Search

5 navika uspješnih žena: Ana Grgić

5 navika uspješnih žena: Ana Grgić

Razgovarali smo s uspješnom šeficom koja nam je otkrila svoje trikove

Urednik: D.D.


Image: Denis Butorac

Ova mlada ali iskusna šefica, ne treba poseban uvod - svojim se jelima već odavno upisala u vrh hrvatske gastronomije. Već je gotovo osam godina na čelu restorana Zinfandel's, jednoga od najboljih restorana u Hrvatskoj, kao i šarmantnoga francuskog restorana Le Bistro te Esplanade Cateringa. Ana Grgić slijedi tradiciju kuhinje zagrebačkog hotela Esplanade prateći pritom svjetske trendove u vrhunskoj gastronomiji. Njezini kreativni i maštoviti jelovnici posljednjih su godina zadivili brojne goste i poznate osobe, članove kraljevskih obitelji te mnogih drugih koji nisu ostali ravnodušni na njezinu domišljatost u pripremi jela.

5 navika uspješnih žena: Ana Grgić (фото 1)

Osim toga, Grgić je primila niz priznanja za osobnost, izvrsnost i stil kuhanja. Prestižne publikacije nominirale su je za ženu godine i osobu godine, a njezin je rižoto 2013. i 2016. godine u poznatome vodiču Guida Gallo uvršten među 101 najbolji rižoto u svijetu. Uz to, Grgić nosi i titulu ambasadorice projekta "Fish Forward" u Hrvatskoj u inicijativi WWF-a (Svjetska organizacija za zaštitu prirode), kako bi svojim primjerom utjecala na svijest potrošača o globalnim ekološkim i socijalnim posljedicama potrošnje proizvoda iz ribarstva. Imenovana je, također, i velikim kuharom sutrašnjice po izboru vodiča Gault&Millau, s posebnim naglaskom na poštovanje sezonalnosti i kvalitete namirnica te konzistentna i pažljivo dorađena jela. Njezinu gastronomsku virtuoznost i kreativnost prepoznalo je gurmansko udruženje Chaîne des Rôtisseurs koje joj je dodijelilo prestižnu titulu Chef Rôtisseur. Za portal BURO. podijelila je svoje navike koje joj pomažu u nošenju sa svakodnevnim, užurbanim tempom života.

PREDANA POSLU DO KRAJA

Kad radim onda sam predana poslu 100 posto, a nerijetko dajem i preko svojih mogućnosti, pa i samu sebe iznenadim koliko mogu i što sve izdržim. Voditi kuhinju ovakvog prestižnog hotela s tradicijom gastronomskog inovatora, u koji svakodnevno dolaze visoki državnici sa strogim protokolom ili članovi kraljevskih obitelji, zaista je zahtjevno. A kada tome dodate svakodnevnu pripremu doručka za nekoliko stotina gostiju, dva a la carte restorana s jelovnicima koje treba više puta kreirati i implementirati, po desetke događanja dnevno s posebnim jelovnicima, gala svečanosti, vjenčanja, catering - vođenje jedne takve kuhinje zaista bude složeno, posebno za ženu, jer posao zahtijeva mnogo odricanja i potpunu predanost. Uspjeh, posebice ako želiš biti chef, ne dolazi preko noći, potrebno je puno truda, kontinuirano ulaganje u znanje i vještine te puno, puno godina marljivog rada. Naravno, ključan je i određeni talent, a osobno vjerujem da uspjeh dolazi iz ljubavi prema onome što radiš.

5 navika uspješnih žena: Ana Grgić (фото 2)

PREHRANA I VJEŽBANJE ZA ZDRAV DUH I TIJELO

Osim što gostima nudim i pripremam samo ono najukusnije, i svoju vlastitu prehranu nastojim prilagoditi ubrzanom načinu života. Vjerujem u izreku - ono si što jedeš. Uistinu, ponekad se dogodi da na dan, dva zanemarim vlastitu prehranu jer sam previše zaposlena, pa to onda itekako osjetim. Stoga, da bih dobro funkcionirala nastojim jesti dosta svježeg voća, povrća i ribe. Osobno jako volim juhe, salate i kratko obrađenu ribu s malo svježeg začinskog bilja i grilanim povrćem, bez teških umaka i dodataka. Osim prehrane nastojim pronaći malo vremena da se opustim u sauni i da odvježbam pola sata u gymu. Dok sam bila mlađa sve je nekako bilo lakše, ali s godinama jednostavno trebam neki ispušni ventil, ali i vježbe da vratim potrebnu energiju i držim tijelo zdravo i u dobroj formi. Lako je prepustiti se poslu i zanemariti zdravlje, ali to se onda kad-tad obije o glavu. Primjerice, krajem prošle godine, u periodu najveće gužve, jednostavno nisam imala vremena za odmor i zakočilo me u leđima. I to mi je bila lekcija i podsjetnik da je zdravlje najvažnije i da uvijek treba pronaći vremena za sebe, pa barem malo prošetati po svježem zraku i opustiti se prije spavanja u toploj kupki uz čaj.

TEAM WORK

Moj posao zahtijeva dobru organizaciju i angažman velikog broja ljudi, a svaki od njih važna je karika u lancu da bi sve na kraju bilo izvedeno kako treba, vrhunski i besprijekorno. Timski rad tu dolazi do izražaja. Volim raditi u timu i uvijek biram takve igrače. U kuhinji jednostavno ne možeš biti sam za sebe, odnosno možeš, ali ne na duge staze. Kod nas je uvijek veselo, ima nas tridesetak  u ekipi i vlada prijateljsko raspoloženje, a u poslu se nadopunjavamo. Ne volim sebe smatrati šefom, već dijelom tima.

5 navika uspješnih žena: Ana Grgić (фото 3)

UVIJEK SAMO POZITIVNO

Vedre sam i vesele naravi, gotovo sam uvijek nasmiješena. Mislim pozitivno i družim se s pozitivnim ljudima. Vjerujem da je sve u stavu. Kako zračiš prema van i kako stvari postaviš u glavi tako će ti se sve i posložiti u životu.

OBITELJ KAO OSLONAC

Jako sam vezana uz svoju obitelj i nastojim veći dio svog slobodnog vremena posvetiti njima. Moj partner me podržava u svemu što radim, ima puno razumijevanja za posao kojim se bavim, kao i za radno vrijeme koje zahtijeva rad u večernjim satima, vikendima i blagdanima. To mi puno znači. S druge strane moje dvije nećakinje tetine su najveće ljubavi i mezimice. S njima se ponovno vratim u djetinjstvo. One me neizmjerno usrećuju. Totalno se opustim i resetiram. Sestra i mama su mi najveća podrška. Kad sam kod mame na selu, ondje iako radim u polju i po kući, nalazim potpuni mir i obnovim energiju potrebnu za posao.

Leave a comment

više