Search

Balet i moda čine savršen spoj

Balet i moda čine savršen spoj

Ljepota plesne i modne umjetnosti


Image: buro247.ua

Na koje se sve načine isprepliću dvije umjetnosti?

Plesači kao modeli

Iako smo još uvijek u prvoj četvrtini godine, broj plesača koji su se pojavili kao glavni junaci pojedinih reklamnih kampanja ugodno nas je iznenadio, budući da plesna umjetnost u nama uvijek izaziva oduševljenje i divljenje. Tako nas je Sergei Polunin apsolutno ostavio bez daha u svojoj plesnoj interpretaciji Hozierova hita "Take Me to Church" koju je snimio David LaChapelle, dok su se Mihail Barišnjikov i Lil Buck u našli u glavnim ulogama jesensko-zimske kolekcije brenda Rag & Bone, a Denis Matvienko pojavio se u reklamnoj kampanji luksuzne concept trgovine Sanahunt. 

Baletni kostimi s dizajnerskim potpisom

Povijest suradnji modnih dizajnera i kazališnih trupa toliko je dugačka i bogata da kad bismo se počeli prisjećati samih početaka modno-kazališnih projekata, izgubili bismo se na pola puta. Raskošne kazališne kostime tako su nekoć kreirali modni velikani poput Christiana Lacroixa, Valentina Garavanija, Garetha Pugha, Vivien Westwood, Mary Katrantzou, Thoma Brownea, Sare Burton i Caroline Herrere.   

Balet kao nadahnuće kolekcija

Motivi baletne umjetnosti nisu rijetkost kad je riječ o ženskoj modi. Međutim, muška odjeća u kojoj se naziru elementi baleta pojavila se zahvaljujući muškoj ikoni baleta Rudolfu Nurejevu. 2011. godine ovaj je umjetnik poslužio kao inspiracija jesenske kolekcije Johna Galliana, a svoju proljetnu mušku kolekciju 2015. posvetio mu je Dries Van Noten. 

Balet u modnoj fotografiji

Tema baleta čest je gost i u modnoj fotografiji: inspirirani profinjenošću i gracioznošću balerina, fotografi često svoje editorijale vole ispuniti baletnim motivima, kao što smo imali prilike vidjeti u videu kuće Bottega Veneta, koju je njezin kreativni direktor Tomas Maier predstavio prije nešto manje od mjesec dana. A relativno nedavno se srpsko izdanje časopisa Elle inspiriralo filmom "Crni labud" pa se u editorijalu model Antonina Petković na sceni pretvorila u labuda. A Carine Roitfeld baletu je posvetila cijeli broj svojeg časopisa CR Fashion Book. 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više