Search

Ako volite \"clubbing\" ovo je klub za koji trebate znati

Ako volite "clubbing" ovo je klub za koji trebate znati

"Live with passion, live with music, life in Tenax"


Image: Facebook,
Tenax

Ovaj post-modernistički klub rođen prije 35 godina u vrlo kratkom periodu postao je klub o kojem su pričali svi

Mnogi koji su barem jednom posjetili Firencu ostali su zauvijek očarani njezinom ljepotom. Prekrasan grad koji se nalazi u središtu talijanske pokrajine Toskane mnogi su okarakterizirali kao grad po mjeri čovjeka, bogat povijesnom baštinom i dom mnogih najpoznatijih i najvažnijih talijanskih znanstvenika, umjetnika i glazbenika. Ovaj romantičan grad koji mnogi biraju za posjeti Italiji, osim što je kolijevka renesanse, krije i jedan fantastičan klub vrijedan spomena, za koji će oni koji su ga posjetili reći da mu se berlinski Berghain može duboko nakloniti.

Ako volite "clubbing" ovo je klub za koji trebate znati (фото 1)

Njegova priča započela je prije 35 godina kada je Firencu zapljusnuo novi val darkerskog, pankerskog, ali i novog disko zvuka koji je stigao, od kud drugdje, nego iz Velike Britanije. Nekolicina mladih poduzetnika odlučili su pokrenuti novu glazbenu revoluciju i otvoriti se novim glazbenim stilovima. Otvorili su klub Tenax koji je za samo nekoliko mjeseci postao glavno poprište umjetnika, dizajnera u nastajanju i glazbenika. Ljubitelji glazbe ondje su imali priliku čuti sjajne koncerte bendova kao što su  Spandau Ballet, Visage, Bauhaus i New Order koji su u to vrijeme bili glazbena elita. U Tenaxu su partijali svi. Odličan glazbeni program popraćen tematskim zabavama obogatio je noćni život Firence o kojem su pričali svi, a tadašnji ministar Gianni De Michelis bio je toliko ponosan i na široko se hvalio kako je baš za vrijeme njegovog mandata procvjetao jedan od najpoznatijih noćnih klubova u gradu.

Ako volite "clubbing" ovo je klub za koji trebate znati (фото 2)

Ovaj novi val u gradu bio je mješavina različitih likova, ekshibicionista modnih žrtava i modnih dizajnera. Zakleta pankerica Vivienne Westwood je tamo 1988. godine održala svoj show, a glasine kažu kako je dizajner Elio Fiorucci bio toliko zaljubljen u cijelu tu priču da je organizirao party s glumcem Vittorijom Gassmanom i zajedno s umjetnikom Keithom Haringom "ukrasio" jedan zid. Pod pretpostavkom vandalizma raskalašene zabave, čistačica kluba ujutro je imala posla. Kao i svaki noćni klub, Tenax također krije mnoge kontroverze koje nikad nisu "objelodanjene" kao što je to slučaj kod berlinskog Berghaina, ali njegov PR radi sam za sebe. Snažna mašinerija i dobar tajming ovom su klubu osigurali status jednog od najpoželjnijih mjesta za partijanje tada. 

Ako volite "clubbing" ovo je klub za koji trebate znati (фото 3)

U drugoj polovini 80-ih godina došlo je vrijeme za promjene. Stigle su nove generacije i nova publika, a s njima i novi glazbeni žanrovi i trendovi te je trebalo zajahati novi val koji je naišao. Godine 1995. Tenax je kupljen od strane talijanske tvrtke Nozze di Figaro te je i dalje bogatim programom i događanjima uživo doživio instantni preporod i ponovno postao vruća meka svih noćnih ptica Firence.  

1999. godine Tenax je počeo organizirati večeri s najjačim DJ imenima, a sve do danas tamo su svirali svi koji nešto znače u svijetu elektroničke glazbe. Ovaj post-modernistički klub rođen prije 35 godina u samo nekoliko godina je postao klub o kojem su pričali svi. Danas je još uvijek živ, upakiran u mladenački line up posebno subotom navečer. Uz potvrđena imena europske elektroničke glazbe, adresa Via Piratesse 46 je utočište za sve one koji su u potrazi za razuzdanim noćnim životom i partijanjem do zore. "To je ono što ja nazivam "obiteljski" klub" - izjavio je DJ Pete Tong za mjesto koje je i dan danas miks anarhije i plesača u šljokastim kostimima. Tenax je jedan od najupečatljivijih svjetskih underground klubova u romantičnoj i uspavanoj Firenci, što je još jedan dokaz kako ne treba nužno biti smješten u vruće europske gradove gdje je kultura clubbinga visoko na ljestvici atrakcija. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više