Search

Bike polo u Hrvatskoj puno je više od \"hipsterskog hokeja\"

Bike polo u Hrvatskoj puno je više od "hipsterskog hokeja"

Intervju s Matijom Brlekom


Image: BPZG,
Elena Grassi

Ovaj vikend se u Zagrebu održava četvrti po redu Zagreb International - međunarodni bike polo turnir, a tim povodom porazgovarali smo s jednim od utemeljitelja hrvatske bike polo scene, Matijom Brlekom i doznali sve o tom još (ne)otkrivenom sportu

"Zagreb International, međunarodni bike polo turnir ove godine slavi svoje već četvrto izdanje. Odlučili smo ga organizirati kako bi hrvatskoj publici približili bike polo na razini na kojoj se igra u svijetu. Na samom početku nismo ni približno mislili kako ćemo ga organizirati svake godine, odnosno da će ispasti uspješan i s tolikim odazivom od strane europske polo scene, no mi uvijek volimo planirati velike stvari." ispričao nam je odmah na početku razgovora Matija Brlek, jedna od utemeljitelja zagrebačke, hrvatske bike polo scene. Kako će se ovogodišnji turnir održati ovaj vikend, 25. i 26. lipnja na in-line hokej terenu "Kuna" pokraj zagrebačkog Velesajma, nasuprot hipodroma u ulici Joszefa Antalla bb i trajat će oba dana od 10 do 20 sati, odlučili smo vas malo bolje upoznati s hrvatskom bike polo scenom i što se sve krije iza ovog (ne)otkrivenog, ali jako cool i dinamičnog sporta.

Matija, kako bi opisao i objasnio što je točno bike polo nekome tko ne zna baš ništa o tom sportu?
Bike polo je sportska aktivnost, igra u kojoj sudjeluju dva tima po tri igrača, naravno na biciklima. Moglo bi se reći da je mješavina pola (na konjima) i hokeja na ledu, ili in-line hokeja na betonu (po dinamici igre). U bike polu ravnopravno sudjeluju i muški i ženski timovi, a zanimljivo je da postoje, službeno i miješani timovi. Igraš na biciklu, s jednom rukom na volanu i palicom u drugoj ruci. Igra traje 10 minuta ili pet golova - što dođe prije. Postoje i turniri na kojima utakmica traje 45 minuta, no onda igra 5 igrača u svakom timu, koji se izmjenjuju.

Bike polo u Hrvatskoj puno je više od "hipsterskog hokeja" (фото 1)

Čitala sam da je bike polo jako popularan sport u inozemstvu i da bike polo klubova ima svakim danom sve više i više, postoji li i u Hrvatskoj službeni bike polo klub ili više njih?
U Hrvatskoj, preciznije Zagrebu za sada postojimo jedino mi, Bike Polo Zagreb aka BPZG. Funkcioniramo kao neprofitna udruga, s obzirom da kao sport bike polo službeno nije registriran u Hrvatskoj. No, mi ćemo to promijeniti, radimo intenzivno na tome. 2017. godina će biti velika i vrlo važna godina za polo u Hrvatskoj! (smijeh)  

Sada već ima nekoliko godina iza vas, u smislu rada na prisutnosti bike polo scene u Hrvatskoj, kakav je općenito interes kod nas za tim sportom?
Za sada se polo igra samo u Zagrebu, već šestu godinu, a interes postoji u Splitu, Zadru i Osijeku. Naravno, mi iz Bike Polo Zagreba kontinuirano radimo na tome da zainteresiramo bicikliste čitave Hrvatske. Kroz tih šest godina u Zagrebu je oko 50-ak osoba pokušalo, ili aktivno igralo polo u nekom razdoblju. Nadamo se da će nas biti sve više i više. Što se interesa općenito u Hrvatskoj tiče, zaključili smo da ćemo ga povećati organizacijom turnira, na koji bi pozvali "ozbiljne" polo igrače europskog ranga, odnosno igrače s više polo iskustva, više utakmica u nogama… Do tog smo zaključka došli nakon sudjelovanja na našem prvom polu turniru, u mađarskom Szegedu. To je bio kvalifikacijski turnir na koji smo bili pozvani, za Europsko bike polo prvenstvo u Parizu. Prvi ikada hrvatski bike polo tim bio je zagrebački Licitar. Od tada smo organizirali tri međunarodna bike polo turnira, a ove godine, četvrtim Zagreb Internationalom, nadamo se privući nove posjetitelje, sve potencijalne nove polo igrače. Turnir s igračima europskog i svjetskog ranga najbolji je način da posjetitelji, koji ne znaju točno što je polo, dobiju pravi dojam o čemu se tu radi. Ispalo je da smo bili u pravu, jer ljudi su često imali potpuno krivi dojam - ili da je polo vrlo opasan i agresivan sport ili da se radi o nekom "hipsterskom hokeju", što definitivno nije slučaj. Realnost je negdje između, moglo bi se reći. Svakim turnirom dobijemo nove zainteresirane ljude za polo, neki se zadrže duže, a ostali su barem više informirani.

