Search

Ana-Marija Bujić je vlasnica restorana, autorica najljepše domaće kuharice i superžena za koju morate znati

Ana-Marija Bujić je vlasnica restorana, autorica najljepše domaće kuharice i superžena za koju morate znati

Jeste li čuli za Pantarul?

Tekst: Lidija Lončarić

Image: Ana-Marija Bujić

Kada smo je na početku razgovora zamolili da se opiše u nekoliko rečenica, Ana-Marija Bujić rekla nam je kako se smatra zaljubljenicom u sve lijepo, bilo da je riječ o hrani, putovanjima, interijerima ili knjigama. Odmah smo znali da je riječ o osobi koja svaki razgovor čini posebno zanimljivim i nismo se prevarili. Po struci je profesorica i prevoditeljica, a u profesionalnom životu, kako kaže, funkcionira na dva kolosijeka – onom jezičnom i onom gastronomskom.

Kad se ne bavi prevođenjem i održavanjem online nastave, zajedno sa suprugom Milanom vodi restoran Pantarul u Dubrovniku, piše jedan od najdugovječnijih blogova na domaćoj gastronomskoj sceni Da mi je nešto slatko…, a napisala je i čak dvije kuharice.

Osim toga, iskustvo je stjecala na setovima stilizirajući hranu za časopise i produkcijske tvrtke, teoriju je kroz godine pronalazila u velikom broju pročitanih knjiga, a ogromnu količinu svog znanja duguje i brojnim kreativnim prijateljima. Uz sve to, Ana-Marija je i supruga te na kraju, a zapravo prvo, dodaje, mama je jedne smiješne, vesele trogodišnjakinje.

Ana-Marija Bujić je vlasnica restorana, autorica najljepše domaće kuharice i superžena za koju morate znati (фото 1)

Nakon što smo je upoznali formalno, poželjeli smo saznati nešto više o projektima na kojima radi i kako je došla do toga da gotovo sve što iz njezine glave izađe, kroz neko vrijeme postiže nevjerojatan uspjeh i oduševljava ljubitelje dobre hrane, ne samo u Dubrovniku, već i u ostatku zemlje, pa i izvan nje.

Prvi je na red došao njezin restoran Pantarul, jedan od najcjenjenijih u Dubrovniku te jedan od onih koji svojom ponudom već dugi niz godina oduševljava domaće stanovništvo, ali i namjerne turiste. U njezin restoran, naime, ulazi se s namjerom, nakon brojnih preporuka koji su za Ana-Mariju Bujić i sve koji u stvaranju Pantarula sudjeluju, vjerujemo, najvažnija nagrada koju su pri pokretanju mogli zamisliti. Zanimalo nas je zašto je Pantarul toliko poseban i kako je zapravo izrastao u jedno od najvažnijih gastronomskih odredišta u Dubrovniku.

"Meni je Pantarul posebno mjesto jer smo suprug i ja u njega ulili dušu i tijelo. Rekla bih da se izdvaja upravo onime što me u cijeloj priči najviše i veseli, a to su ljudi – u jednu ruku oni koji ondje rade, a u drugu oni koji ga redovito posjećuju. Presretna sam što imamo vjerne, stalne goste koji nam se uvijek iznova vraćaju. Dubrovčani su zahtjevna publika, mnogi od njih dobro su potkovani u gastronomskim pitanjima i činjenica da na vratima viđamo vrlo šaroliku publiku – od zaljubljenih mladih parova kojima je to doslovce prvi izlazak u restoran ikad do gurmana-znalaca koje sam maloprije spomenula, najbolji nam je pokazatelj da se trud isplati.

U Pantarulu su konobari iskreno ljubazni i stalo im je da vam bude lijepo, na karti ćete uvijek pronaći nešto novo u ritmu sezone, možda nešto malo drugačije od standarda i svi ovdje ćemo baš uvijek dati sve od sebe da sve bude u skladu s našim motom #FeelsLikeHome", rekla nam je Ana-Marija.

Ana-Marija Bujić je vlasnica restorana, autorica najljepše domaće kuharice i superžena za koju morate znati (фото 2)

Nastavak na priču s Pantarulom na najbolji je način obilježila s čak dvije izdane kuharice. "What’s Cooking in Dubrovnik" i "Pantarul doma", kaže, sasvim su dva različita formata, a ipak na toliko načina povezane s njom samom. Kuharica "What’s Cooking in Dubrovnik" izdana je samo na engleskom jeziku, sadrži 120 tradicionalnih dubrovačkih recepata, a svaki od njih prate objašnjenja o običajima i namirnicama.

