Search

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta

Ovo je njihova priča

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Privatna arhiva

Par koji nas je inspirirao da krenemo raditi ono što istinski želimo u životu - odmah!

Svijet je danas postao globalno selo. Doslovno, u trenutku možete otputovati miljama daleko, lijevo ili desno na zemljopisnoj karti, u jednom danu ponekad "skočiti" od Japana pa do Plitvica. Zahvaljujući svemogućim društvenim mrežama koje nas na dnevnoj bazi hrane informacijama, inspiracijama i prizorima, s lakoćom zamišljamo "drugačije" živote. Najmoćniji među društvenim mrežama kada govorimo o prelistavanju vizualnih albuma je Instagram, a upravo sam tamo otkrila zanimljiv profil Whatifness, u potrazi za inspiracijom kamo na iduće putovanje.

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 1)

Uvodnom rečenicom: "Je li moguće odjaviti 9 do 5 život i obići svijet s 500 eura i jednosmjernom avionskom kartom? Nemamo pojma, ali smo krenuli" dobili su me na prvu. Jer kod Anje i Strahinje, koji stoje iza bloga Whtifness, se ne radi samo o vizualno atraktivnim fotografijama egzotičnih krajeva, već o postizanju "slobode od"; uredskog posla, tuđih očekivanja, društvenih nametanja te želje da se život iskoristi doista za ono u čemu istinski uživamo. U njihovom, a i mojem slučaju, to su putovanja. I njima je doista pošlo za rukom ostvariti taj san. Dali su otkaz i krenuli na put oko svijeta, a osnovna ideja njihovog putovanja bila je razmjena vještina i znanja u zamjenu za smještaj i hranu. Usput imaju jako dobar smisao za humor koji im je čak otvorio poslovna vrata, jako se dobro zabavljaju i najbolje od svega je, što ne planiraju stati. Ovo su Anja i Strahinja, mladi par koji je na svoje prvo zajedničko putovanje s jednosmjernom kartom u džepu za Kambodžu otišao u ožujku ove godine.

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 2) 

I tako, uspjeli ste; ostavili ste poslove 9 do 5 i krenuli put Kambodže. U jednom smjeru.

Kad smo prošle godine usred besparice i jedne kršne crnogorske nedođije, platili zamjenu puknute gume bocom viskija, palo nam je na pamet - što ako bismo mogli proputovati svijet snalazeći se na ovakve načine? Tri mjeseca, jedan otkaz i 500 eura kasnije, bili smo na putu za Kambodžu bez povratne karte.

Gdje ste radili prije i koliko dugo vam je trebalo da odlučite dati otkaz?

Strahinja: Da budem malo precizniji, ja sam od 9 do 9 rintao u kreativnom odijelu marketinške agencije. Bilo je potrebno par pića poslije treće smjene, uz "jednom se živi" razgovore, da prelomim odluku, kupim domenu za blog i kažem Anji: "Džaba smo se rodili ako ovo ne probamo."

Anja: Ja sam sama sebi dala otkaz, pa se ja ne računam(smijeh). Moj mini biznis je nastavio funkcionirati i bez mog prisustva, zahvaljujući mojoj partnerici, Jeleni. 

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 3)

Gdje ste se upoznali i kome je prvom pala ideja o putovanjima na pamet?

Anja: Upoznali smo se prilično standardno, preko zajedničkih prijatelja, na jednom sasvim običnom druženju, poslije radnog dana. S obzirom na to da nema druge prilike za prvi utisak, Strahinja se potrudio oboriti me s nogu – ali doslovno. Te iste večeri, par iznimno zabavnih sati kasnije, od Strahinje sam pokupila slučajni donji aperkat kad sam ga pokušala probuditi, pošto ima začuđujuću tendenciju zaspati na tulumima (smijeh).

Prvo putovanje nakon otkaza se dogodilo u ožujku ove godine, jel' tako?

Da, 16. ožujka smo se zaputili u Kambodžu i bacili sidro u jednoj sojenici, na obali rijeke Kampot. Ubrzo nam je međutim, postalo jasno da ćemo morati malo očvrsnuti, jer su nas odmah po dolasku, lažni taksisti i prevarantski autobusni prijevoznici olakšali za 60 dolara (inače oko 10% od našeg ukupnog budžeta).

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 4)

Nisam uspjela sve popratiti gdje ste bili pa mi pomozite; znači krenuli ste u Kambodžu, ali ste posjetili i Šri Lanku, Bali, Španjolsku, Pariz...

Poslije Kambodže smo od prvih zarađenih novaca otišli na Bali. Prije svega, jer je do tamo bila najjeftinija karta u tom trenutku. Odsustvo monsuna i jeftina karta odredili su nam i iduću destinaciju – Šri Lanku. U Barcelonu nam se išlo zbog jednog festivala, ali nismo imali novaca. Da bismo do tamo stigli, pustili smo "dimne signale" preko video clipa. Imali smo sreće, pošto smo privukli pažnju jedne kompanije koja je ispala car i platila nam avio karte do Barce. Kombinacije, poslovi, autostopovi i druge okolnosti koje svemir zapovijeda, odveli su nas do Portugala, Francuske, Kube, Turske…

Vaša ideja putovanja je da bez novaca obiđete svijet, razmjenjujući znanja i vještine?

Da. S obzirom na to da nismo imali 50.000 eura u komadu (Google kaže da toliko treba za put oko svijeta), a ni vremena da mic po mic to skupimo, krenuli smo s onim što imamo: stari fotoaparat, umijeće s riječima i mudima do poda (smijeh).

