Search

4 odlična mjesta za kavu u Sarajevu

4 odlična mjesta za kavu u Sarajevu

Predlažu naše kolumnistice s bloga ShushMush

Urednik: A.P.


Image: Shush Mush

Ako ste u posjetu Sarajevu i želite popiti kavu, pogledajte koje vam barove predlažu naše suradnice Lejla Osmić i Lea Škrbo

Čajdžinica Džirlo

Na istočnom rubu Baščaršije, u rustikalnoj Čajdžinici Džirlo, čija je unutrašnjost obložena drvetom, možete se opustiti i popiti gustu, pjenušavu, sporo kuhanu bosansku kavu koja se služi u bakrenim posudama uz neizostavni šerbet i rahatlokum. Pored tradicionalne bosanske kave možete popiti i salep, kao i veliki izbor čajeva koje će vam rado preporučiti netko od osoblja čajdžinice. Vlasnici su predivni Husein i Dijana Džirlo koji će se pobrinuti da vas upute u sve čari tradicionalnog pijuckanja kave te vam s osmijehom ispričaju kako diše čaršija. Ako budete dovoljno sretni da svoje mjesto pronađete na trijemu, uživat ćete u pogledu na Sebilj, okolne planine i skoro pa mističan pogled na najstariji dio Sarajeva.


Miris dunja

Miris dunja je šarmantno, mirno i ugodno mjesto u kojem istinski možete započeti dan i uživati u pravoj kavi. Ono što je zanimljivo jest da je naziv Miris dunja nastao po istoimenom filmu "Miris dunja" redatelja Mirze Idrizovića koji se snimao u uličici Čizmedžiluk, gdje se i nalazi kafana, u samom srcu Baščaršije odmah nadomak Gazi Husrev-begove džamije. Zahvaljujući dugogodišnjoj tradiciji i postojanju na Baščaršiji, "Miris dunja" postaje tradicionalna bosanska kavana gdje možete uživati i osjetiti pravi duh Sarajeva.

Caffe Sova

Sova se nalazi u samom srcu Baščaršije, a predstavlja pravu malu oazu mira koju krasi prostor na dva kata i mala terasa puna cvijeća, sakrivena između okolnih zgrada. Svoj je naziv ovaj kafić dobio upravo zbog simbolike s tišinom, znanjem i knjigom, s obzirom na to da je Sova kao kafić mjesto u kojem možete pronaći dobru knjigu u kojoj ćete sami ili u društvu uživati uz odličnu kavu. Sovu vole umjetnici, turisti, dizajneri, novinari, muzičari i svi oni koji traže inspiraciju za svoj kreativni rad ili jednostavno neko mjesto gdje se mogu opustiti i odmoriti. Mi smo izabrali Sovu jer je ambijent kafića odličan za fotografiranje editoriala, a rado dođemo i privatno na kavu. Opuštajuća atmosfera, dobra kava i lagana muzika sigurno će vam omogućiti da se odmorite, koliko god kratka vaša pauza bila.

Cafe Čeka

Čeka se nalazi u Titovoj ulici, koja je ujedno i najprometnija ulica u Sarajevu. Ovaj ugostiteljski objekt otvorio se u veljači ove godine, a predstavlja pravo malo osvježenje koje se savršeno uklapa u austro-ugarski ambijent koji ga okružuje. Odlično je mjesto za promatranje prolaznika ili uživanje u jutarnjoj kavi. Kako se nalazi u samom centru grada, sigurni smo da ćete poslije šopinga poželjeti odmor uz kavu. Čeka je inače poznata tramvajska stanica i popularno okupljalište mladih Sarajlija s kojeg se svi dalje upute prema obližnjim kafićima, restoranima ili šoping centrima. Ako želite popiti kavu i promatrati ritam grada, ovo je idealno mjesto za to.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više