Bike polo u Hrvatskoj puno je više od "hipsterskog hokeja" (фото 2)

Tko su začetnici bike pola u Hrvatskoj, kako je uopće sve skupa krenulo, inicijativa, povijest bike pola…?
Prijatelj Matej Pašalić, sada suosnivač i predsjednik udruge Bike Polo Zagreb, kao i organizator Zagreb International turnira, izradio je prve palice i tako potaknuo ekipu da se okušaju u ovom, relativno novom sportu. To su bili počeci hrvatske bike polo scene, a tada smo igrali kod HNK-a i Mimare, bilo je to prije šest godina. Snalazili smo se! Ekipa koja se tada povremeno okupljala na bajk vožnjama gradom, većina nas na fixed gear bajkovima, probali smo igrati "taj neki bike polo", nakon što je Matej na jedno "FGZG okupljanje" donio desetak palica. Ideju je inače dobio preko interneta, odnosno dokumentaraca i sličnih fixed gear sadržaja, odnosno fixed gear zajednice. Od 2010. godine, nakon formiranja udruge počeli smo aktivnije raditi na promociji bike pola i prijavljivati se na međunarodne turnire, kojih u Europi i svijetu zaista ima mnogo. Polo scena u svijetu je jaka, a svjetska polo zajednica gradi se od početka 2000-tih, s njenim korijenima u SAD-u, preciznije Seattleu. Scenu i polo u sadašnjem obliku, igri na betonu (puni, službeni naziv je hardcourt bike polo), započeli su biciklistički kuriri, tzv. bike messengeri. Većina njih je upravo ta spomenuta fixed gear scena o kojoj pričam, koji su na taj način kratili vrijeme čekajući novi poziv za dostavu. Inače, palicu uvijek možeš imati sa sobom, privezanu za bajk, ili u torbi, "messengerici", a golovi ti mogu doslovno biti 4 pikse pive, ili 4 torbe, ruksaka. Loptica se u početku koristila iz in-line hokeja.

Bike polo u Hrvatskoj puno je više od "hipsterskog hokeja" (фото 3)

Gledajući vas ovako dok igrate, stekla sam dojam da je potrebno jako puno opreme i da je riječ o prilično skupoj opremi... što je uopće sve potrebno i radi li se o velikim financijskim ulaganjima?
Za početak vrlo malo, odnosno samo vlastiti bicikl, kojim računa se, osoba može najbolje upravljati i na kojem se osjeća sigurno, što znači doslovno bilo kakav bajk, single speed gradska "specka", fixed gear - na kakvima smo svi mi zapravo počeli igrati, jer su nam to tada bili jedini bajkovi. Za početak je to ok, no kasnije, ako se osoba više zainteresira za polo, nekako je logično, kao i za bilo koji drugi sport da će si prilagođavati opremu, što u ovom slučaju znači i bicikl. Obično su to bicikli kao što su te specke, odnosno trkaći, da je što kraći i što lakši (sva suvišna oprema skida se, da bicikli bude lakši, ali i zbog zaštite, odnosno prevencije ozljeda). Što se ostatka opreme tiče, mi iz BPZG-a uvijek imamo viška palica i loptica s kojima novi igrači mogu probati igrati, a kasnije si opremu mogu kupiti, sada već i službenu bike polo opremu, u zadnjih par godina i preko nas. Drugi dio je zaštitna oprema, za turnire kaciga je obavezna, a dodatno i štitnici za noge i ruke te neke rukavice. Cijena, odnosno skupoća ovisi o samim željama igrača. Mi smo prve palice, ali i čitave polo bajkove sklapali sami, kombinirali, onaj DIY moment (smijeh) iz scene koja se tek razvija, pogotovo u Hrvatskoj. No, i u svijetu tada još to nije bilo na razini, prije tih šest godina, kao što je danas. Danas već postoje pravi "polo brendovi“, proizvođači polo rama, čitavih bicikala, palica i ostale opreme.

Bike polo u Hrvatskoj puno je više od "hipsterskog hokeja" (фото 4)

Tko se sve može priključiti u smislu igranja bike pola, mogu li ja (smijeh) ili su potrebne neke posebne vještine?
Jedina vještina potrebna jest da osoba zna voziti bicikl. Ali doslovno! Ostalo se nauči te vježba, trenira, kao i bilo koju drugu (sportsku) aktivnost.

Tko čini vaš tim na ovogodišnjem bike polo turniru, ima li u vašem timu i igračica?
Da, imamo i cure, u bike polu su potpuno ravnopravne… Primjerice, Iva ove godine igra s dvije frendice Austrijanke, dok Marija igra s Karlom i sa mnom, odnosno u miješanom timu. Drugi "cijeli" hrvatski tim jest naš Papercut koji čine Matej, Marko, Filip.

Bike polo u Hrvatskoj puno je više od "hipsterskog hokeja" (фото 5)

I za kraj, što posjetitelji mogu još očekivati od  bike polo turnira koji se održava ovaj vikend u Zagrebu?
Za početak, ulaz je naravno besplatan. Ove godine smo kao i svake do sada imali izvanredan odaziv. Stiže nam 18 timova koji su potvrdili svoj dolazak, koliko je potrebno za format turnira koji planiramo. Najudaljeniji nam tim dolazi čak iz Finske. Zanimljivo je da nam stiže i ovogodišnji svjetski prvak u bike polu, porijeklom Mađar. A tu je još i naša "polo obitelj", naši novi polo frendovi iz Engleske, tata i sin koji zajedno igraju u timu. Ostali su timovi iz sve jakih polo zemalja, Mađarske, Češke, Austrije, Njemačke, a stižu nam i novi polo susjedi, slovenski timovi iz Ptuja. Budući će ovo biti "Zagreb International Summer edition" planiramo cjelodnevnu zabavu, uz muziku i roštiljanje, a pozvani su svi, s biciklom ili bez njega (smijeh). I neka nikoga ne brine kiša (koju ćemo nadam se izbjeći ove godine) jer teren je natkriven.

Više o Bike Polo Zagreb pronađite na službenom Facebooku, a o samom ovogodišnjem turniru Zagreb International informirajte su na Facebook eventu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više