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 5)

Kako je to do sada funkcioniralo?

Kao u staroj Mezopotamiji, trampom. Dođemo u smještaj, koji nas je privukao grotesknošću svojih slika i bukiramo jedan dan. Za to vrijeme, okinemo par fotki smještaja, lokacije i hrane. Onda ih lukavo pokažemo gazdi i ponudimo generalni oporavak njegovog internet marketinga u zamjenu za smještaj, prženu rižu… (a i na jastoge nismo bili gadljivi).

Jeste li zainteresirali nekog većeg sponzora možda?

Svašta se izdogađalo. Naš uvodni video (prepjev Carmine Burane koji dokazano potiče ljude da daju otkaz i počnu slijediti svoje snove) primijetio je veliki mobilni operater i ispratio nas na put s novim nabrijanim pametnim telefonima i besplatnim roamingom, da se možemo javiti mamama.

Kada smo u jednom postu na blogu prepričali našu žalopojku o gubljenju punjača od fotoaparata, nije nam bilo ni na kraj pameti da će to pročitati Canon Srbija i da će nam poslati ful novu opremu. Tada smo malo pišnuli od sreće. 

Karte od Colomba do Barcelone smo već spomenuli… I ne samo to. Sve što smo pisali, fotkali i snimali na blogu, nam je donijelo puno mailova s naslovom "Prijedlog o suradnji", jer su mnoge kompanije željele da radimo nešto kreativno i za njih. Od tih poslova sada živimo, putujemo, a što je najvažnije od svega – ne popunjavamo timesheetove i ostale Excel Tetrise.

Također, snimate i kratke video formate? Duhovite, dakako.

Prve video uratke s putovanja smo snimili jer smo željeli dokumentirati naše "what if-ove", npr. naš Ikarov let kojim smo pokušali otići u Jakartu kako bismo mogli glasati za vrijeme izbora u Srbiji ili prva zarada od prodaje domaćih krem-bananica koja se pretvorila u ulični tulum. 

Poslije toga smo snimali sve živo, od uputstva kako da ne platite prtljagu u avionu do parodije na tipične plažne fotografije koje smo viđali na Baliju. Na našem Facebook profilu imate sve ove i još brdo suludosti koje smo snimali.

Što je najbolje kod ovog poteza da promijenite stil života i rada, što ste naučili?

Pored svog stečenog iskustva i plaćenih školarina, najvažnije je što smo sami sebe preispitali da kad zamislimo bilo koju ideju, nikad ne upadamo u zamku što sve može poći po zlu, nego da bez puno razmišljanja samo krenemo u njezinu realizaciju. 

Najbolje što ste na dosadašnjim putovanjima doživjeli?

Najbolja stvar na putovanjima su ljudi. Recimo, kad smo jednom bili na rubu bankrota i kad smo bili najbliži da kapituliramo odlaskom kući, upoznali smo ludi par iz Portugala koji su nas poslije boce vina ugostili u njihovoj teniski-teren-bazen-pogled-na-ocean vili gdje smo ostali mjesec dana za džabe i imali potpuno neturistički doživljaj Portugala. 

Isto tako, svi naši prijatelji i ljudi koji nas prate preko neta su velike facetine. Gdje god da odemo, jave nam se i povezuju nas sa svojim prijateljima. Tako smo više puta imali gdje spavati, čuli neokaljane priče o zemlji u kojoj se nalazimo od istinskih lokalaca, a i često išli s njima u akcije poput polunapuštenih otoka Turske do mističnih katakombi Pariza.

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 6)

Gdje ste sada i što planirate?

Evo nas kod Anjinog brata na 30. rođendanu, vraćamo kilažu dok mame utovaruju lopatom (smijeh). Pošto smo usput izgubili 2 telefona, 1 novčanik, vozačku… a boravak u Europi i kartice su nam istekle, svratili smo da se pozabavimo ovim birokratskim delicijama. Pripremamo se za nastavak puta, Whatifness 2.0 (smijeh). Planiramo potpuno novi način putovanja i pokupit ćemo još jednog člana ekipe, koji će s nama obrnuti igricu. Kako bi narod rekao, "stay tuned". 

Otkud vam lova? (smijeh)

Strahinjine feminizirane slike s Balija odlično prolaze na azijskom photo stocku za industriju sokova od ličija. Šalimo se… Oni koji nas prate znaju da smještaje i klopu uglavnom nismo plaćali, nego smo trampom rješavali taj problem. U međuvremenu, Anjina priča s brendom Daskka je dodatno prošljakala, pa smo od toga imali koju kintu u džepu. Najbolje od svega je što su nam snalažljivost, kreativnost i bloganje donijeli klijente, za koje sada radimo marketing na društvenim mrežama. Naša petlja od prije 8 mjeseci se zahvaljuje silama univerzuma na tome.

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 7)

Zašto biste svakom preporučili da bude gazda svog vremena i možda učini sličan potez kao vi? Da, otkaz i ode putovati.

Ne preporučujemo svima da daju otkaz i krenu ludovati k’o Tajči po svijetu. Poanta je što više raditi one stvari koje te čine sretnim, a što manje kukati, naizgled iz hobija i pitati se: Što bi bilo da…

Ako to rezultira time da postanete gazda svog vremena ili odete na neki put, sjajno! Što god da zamislite znajte da: Ko' ne riskira, ne pije šampanjac (smijeh). 

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 8)

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 9)

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 10)

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 11)

Anja i Strahinja su dali otkaz i krenuli na put oko svijeta (фото 12)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više