Search

Büro 24/7 intervju: Davor Bruketa i Nikola Žinić

Büro 24/7 intervju: Davor Bruketa i Nikola Žinić

S poznatim dvojcem o njihovom novom eko-brendu


Početkom tjedna, Davor Bruketa i Nikola Žinić predstavili su nam svoj novi brend Brokula&Ž te otvorili prodajni prostor u Teslinoj 9, u centru Zagreba! Kolekcija majica i donjeg rublja izrađena je od prirodno uzgojenih i organskih sirovina, a izazvala je veliki interes javnosti. Büro 24/7 redakciju najviše su nasmijale poruke koje je poznati dvojac odlučio staviti na unutarnju stranu svakog komada odjeće, a njih će uskoro moći osmišljavati i sami kupci. Odakle dolazi ovaj najbolji pamuk za izradu odjeće, tko su ustvari Brokula&Ž i koje poruke bi Davor i Nikola sami sebi posvetili - saznajte u nastavku! 

Bruketa & Žinić

Kako je bilo dizajnirati liniju odjeće?

Nikola Žinić: Mi nismo dizajneri odjeće, ali znamo što želimo. Već u ranoj fazi projekta odlučili smo da će kod Brokule&Ž sve bitno doći iznutra i da se želimo fokusirati na kvalitetu proizvoda bez ukrašavanja. Shvatili smo da želimo početi s odjećom kakvu i sami volimo nositi: jednostavnu, udobnu i trajnu. Dvije godine smo radili upravo na tome zajedno sa stručnjacima iz Lacune.

Davor Bruketa: Iz istog razloga smo odustali i od vanjskih printeva, što nam je, kao i svakom grafičkom dizajneru, bila prva intencija. Na kraju, konverzacija između Brokule i Ž-a odvija se s unutarnje strane rublja i majica, i vidljiva je samo tebi koji tu odjeću nosiš i onom tko te skida! Većina naših artikala izvana nema nikakav print, a ostali imaju samo znak brenda. Naprosto, htjeli smo u prvoj seriji naših proizvoda naglasiti da su nam najbitnije tri stvari: kvaliteta sirovine, kvaliteta izrade, odgovoran i održiv odnos prema prirodi. I proizvod ne smije biti skup. Osnovna linija naših proizvoda je ujedno i manifest Brokule & Ž-a. 

 Büro 24/7 intervju: Davor Bruketa i Nikola Žinić (фото 1)

U današnje vrijeme kada su eko proizvodi postali trendom, što mislite koja je tajna uspjeha brenda na tom području?

Davor Bruketa: Super je što je nešto kvalitetno i pozitivno za ljude i okoliš postalo trendom. Trebamo više takvih trendova! Zahvaljujući dostupnosti informacija, znamo sve više o nekim industrijskim izazovima pa smo u potrazi za proizvodima ili uslugama koji nude i kvalitetu, ali su i ekološki prihvatljivi. Svaki brand eko odjeće mora imati relevantne certifikate o ekološkom uzgoju sirovine, ali istovremeno mora biti seksi komad krpe!

Bruketa & Žinić

Od kuda dolaze organske sirovine koje koristite za izradu odjeće?

Nikola Žinić: Sirovine su iz Turske, a organski pamuk kojeg koristimo za izradu Brokula&Ž odjeće ima međunarodne certifikate OE 100 Standard i OE Blended Standard. Oni jamče kako su sirovine izrađene prema najstrožim standardima kvalitete. Naš organski pamuk ističe se iz nekoliko razloga: kvalitetan način samog ubiranja prirodno uzgojenog pamuka, zatim se svaka nit češlja zasebno, čime se dobiva na mekoći i finoći, finiji je način predenja, kvalitetan je i način bojanja i završni procesi premaza - to sve skupa dodatno poboljšava kvalitetu materijala, čime on dobiva na finoći, mekoći te ugodnosti na dodir. A i svi navedeni procesi vrše se uz strogi nadzor. Proizvođač našeg organskog pamuka je jedna od najpouzdanijih i najvećih predionica u Turskoj.

Bruketa & Žinić

Svaki komad odjeće sa suprotne strane nosi poruku koju će uskoro moći kreirati i sami kupci. Koje biste poruke napisali jedan drugome?

Davor Bruketa: Ja ću Nikoli odštampati njegov autoportret kojeg je nacrtao 1995. za prvi logo B&Ž-a. Da ne zaboravi kako je sebe vidio u prošlom stoljeću!

Nikola Žinić: Brokula: "Uči od jučer, živi za danas, da bi vidio sutra. "Ptičica Ž: "…i da malo odspavamo prekosutra."

Bruketa & Žinić

Zašto ime Brokula&Ž, što ptica i brokula imaju zajedničko?

Nikola Žinić: Brokula&Ž su nastali iz imena agencije Bruketa&Žinić OM. Brokula je brokula, a Ž je ptičica. Većina bi možda pomislila da je Brokula taj koji ukorijenjeno stoji nogama na tlu dok ptičica Ž hoda s glavom u oblacima. No u stvarnosti je obrnuto jer, na primjer, Brokula voli Paula Coelha, a Ž voli Hitchcocka i kožne hlače.

Davor Bruketa: Brokula&Ž su nerazdvojni usprkos različitim pogledima na svijet. Kao u svim onim tandem-karakterno-različitih-policajaca-koji-se-ipak-zbliže-kroz-opasnost-u-filmovima. Ž-a bi u takvom filmu glumio Bruce Willis, a Brokulu Jackie Chan - pobojan u zeleno. I ne bi bilo bog-zna-kakve opasnosti. Općenito, taj film vjerojatno ne bi baš punio kinodvorane pa je dobro da su se posvetili odjeći.

Bruketa & Žinić

Razgovarala: Tina Bačić
Foto: Domagoj Kunić, PR

Leave a comment

više