Search

Biste li se snašli na razgovoru za posao putem SMS-a?

Biste li se snašli na razgovoru za posao putem SMS-a?

Nova era modela razgovora za posao


Image: Josh Felise,
Pexels,
Luke Porter

Čini se kako su se poslodavci odlučili maksimalno prilagoditi mentalitetu današnjih generacija, pa su se neki od njih odlučili na drastičan potez - SMS intervju za posao...

Danas se ne odvajamo od pametnih telefona. Stavka je to koja više nikoga ne čudi i itekako prihvaćen notorni sindrom, ali i glavni predznak današnje generacije koja se kontinuirano, paralelno bori s nedostatkom vremena. Upravo je ta boljka bila i povod za drastičan iskorak u novom konceptu intervjua za posao na koji se odlučuje sve više poslodavaca. I iako je starijim generacijama tako nešto nezamislivo jer natječaj za posao je sinonim za razgovor uživo između kandidata i poslodavca, koji nerijetko uključuje niz selekcijskih krugova, no, jedna američka tvrtka u službi posrednika, specijalizirana za pronalaženje radnika, osmislila je aplikaciju Canvas - kreiranu za intervjuiranje kandidata putem SMS-a, piše WSJ.

Biste li se snašli na razgovoru za posao putem SMS-a? (фото 1)

Naime, Canvas aplikacija tako poslodavcima nudi set pitanja koja mogu poslati odabranom kandidatu, a kad on odgovori na postavljena pitanja, aplikacija potom analizira odgovore kandidata. Poslodavac kad zaprimi odgovore tako može označiti one koji su mu zadovoljavajući (svojevrsnim likeom) ili ako je nezadovoljan (svojevrsnim dislikeom) te taj razgovor po želji podijeliti s drugim osobama koje su uključene u proces odabira. I iako će mnogima ovakav tip razgovora za posao, putem SMS-a, biti neobičan, a možda i neprihvatljiv, njegovi tvorci ističu velike prednosti takvog koncepta, a to je prije svega brzina pojedinih krugova selekcije, a poslodavac tako može komunicirati i s više kandidata odjednom.

Biste li se snašli na razgovoru za posao putem SMS-a? (фото 2)

Ono što je zanimljivo u cijeloj ovoj priči su i svojevrsna pravila ponašanja koja možda u ovom slučaju baš i nisu jasno definirana ili kako tvrde - u nastajanju su. Tako Canvas aplikacija kandidatima dozvoljava da na pitanja odgovaraju sa zakašnjenjem jer se ne očekuje da su svi u mogućnosti odgovoriti, točnije tipkati SMS-ove odmah, odnosno da si uzmu vremena promisliti o samom odgovoru. Pitanje koje uvijek ostaje visiti u zraku, općenito, ali i u ovom konkretnom slučaju razgovora za posao preko SMS-a jest koliku si dozu ležernosti u razgovoru kandidati mogu dozvoliti, odnosno ide li im u korist korištenje kratica, emojija i malo neformalnije izražavanje ili im baš to može biti presudno u (ne)dobivanju željenog posla. Pa ako ste slučajno u fazi potrage za poslom, nemojte se iznenaditi ako vam se koji od poslodavaca javi upravo putem SMS-a, kada će biti i pravi trenutak za procijeniti za kakav oblik komunikacije, odnosno izražavanja ćete se odlučiti.

Biste li se snašli na razgovoru za posao putem SMS-a? (фото 3)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više