"Odličan je suvenir za goste koje zanima kultura stola i hrvatska gastronomija", objasnila nam je Ana-Marija.

S druge strane, "Pantarul doma" ima dva izdanja, hrvatsko i englesko, i idealan je alat za poticanje na druženje za stolom. Kako Ana-Marija sama više od ičega voli ugostiti drage ljude, izdavanje takve kuharice bio je jedini logičan potez. Gotovo sva jela u kuharici koncipirana su tako da se mogu barem djelomično pripremiti unaprijed, a u knjizi se nalaze i savjeti za organizaciju druženja, postavljanje stola, normativi i sve one sitnice koje nas često zateknu tek kada smo mislili da smo već obavili sve potrebno.

Ana-Marija Bujić je vlasnica restorana, autorica najljepše domaće kuharice i superžena za koju morate znati (фото 3)

Iako su joj obje kuharice iznimno drage, "Pantarul doma", otkrila nam je, nastao je spontano, tekstove je pisala u kasnim noćnim satima, a fotografirala jutrima pa ona ipak, iako Ana-Marija to možda sama nikada neće priznati, primijetili smo, nosi mrvicu veću dozu topline i dublju povezanost s autoricom.

"Kuharicu 'Pantarul doma' pisala sam za svakog tko istinski voli kuhanje i kombiniranje okusa, za sve one koji imaju onu divnu znatiželju da probaju nešto novo i one koji su voljni odvojiti manje ili više vremena i uživati u pripremi hrane za sebe i druge. Volim misliti da smo to svi mi. Međutim, svjesno sam birala recepte tako da usrećuju one koji jesu prava publika za ovu knjigu i pazila na to da bude ponešto za svaku razinu gurmana – od recepata u kojima se samo nekoliko sastojaka ubaci u blender do onih čija je priprema nešto zahtjevnija", objasnila je.

Ana-Marija Bujić je vlasnica restorana, autorica najljepše domaće kuharice i superžena za koju morate znati (фото 4)

Na pisanje kuharica odlučila se iz jednostavnog razloga – i sama ih voli listati te iz njih crpiti inspiraciju, a među autorima, kao favorite izdvojila je Yotama Ottolenghija i Nigellu Lawson. Smatra kako dobra kuharica treba imati glavu i rep, solidan tekst, fotografije koje te uvuku u priču i potaknu na kuhanje, a one prave, kakvu je i sama poželjela stvoriti, imaju dušu. I, pitate li nas, u potpunosti je uspjela.

Listajući "Pantarul doma", i sami smo dobili želju za organiziranjem druženja uz fine zalogaje i dobro vino, a ta nam se misao zavukla toliko duboko u glavu da smo s vremenom želju i ostvarili. I bila je baš onakva kakvom je Ana-Marija opisuje u svojoj kuharici, topla, puna smijeha i zadovoljnog mljackanja. Kupovina kuharice koja vas natjera na takvo što, pitate li nas, i više je nego isplativo ulaganje.

"Istina je da organizacija ručka ili večere traži energije, ali doista se tom pripremom unaprijed tome može lijepo doskočiti. I naravno da i sama budem umorna, pogotovo ako pretjeram s idejama koje bih taj put isprobala, ali ključ je u tome da nakon jedan ili dva puta znate što je u vašoj moći i da se držite tih okvira. Na kraju krajeva, ne traži se savršenstvo nego onaj neki moment veselja i zajedništva, ono kad svi zaborave na mobitele i kad su jednostavno fokusirani na ljude s kojima dijele taj obrok, koliko god on jednostavan ili složen bio. Družiti se možemo i uz jedno jedino pametno odabrano jelo", objašnjava Ana-Marija koncept druženja kakva je zamišljala pišući kuharicu.

Ana-Marija Bujić je vlasnica restorana, autorica najljepše domaće kuharice i superžena za koju morate znati (фото 5)

A onda, kada se to ostvari u domovima diljem zemlje, velika količina vidljivo uloženog truda, vjerujemo, čini se još mrvicu više isplativijom. Jer, stvarati kuharicu, popuniti prazne listove od korica do korica, iznimno je težak posao. Uključuje, otkrila nam je Ana-Marija, 15-ak elemenata, od koncepta i organizacije, preko kuhanja i pisanja, testiranja, stiliziranja i fotografiranja pa sve do lekture, grafičkog oblikovanja i čitavog niza dodatnih poslova. Pri nastajanju "Pantarula doma" pomogli su joj i pratitelji njezinog bloga, njih oko 70, koji su testirali recepte i dojavljivali sitnice koje bi trebalo pobliže objasniti, dodati ili izbaciti.

