Search

Ako planirate upasti u nevolju, najbolje je da to učinite ovdje: Chateau Marmont čuva sve tajne holivudske elite

Ako planirate upasti u nevolju, najbolje je da to učinite ovdje: Chateau Marmont čuva sve tajne holivudske elite

Jedan od najrazvikanijih hotela na svijetu i dalje je institucija

Tekst: Ana Pavić


Jedna stara izreka kaže: Ako planirate upasti u nevolju, najbolje je da to učinite u Chateau Marmontu. Ovo mjesto je nadišlo svako tradicionalno poimanje hotelijerstva kao takvoga. Bolje ga možemo opisati kao Batmanovu špilju bogatih i slavnih gdje se svaka indiskrecija zakopava ispod debelih tepiha u sobama i bungalovima koji su postali legendarni po ekscesima svojih slavnih stanovnika. Gdje uopće početi i kako sažeti svaku situaciju koja se ovdje dogodila još od vremena zlatnog Hollywooda kada je James Dean iskočio kroz prozor hotela kao bi zadivio jednog slavnog redatelja u čijem je filmu trebao glumiti?

O ovom hotelu (i u ovom hotelu) su napisane knjige, pjesme, snimljeni su filmovi i serije, ali niti jedna od njih nije mogla dočarati stvarnost koja je vjerujte nam na riječ luđa od svake fikcije Jim Morrison je pao s krova hotela, Howard Hughes je ovdje imao sobu (broj 64) iz koje je špijunirao starlete koje su se okupljale kraj bazena, Jean Harlow je ovdje varala supruga s Clarkom Gableom, Helmut Newton je ovdje živio sa ženom i tragično poginuo kada se zabio automobilom u zid ispred hotela, Dennis Hooper je organizirao orgije, Courtney Love je iz sobe izbacila Peaches Geldof kada je ova progutala stotinu tableta za spavanje, Billy Idol je nag demolirao cijelu sobu, Led Zeppelin su uletjeli s motorima u predvorje hotela, John Belushi je ovdje umro od predoziranja, Scarlett Johansson i Benicio Del Toro su se poseksali u liftu, Sienna Miller je spavala s Baltazarom Gettyjem dok se ovaj nije vratio svojoj ženi, Britney Spears su izbacili iz restorana one nesretne 2007. godine kada je doživjela živčani slom i navodno u restoranu hotela počela razmazivati hranu po licu ispred zaprepaštenih gostiju, Bette Midler je ovdje jednom zaspala sa zapaljenom cigaretom i skoro zapalila cijeli hotel. Apsolutna kraljica Chateau Marmonta je Lindsay Lohan koja je ovdje haračila 2000-ih u trenucima najveće paparazzo slave i najnižeg stupnja karijere i ovisnosti o drogama. Lohan je napravila račun od nekih 40 tisuća dolara za sobu (naručivala je cigarete, alkohol, hranu, masaže) koji nije plaćala te su je zamolili da ode. Koliko znamo još uvijek ima zabranu ulaska. Ne zaboravimo da se ovdje navodno dogodio i seks s Jamesom Francom. Franco je nakon objave te informacije napisao tekst u kojem je tvrdio da nikada nije spavao s Lohan, iako je njegovo ime osvanulo na onom notornom popisu muškaraca s kojima je bila, a koji joj je ukraden iz klinike za liječenje ovisnosti.

Lindsay Lohan u Chateau Marmontu, fotografija: Terry Richardson

Imajte na umu da za većinu ovih navoda ne postoje fotografski dokazi. Priče su istinite, ali velik broj njih naravno nije dokumentirano jer Chateau Marmont ima strog pravilnik ponašanja koji kaže: nema fotografiranja, nema objava na društvenim mrežama, nema davljenja slavnih gostiju za autogram ili fotografiju... Dakle ako za stolom do vas sjedi Tom Hardy, morate se praviti da je to vaša uobičajena dnevna rutina. Toma Hardyja ne škicate dulje nego što biste škicnule nekog zgodnog tipa u kafiću. Upitate li ga za autogram bit ćete ispraćeni s posjeda. Ovaj pravilnik se danas sprovodi puno teže negoli prije dvadeset godina kada su jedini problem hotela bili paparazzi koji su satima čučali ispred ulaza u nadi da će uhvatiti pijanu Lohan ili Paris Hilton kako padaju preko grmlja. Danas svi imaju svoje pametne telefone i s njima škljocaju nekontrolirano te osoblje hotela ima težak zadatak čuvanja privatnosti svoje elitne klijentele.

chateau

Hotel postoji još od 1929. godine, a u modernu eru ga je uveo poznati hotelijerski poduzetnik Andre Balazs koji u svom portfoliju ima nekoliko trendy hotela diljem svijeta, uključujući i londonski Chiltern Firehouse u kojem vrijede ista pravila privatnosti. Balazs je majstor zanata, čovjek koji zna kako stvoriti atmosferu i dovesti prave ljude koji neko mjesto čine poželjnim. S Chateau Marmontom nije imao problema jer je s njim kupio djelić holivudske povijesti i cijelu klijentelu na kojoj bi mu pozavidjela svaka veća PR kompanija. Kada ga je preuzeo 1990. godine i platio ga samo 12 milijuna dolara, hotel je bio u lošem stanju. Namještaj je bio u fazi raspada, tepisi su se izlizali, pločice na podu su popucale, mjesto je izgledalo kao neka stara glamurozna kuća u kojoj su se godinama održavale razuzdane zabave što je itekako ostavilo traga na interijeru. Andre Balazs je bio dovoljno inteligentan da napravi sofisticiranu renovaciju za koju je angažirao Shawna Hausmana i Fernanda Santangela koji su oplemenili prostor s vintage komadima bez da su narušili atmosferu istoga. To poštovanje koje je iskazao prema naslijeđu hotela i stalnim gostima je višestruko nagrađeno te u niti jednom trenutku Chateau nije izgubio svoju poziciju najcool mjesta u Hollywoodu. Ovdje se i dalje održavaju najekskluzivnije zabave. Prije koji tjedan jednu su organizirali Beyonce i Jay-Z i to nakon dodjele nagrade Oscar. Trebamo li napomenuti da su jedine fotografije eventa koje postoje one od paparazza snimljene iz daljine?

chateau

Hotel ima 63 sobe, privatne bungalove i penthouse, a noćenje u standardnoj sobi s doručkom košta oko šest tisuća kuna. Noćenje u penthouse će vas koštati oko 30 tisuća kuna. Za razliku od ostalih luksuznih hotela na svijetu u kojima noćenje košta jednako kao u Marmontu ovdje dobivate pravo iskustvo tajnog kluba u kojem imate to kratkotrajno članstvo noćenjem ili boravkom. U svijetu gdje smo svi stalno izloženi na društvenim mrežama ima nešto jako privlačno u toj zabrani javnog prijenosa večeri u real-timeu što je omiljeni sport mlađe generacije po geslu: ako nije bilo na Instagramu kao da se nije ni dogodilo. Ovdje je na snazi neki drugi sustav vrijednosti od kojeg svi na kraju profitiraju. Ako ste izašli vani, napili se do neugodnosti, dobro je znati da nećete osvanuti na nečijoj fotografiji sutradan ujutro. Privatnost je danas više no ikad na cijeni posebno među ljudima koji imaju puno novca te ako im netko može garantirati vrhunsku uslugu i apsolutnu tajnost ne postoji limit na računu koji će ih zaustaviti. Osim ako niste Lindsay Lohan.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više