Search

5 stvari koje vjerojatno niste znali o Sopranosima i trenirkama

5 stvari koje vjerojatno niste znali o Sopranosima i trenirkama

Tekst: Tina Lončar

I više od dvadeset godina nakon prvog emitiranja 1999. godine, televizijska dramska serija autora Davida Chasea, The Sopranos, zasluženo se smatra jednom od najboljih serija svih vremena. U osam godina prikazivanja i 86 velebnih epizoda, dogodovštine talijanskih mafijaša u New Jerseyju fanatično su pratili milijuni gledatelja, a serija je doživjela nenadani boom u eri prve korona karantene kada joj je, po navodima HBO-a, popularnost u SAD-u porasla za fascinantnih 179% čineći ju drugom najgledanijom serijom na platformi. Posljedično, s valom novih obožavatelja, stigle su nove analize i rasprave koje su zauzele virtualne prostore secirajući svaki djelić scenarija. Svijet koji je nenadano prigrlio trenirke kao ultimativnu uniformu u izolaciji, pronašao se i u kostimografskom segmentu serije. Opasni momci, naime, obožavaju trenirke. I to one oldschool looka koje asociraju na osamdesete i devedesete, godine koje su se odnedavno vratile na hirovite modne ceste.

5 stvari koje vjerojatno niste znali o Sopranosima i trenirkama (фото 1)

1.

Šuškave oldschool trenirke ili one nešto "luksuznije", izrađene od velura, nošene u kombinaciji s obaveznom bijelom potkošuljom i zlatnim lancem, otkopčane tako da otvaraju pogled na dlakava muška prsa, tipičan su stilski odabir talijanskih mafijaša s američkih ulica, te su kao takve svojevrsni element raspoznavanja. Upravo tako nose ih i likovi iz kultne serije "The Sopranos". Naravno, posve je jasno da prednost u ormarima talijanskih mafijaša imaju upravo kultni talijanski brendovi, FILA, Sergio Tacchini i Genelli (tek tu i tamo vidi se i prepoznatljiva Nike kvačica). Premda je riječ o sportskim brendovima, junaci iz Sopranosa ne nose ih niti na teniske terene niti na joggiranje kvartovskim ulicama. Kada se veliki boss Tony Soprano treba sastati s ljubavnicom u podne, udaviti cinkaroša dva sada kasnije, i stići na večeru u šest, tada bira trenirku od velura kao kombinaciju prilagodljivu svim prilikama. Trenirka predstavlja ultimativnu mafijašku uniformu, outfit koji simbolizira "udoban" život s bezobrazno puno novca i gotovo ništa stvarnog posla, i što se Sopranosa tiče, sjajno paše uz čašu viskija i kubansku cigaru.

5 stvari koje vjerojatno niste znali o Sopranosima i trenirkama (фото 2)

2.

Sopranosi trenirke ne nose samo kao dnevnu casual garderobu već ih često tretiraju kao odijela. Paulie 'Walnuts' Gualtieri, kojeg utjelovljuje Tony Sirico, posebno je odan trenirkama u formi odijela. To je posebno očito u finalu pete sezone kada ga nenadano posjećuje Tony Soprano (James Gandolfini), te zatiče Paulija kako na donji dio trenirke i, naravno, neizostavnu bijelu košulju nosi - tregere. Premda su, jasno, posve nepotrebni. Taj look dobio je i naziv Bensonhurst Tuxedo po kvartu Bensonhurst, zloglasnom sjedištu mafijaša u Brooklynu.

5 stvari koje vjerojatno niste znali o Sopranosima i trenirkama (фото 3)

3.

Glavna kostimografkinja serije Juliet Polcsa otkrila je u podcastu "Talking Sopranos" kako je Tony Sirico, tijekom svih 86 epizoda serije, inzistirao da sam uređuje svoju frizuru. Glumac je na nju bio toliko osjetljiv da nije dopuštao nikome drugome da ju dodiruje kako se ne bi razbarušila prije snimanja. Siricova osjetljivost na kosu zadavala je glavobolje kostimografima koji su mu morali navlačiti odjeću preko glave, pa ne čudi što je većinu vremena proveo odjeven upravo u trenirke.

5 stvari koje vjerojatno niste znali o Sopranosima i trenirkama (фото 4)

4.

Premda nije posvećen isključivo trenirkama već čitavoj garderobi iz Sopranosa, na Instagram adresi @sopranosstyle možete uroniti u bogatu kolekciju osebujnih mafijaških stylinga. Dokumentirati "Every Outfit On The Sopranos" misija je modne novinarke njujorškog magazina The Cut i strastvene obožavateljice Sopranosa, Emilije Petrarce, koja je profil pokrenula u kolovozu 2016. godine kako bi odala počast kostimografskom dijelu serije koji, po njezinom mišljenju, nije dobio pažnju koju je zaslužio. "Smatram kako je uloga modnog stila u seriji odraz samopouzdanja njezinih likova. Likovi se doimaju moćnima i sigurnima s time tko su. Njihova odjeća izvrsno odražava njihove karaktere, i ni u kojem trenutku nemate dojam da se radio o kostimu", izjavila je Petrarca koja profil opisuje kao svoj alter ego. Njezinu stilsku arhivu Sopranosa danas prati i gorljivo komentira gotovo 60 tisuća fanova.

5 stvari koje vjerojatno niste znali o Sopranosima i trenirkama (фото 5)

5.

Ispod drvenog bata aukcijske kuće Christie's u lipnju 2008. godine našla su se čak 24 odjevna komada koje je u seriji nosio Tony Soprano. James Gandolfini, koji je glumio mafijaškog bossa u šest sezona serije, ponudio je najupečatljivije komade na aukciji kako bi prikupio financijska sredstva za Wounded Warrier, dobrotvornu organizaciju koja pomaže američkim ratnim veteranima. Gandolfini je predviđao kako bi na aukciji mogao prikupiti oko 35 tisuća dolara, no predviđanja su mnogostruko nadmašena. Obožavatelji dubljeg džepa gorljivo su se nadmetali, a cifra je dosegnula čudesnih $187,750. Trenirke iz ormara omiljenih mafijaša mogu se i danas pronaći u virtualnim bespućima, a niti jednu trenirku iz serije nećete pronaći ispod cijene od nekoliko tisuća dolara. Trenirka s FILA etiketom koju je nosio Tony Soprano još čeka svog vlasnika, a cijena joj je 4.500 dolara.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više