"Jako sam sretna što je baš Pantarul doma bila prva kuharica u Hrvatskoj u kojoj se testiranju recepata pristupilo na taj način, a po razvoju događaja poslije toga, nadam se da će to postati i standard."

Ana-Marija Bujić je vlasnica restorana, autorica najljepše domaće kuharice i superžena za koju morate znati (фото 6)

Najviše muke zadao joj je zebrasti kolač za koji je htjela da bude ukusan i vizualno dojmljiv, najdraži dio stvaranja kuharica bilo joj je fotografiranje, kuhinjski aparat koji joj je pri kreiranju recepata baš uvijek od najveće pomoći veliki je crveni mikser, a kao najvećeg kritičara vidi mamu za koju kaže kako ju je naučila da nije loše postaviti ljestvicu nešto više, tek kako bi se motivirala temeljitije i bolje i, kako kaže, u krajnjoj liniji, još malo narasla. Ana-Marija često spominje i kako je iznimno zahvalna i glavnom chefu Pantarula Jadranu Tutavcu koji je s njom dijelio tajne restoranskih jela i uvijek bio na raspolaganju za pitanja. I upravo zbog sjajnog tima koji je oko sebe stvorila, dodaje, bez imalo premišljanja ponovno bi se upustila u pisanje još jednog primjerka.

"U pisanju kuharica pronašla sam se na više razina. Prvo, oduvijek volim knjige, pisanje i pisanu riječ, a naposljetku jezici su mi i struka. Drugo, hrana je to neko čarobno ljepilo koje nas sve veže, a treće, fotografija mi je posebno kreativno veselje. Mislim da kuharice savršeno objedinjuju sve te moje ljubavi", rekla nam je, a zatim dodala i kako od pisanja ipak uzima kratku pauzu kako bi se mogla posvetiti blogu. Skupila je, kako kaže, hrpu materijala koji jedva čeka podijeliti s čitateljima i to je ono što je ovog trenutka najviše veseli.

Ana-Marija Bujić je vlasnica restorana, autorica najljepše domaće kuharice i superžena za koju morate znati (фото 7)

Osim toga, dodaje, ove se zime bavi i novim projektom, "The School of Pantarul" – malom školom svega lijepoga putem koje će Dubrovčanima omogućiti da na radionicama u restoranu steknu nove vještine na različitim područjima, od izrade vijenaca, preko keramike i speciality kave, vina, fotografije pa do kuhanja.

"To je Pantarulov način borbe protiv zimskog sivila i nadam se da će ljudi uživati u druženju, učenju i dobroj atmosferi, a bit će i domaćih keksića i kuhanog vina. Baš smo nedavno odradili prvu radionicu i odaziv je bio prekrasan. Nadam se da ćemo u tom raspoloženju i nastaviti. Osim toga, upravo smo unijeli novitete u zimski jelovnik i krećemo i s posebnim Pantarulovim gourmet boxevima u slatkoj i slanoj verziji. To su eko kutije koje smo napunili kuharicama, ručno rađenom keramikom (Marina Marinski i Lidia Boševski) i pomno biranim prehrambenim proizvodima."

Ana-Marija Bujić je vlasnica restorana, autorica najljepše domaće kuharice i superžena za koju morate znati (фото 8)

Na kraju, pitali smo Ana-Mariju kako to izgleda savršeno druženje uz hranu u njezinom domu i, da može odabrati bilo koga na svijetu, tko bi bili gosti za koje bi voljela kuhati.

"Savršeno druženje za mene izgleda točno onako kakvo je bilo prije nekoliko dana tu u našem stanu. Sve sam pripremila unaprijed, neka jela tempirala da budu gotova i topla točno kad treba i kad su nam prijatelji došli, muž i ja smo sjeli s njima, jeli, pijuckali i smijali se do kasno u noć.

A kad već maštamo, idemo odmaštati do kraja. Najradije bih za stolom vidjela svog pokojnog očuha Javora i Milanovog pokojnog oca Nena. Dok su bili tu s nama njih su se dvojica toliko veselili svakoj objavi na blogu i toliko ih pomno čitali da bolju publiku ni zamisliti ne možete. Da razveselim muža, pozvala bih mu Bona Voxa da nešto gricne s nama. Naime, Milanova opčinjenost bendom U2 višestruko je veća nego moj interes za bilo koju slavnu osobu pa bih ovaj bonus iz mašte prepustila njemu", na svoj je simpatičan i skroman način razgovor je završila Ana-Marija.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više