Search

Ako se ujutro jedva dižete iz kreveta razlog tome ne mora isključivo biti umor

Ako se ujutro jedva dižete iz kreveta razlog tome ne mora isključivo biti umor

Image: Unsplash

Koliko puta vam se dogodilo da ste se unatoč solidnom osmosatnom i neometanom spavanju ujutro probudili umorni i jedva uspjeli izvući iz kreveta? Kako je to uopće moguće ako znate da ste spavali sasvim dovoljno i pritom ste svjesni da vam je krevet izrazito udoban, topao i odgovarajuć? Naravno, nema nikakvog smisla. No, možda biste se trebali pozabaviti drugom stranom cijele ove priče i što bi iza toga moglo zapravo stajati. Naime, postoji objašnjenje koje stručnjaci nazivaju atipičnom depresijom. Iako to možda neće biti slučaj kod svih, ali simptome biste mogli lako prepoznati.

Ako se ujutro jedva dižete iz kreveta razlog tome ne mora isključivo biti umor (фото 1)

Tako su u ovom obliku depresije simptomi zapravo suprotni onima koji se pojavljuju u "klasičnoj" depresiji. U spomenutoj se javlja prekomjerno spavanje (hipersomnija), značajno povećanje apetita i porast tjelesne težine, "olovna paraliza" (osjećaj težine i umora u rukama i nogama). Atipičnu depresiju također karakterizira "odgovor u raspoloženju", tj. raspoloženje se popravlja kao odgovor na stvarni ili mogući pozitivni događaj.

Ako se ujutro jedva dižete iz kreveta razlog tome ne mora isključivo biti umor (фото 2)

Na tu temu osvrnula se i psihologinja, suradnica magazina Health.com koja kaže kako osobe koje pate od ovog oblika depresije većinom toga nisu ni svjesne, ali da bi svi oni koji sumnjaju u ovu dijagnozu u tom slučaju svakako trebali posjetiti liječnika kako bi si pomogli. No, isto tako ne biste trebali odmah skakati pred rudo jer u ovom slučaju postoje još neke opcije koje uzrokuju opisano stanje, kao što su recimo anemija, dijabetes... Pa, ako ste se našli u situaciji kada ujutro učestalo jedva ustajete iz kreveta, stalno se osjećate umorno i nenaspavano, a tehnički ste se po svim pravilima naspavali i pritom vam je nejasno što se zapravo događa, ne želimo vas plašiti, ali svakako uzmite u obzir ovaj članak.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više