Search

Ako ste ikada osjetili da \"ne možete više\", ovdje ćete pronaći informacije kako se nositi s tim

Ako ste ikada osjetili da "ne možete više", ovdje ćete pronaći informacije kako se nositi s tim

Novi projekt na tržištu

Tekst: Ana Pavić


Image: Martina Kenji

"Ovo je portal o well-beingu" kaže mi osnivačica Selma Terlević na kavi u uredu. Selma je već dugo vremena u izdavaštvu, a većina kolega je poznaje kao glavnu urednicu hrvatske Grazije na čijem je čelu bila šest godina (2010-2016.). Sada pokreće vlastiti projekt koji je došao kao rezultat proučavanja onoga što nedostaje na našem tržištu, ali i nekih vlastitih previranja s kojima se suočila u jednom periodu života.

Da sažmem stvar: Selma je poput većine poslovnih žena koje hendlaju duge radne dane, kuću i dijete (samohrana je majka) u jednom trenutku zanemarila svoje osnovne psihičke potrebe i "nakupilo joj se": "U konačnici je svako iskustvo pozitivno i iz njega nešto naučiš, ali sada kada vrtim događaje od prije tri godine nekako mi je i strašno. Strašna mi je spoznaja koliko dugo sam trpjela neke simptome i nakupljala stvari koje su me dovele do toga da mi tijelo i um osjete zamor materijala. Primjera radi ja sam imala problema sa spavanjem nekih godinu i pol dana i to sam ignorirala. Cijelo vrijeme sam radila i mislila se da to nije nešto strašno, pa zaspat ću jednom. Ovo nije vječno. Tako se furaš dalje, tako se tješiš. Godinu i pol dana takvog tempa i sna koji traje 3-4 sata vas dovodi do potpunog sloma u tijelu. Tek kad su mi krenuli ozbiljni zdravstveni problem onda sam se prepala i otišla kod doktora. Nije mi palo na pamet da sam možda već upala u depresiju ili nešto slično. Puno tekstova sam napisala I pročitala na tu temu, ali se nisam mogla povezati s tim problemom na osobnom nivou u nijednom trenutku. Realno, to mi nitko nije ni rekao. Kada sam došla doktorici opće prakse, ona mi je doslovno kazala: "Dobro, da vidimo vaše simptome? Ne spavate? Pa, ni ja ne spavam. U stresu ste? Pa, i ja sam. Kada nešto takvo kažete osobi koja je počela padati u depresiju onda se ta osoba pogubi."

selma

Kako se uspjela riješiti problema? Što joj je pomoglo uz psihoterapiju? Kazala mi je da se danas kune u moć meditacije, naravno nakon svih obaveznih koraka koje je morala poduzeti da opet bude dobro: "Najbolje što sam mogla napraviti za sebe, nakon svega toga što sam prošla je učenje vještine meditacije. Kada sam krenula s meditacijom nije mi bilo lako. Teško je boriti se s vlastitim mislima i kontrolirati ih. Prvo bih izdržala po minutu, pa onda dvije, pet, i s vremenom se mozak nauči na takav tempo. Nakon nekog vremena dođeš u neko stanje kad možeš disanjem smirivati svoje tijelo, pogotovo kada krenu navale emocija, misli, anksioznost i slične stvari. No, to je nešto što se svaki dan mora vježbati, kao i mišići u teretani ili bilo koja druga vještina. Znaš, to su strašne stvari. Napadaji panike i slični simptomi. Kad te uhvati jako se prepadneš jer ga ne očekuješ i ne znaš što ti se događa. Imaš osjećaj da doživljavaš srčani i moždani u isto vrijeme. Najveći problem svih nas je što sve znamo realno sagledati u glavi i znamo da se ne smijemo prepustiti stresu i negativnim emocijama, ali kada se pod podražajima iz okoline ubacimo u taj neki vrtlog emocija, potpuno izgubimo kontrolu. S tim se treba znati nositi, a mi to nismo nigdje naučili."

Danas su anksioznost i depresija iza nje i to zahvaljujući sustavnom radu na sebi i hrabrosti da o tome progovori sa sobom i svojim bližnjima. Vratila se korijenima, točnije pisanju i uređivanju vlastitog projekta koji je od danas online: "Gosimple.hr je nastao kao odgovor na potrebe tržišta I ljudi. Uočila sam da u toj niši nema portala koji se isključivo usko bavi well-beingom, kao sastavnim djelom općeg zdravlja osobe. Zašto well-being? To je termin koji je u SAD-u priznat još 1948. godine, a označava stanje u kojem se osoba osjeća sretno, zadovoljeno i ispunjeno. Kolika je važnost well-beinga dokazuje i činjenica da ga je UN uvrstio na listu 17 Ciljeva održivog razvoja unutar Programa 2030. Pod tim se smatra da je svaka država obvezna promovirati zdravlje i well-being za svakog svog državljanina, a na well-being utječu različiti faktori poput; društvenih, ekonomskih, kulturnih i psihičkih. Naše zdravlje je prema WHO (World Health Organization) definirano kao stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja. Ono nije definirano samo odsustvom bolesti. A mi moramo aktivno raditi na sva tri elementa kako bismo bili zdravi. Kada razmišljamo o zdravlju, 99% nas će reći da smo zdravi jer nas ništa ne boli, ali mojih 99% prijatelja također se osjeća i potpuno iscrpljeno, a bolesti divljaju... nešto ne valja u jednadžbi. Akumulirani stres nas dovodi do potpunog sloma organizma, a kako se stres liječi? Nije dovoljno reći samo - idi trčati ili nemoj se živcirati oko gluposti... uzrok je puno dublji od takvih fraza. Depresija će prema WHO istraživanjima biti najčešća bolest kod žena do 2020. godine, što je alarmantni podatak."

selma

Na Gosimple.hr portalu nemojte očekivati vortekse i savjete life coach "eksperata". Selma kaže da želi pobjeći od bilo kakve poveznice s tim načinom komuniciranja koji smatra izuzetno opasnim za ljude koji imaju problema s mentalnim zdravljem: "Taj life coaching koji je kod nas zavladao je užasno opasna stvar, pogotovo za one koji su oboljeli od depresije i koji se lakovjerno uzdaju u savjete needuciranih ljudi koji im kažu da prestanu piti lijekove ili slično. Svi tekstovi koji će biti objavljeni na mom portalu imaju znanstvenu osnovu i kompletan projekt je zasnovan na pet stupova well-beinga prema dr. Seligmanu: pozitivni osjećaji, engagement ili flow (predanost radnji koju radimo), odnosi s drugima, smislenost i ostvarenje. Stabilnost tih pet stupova čini temelj well-beinga i to je jedina stvar na koju se svi moramo koncentrirati. Naposljetku, ako nismo dobri za sebe, nećemo biti dobri ni za druge. " - kaže.

Leave a comment

više