Search

Adele je smršavila, ali krajnje je vrijeme da shvatimo da nemamo pravo to komentirati

Adele je smršavila, ali krajnje je vrijeme da shvatimo da nemamo pravo to komentirati

Ni nju, niti bilo koga drugog

Tekst: Manda Javorina


Image: BURO.

Danas je 8. svibanj 2020. godine. Svijet je više-manje ispreturan. Ako ne skroz okrenut naopačke, ono, barem dobro prodrman po svim osnovama. Ili nam se to samo čini? Neke iskonske stvari ostale su iste. Nažalost, ovaj put ne govorim o ljubavi, toleranciji i svim onim lijepim epitetima kojima se kitimo kada pričamo o "ljudskosti" i teškim vremenima. Pričam o nečemu mnogo bližem zemlji i ljudima (da ne kažem dnu i internetu): potrebi da se osoba promatra kroz kilograme, da se isti detaljno komentari i, zatim, koriste kao ultimativno mjerilo uspjeha (ili kraha?).

Adele je skladateljica, izvođačica i majka. Do sada je nebrojeno puta bila na vrhu ljestvica najprodavanijih singlova i albuma, osvojila 15 nagrada Grammy i po jednog Oscara i Zlatnog globusa, oborila je rekord za najbrže prodavan album u Sjedinjenim Američkim Državama. Adele je većinu ovih stvari postigla prijee tridesetog rođendana. Adele (službeno) ne da na sebe. Ipak, iz nekog razloga, ogroman broj ljudi izvukao je zaključak da njezinn uspjeh u konačnici treba definirati to koliko ima kilograma.

Prekjučer, 6. svibnja 2020. godine, Adele je objavila fotografiju na Instagramu i zahvalila se svima na rođendanskim čestitkama, a zatim se zahvalila i svim zdravstvenim radnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv korona virusa. U roku od, čini mi se, nekoliko minuta Internet je pao u kolektivnu histeriju zbog toga što Adele na fotografiji izgleda kao polovina Adele od prošle godine. Zbog čega ovo ljude čudi - ne znam. Mjesecima isplivavaju paparazzo i Insta fotke na kojima se lijepo i jasno vidi da pjevačica postaje sve tanja i tanja, a nije bilo ni manjka tekstova na tu temu. Danas već možete pronaći članke u kojima plastični kirurzi opisuju što misle da je od estetskih procedura Adele radila na licu, a sve na osnovu vrlo malene ranije spomenute fotografije. Na žalost, ne čudi me jedna druga stvar: gomile i gomile pohvala. And then some. Čovjek bi pomislio da je još jednom postigla sve uspjehe u karijeri i to u jednom jedinom danu.

Prvi val pohvala prelijevao se pridjevima u superlativima, što u komentarima ispod same fotografije, što po naslovima koji su počeli množiti, a od kojih je najčešći svakako "Adele’s Stunning Weight Loss!". Vrlo brzo, glas je digla i druga strana kako bi izrazila svoje negodovanje na to što Adele danas izgleda "mršavo". Mnogi su otišli i toliko daleko da emotivno (iznevjereno?) izjave kako više ne osjećaju povezanost s ovom novom Adele. Čovjek bi pomislio da su do sada pjevali samo Adeleini kilogrami odvojeni od njezinog srca, glasnica, glave i ostatka tijela. Ono što ostavlja posebno gorak ukus je činjenica da ovakvi "razočarani" komentari sebi daju za pravo da svojataju njezino tijelo kao da njima pripada više nego njoj.

Diskutirati o tuđim kilogramima je uvijek komplicirana stvar iz mnogih razloga. Pod jedan, isto kao i komentiranje toga ima li neka žena ima bore ili ne, podrazumijeva stav da je žensko tijelo javno dobro o kojem svi imaju pravo suditi. Oprostit ćete mi što govorim "žensko tijelo", to je iz jednostavnog razloga što su na meti ovakve prakse uglavnom žene (iz javnog života, ali i "obične smrtnice"). Nitko u obzir ne uzima, ili o tome ne govori, da su oscilacije u težini moguće i zbog raznih zdravstvenih stanja pa se žene kritiziraju kad se udebljaju u trudnoći (!), nikog ne interesira osciliraju li zbog poremećaja u prehrani, depresije, stresa i slično. U krajnjoj liniji, komentiranje težine, bilo ono pozitivno ili negativno, posebno naglašava stav (pa makar i podsvjestan) da najveća vrijednost žene leži u njezinom izgledu.

Pitam se, što će se dogoditi ako se Adele ponovo udeblja? Hoće li to potrti sve što je postigla? Naravno, da neće. Ipak, ovakva količina čestitki kao subliminalnu poruku nosi to da je udebljati se sramota, sudbina gora od smrti (a ako na to dodamo kolektivnu opsesiju debljanjem u karanteni, sve je jasnije koliko se vrtimo u istom krugu). Ona je nevjerojatno biće i za to je platila cijenu. I sama je u intervjuima izjavila da je zbog pritisaka slave imala problema s alkoholom, da je na početku karijere na nekim nastupima bila toliko pijana da se nije mogla sjetiti riječi svojih pjesama. Nakon što je rodila sina, patila je od postporođajne depresije, a prošle godine prošla je i kroz razvod. Po pitanju svake od ovih stvari bila je otvorena sa svojim obožavateljima, a istovremeno nikada nije skliznula u attention whore teritorij. To pokazuje integritet i zaslužuje apsolutno poštovanje. Gubitak ovakvog broja kilograma je ozbiljan i težak put, ali mi ne znamo zbog čega je Adele na njega krenula i realno, ni ne tiče nas se. Time što je netko javna ličnost nije nam dao za pravo da ga rastrgamo na komade dobrim ili lošim namjerama, svejedno je. Nažalost upravo je to u ljudskoj prirodi - slobodno se nasmijte, ali čak i Jova Jovanović Zmaj, napoznatiji po dječoj poeziji, ima onu pjesmicu o tome kako netko iz silne ljubavi doslovno trga živog zeca-ljubimca.

Medijska popraćenost i reakcije na cijeli proces Adeleinog gubljenja težine su (pomalo) bizarni, ali potpuno očekivani. Iskreno, i ona sama u tome sudjeluje, a svoj gubitak težine strateški pokazuje, malo po malo. Diddyjev party, plaža i Harry Styles s društvom, paparazzo fotografije u opremi za vježbanje… I ova fotografija koju je objavila povodom rođendana nije slučajna. Na njoj se vrlo lijepo vidi cijela (tanka) figura. Adele nije od jučer, ona je sigurno znala da će izazvati gomilu reakcija. Ali ima li čitav Internet pravo na to? Zar ovakvim stavom nismo na korak od "sama je to tražila" stava prema žrtvama seksualnog zlostavljanja koje nose suknje? Ne, to neće valjati. Adele, ako želi, ima puno pravo da se hvali svakom stvari koju smatra svojim postignućem - zato što je to nj.e.z.i.n.a. stvar. Nije naša. Nadam se da će društvo toga jednog dana postati svjesno.

I zato, prije nego što se odlučite da komentirate nečiju težinu, ma koliko vam taj netko bio blizak u stvarnom životu ili fiktivno, čak i kada želite dati kompliment, zastanite za trenutak. I zapitajte se, još jednom (i još jednom, sve dok vam ne uđe u glavu) zbog čega u svibnju 2020. godine, za vrijeme globalne pandemije mi i dalje mršavost smatramo kvalitetom većim od svih drugih? I zbog čega je i dalje neophodno da nas prvo vide, pa tek onda čuju?

Leave a comment

više