Search

Biti žena u IT industriji

Biti žena u IT industriji

Prodiskutirali smo s mladim djevojkama iz branše


Image: Promo,
Privatni album

Kada spominjemo zanimanja iz IT sektora, još uvijek ih često stavljamo u ladicu s muškim zanimanjima. Upravo zbog toga sam okupila nekoliko djevojaka koje rade u Hrvatskoj i u inozemstvu te su mi otkrile kako žive na "muškom" terenu

Tehnološku industriju zamišljamo kao onu u kojoj se svakodnevno rađaju nove ideje, izumi i genijalni plodovi mašte i znanja stručnjaka koji u njoj rade. Ako se vodimo stereotipima onda ćemo reći da je IT sektor muška "branša" međutim, unatrag nekoliko godina sve je više uspješnih žena u tom poslu, a podatak da u Hrvatskoj tvrtki Poslovna inteligencija radi više žena nego muškaraca (prema rezultatima iz 2016.godine) to potvrđuje. Ondje je zaposleno čak 54 posto žena, čime svakako odskače od prosjeka IT tvrtki u Hrvatskoj i u svijetu. Odlični rezultati znanstvenica, startup poduzetnica i veliki uspjesi u vođenju tvrtki samo su neke od referenci koje su presudile kako bi se kreirao projekt 50 najutjecajnijih žena koje mijenjaju sliku informatičara u našem društvu. S obzirom na to da je i naša zemlja baš kao i cijela Europa u velikoj potražnji za IT kadrovima, glavna ideja bila je otvoriti vrata mladim djevojkama iz te rastuće grane. To je bio jedan od glavnih razloga da zagrebem ispod površine i okupim mlade djevojke koje vladaju poslom. 

Biti žena u IT industriji (фото 1)

I dok su mnoge djevojke maštale i upisivale ekonomiju, novinarstvo, pravo, jezike ili slične srodne fakultete, Tena Dominko, Anja Hula i Vlatka Pavišić samo su neke od djevojaka koje su se odlučile za Fakultet elektronike i računarstva iz ljubavi prema - matematici.

"Zapravo sam htjela studirati pravo i zato sam upisala opću gimnaziju, a ne matematičku. Kroz srednju školu jako sam zavoljela matematiku (velikim dijelom zbog odlične profesorice) i okrenula se više tehničkim fakultetima. Na kraju je zanimanje za informatiku prevagnulo i odlučila sam se za Fakultet elektrotehnike i računarstva." - izjavila je Tena Dominko koja je zaposlena u informatičkoj tvrtki IGEA, članici IN2 grupe, jedne od vodećih softverskih grupacija u regiji, na radnom mjestu softverskog inženjera. 

Tena Dominko

Kao što sam ranije navela, sve se više djevojaka odlučuje za FER pa me zanimalo kako to komentiraju djevojke iz struke. "Drago mi je da stvari konačno idu na bolje. Manjak žena u IT-u je globalni problem koji postoji od ENIAC-a. U zadnje vrijeme srećom postoji puno inicijativa za rješavanje tog problema. Ja sam članica udruge Quelques femmes du numérique, koja okuplja Francuskinje u IT-u i cilj nam je motivirati mlade djevojke da se odluče za STEM. Problem je što djevojčice i roditelji nisu dovoljno informirani i imaju predrasude. Rješenje je istaknuti prednosti posla u IT-u, poput zanimljivih projekata, dobrih primanja, mogućnosti putovanja i preseljenjaPlaniram se angažirati na tom području i predviđam svjetlu budućnost, a to je da ćemo uskoro imati vise štikli na FER-u i haljina ispred terminala" (smijeh) - komentirala je Vlatka Pavišić, koja trenutno radi kao backend developer u web agenciji af83 u Parizu koja radi za velike svjetske klijente kao što su Air France, STIF (pariški ZET), EDF (francuski HEP), a šuška se i o projektu za Louis Vuitton. Anja Hula, trenutno zaposlena u Infobipu na poziciji Team Lead-a simpatično je izjavila: "Meni je to skroz super. Programiranje više nije muški posao. I mislim da toga cure postaju sve više svjesne. Zapravo posao developera je skroz zanimljiv, izazovan i ono što je najbitnije za njega ti treba samo malo klikera u glavi" (smijeh). 

Jako me zanimalo koliko su djevojke zadovoljne s edukacijom na Fakultetu elektronike i računarstva, na što su sve tri djevojke uglavnom odgovorile vrlo pozitivno. Tena Dominko je istaknula da je veoma zadovoljna edukacijom koju je dobila na fakultetu i bez obzira na neke određene problemčiće, vjeruje kako je FER još uvijek jedan od kvalitetnijih fakulteta u Hrvatskoj te daje studentima dobre temelje za daljnju karijeru. Što je sjajno za čuti s obzirom na dosta zastarjele sustave u školovanju i dobar poticaj za mlade ljude koji tek sada upisuju fakultet. I naravno, žene. Odmah me zanimalo kakav je omjer žena i muškaraca u tvrtki gdje rade i pitanje jesu li se u bilo kojem trenutku osjećale ugroženo od strane muškaraca. Vlatka je odgovorila kako je jedina cura u developerskom timu i nikad se nije osjećala ugroženo, iako teoretski jest. "Naprotiv, kolege su ljubazni, duhoviti i uvijek spremni pomoći i objasniti, što je super kad si junior."

Anja Hula

"Ne mogu reći da ima puno žena, definitivno smo u manjini. Pogotovo na tehničkim pozicijama. Zapravo mislim da je sličan omjer kao što je bio na fakultetu. Ali, nikad se nisam osjećala ugroženo od strane muškaraca koji rade isti posao. Cijeni se sposobnost i nije bitno je li taj posao obavlja muškarac ili žena." - izjavila je Tena. "Nema sveukupno puno žena, ali pozitivno je što se i kod nas taj broj počeo povećavati. Trenutno u mom timu nas je 3 cure i 4 dečka. Skoro pa pola." - dodala je Anja. 

Anja i Tena rade u Hrvatskoj, dok je Vlatka nedavno otišla u Francusku u potrazi za novom avanturom. Kako bi ocijenile posao IT stručnjaka u zemlji u kojoj žive i rade bilo je logično pitanje kao i komentar na generalno stanje u Hrvatskoj. "U Francuskoj su programeri jako cijenjeni i traženi. Pariška tech scena je razvijena, s puno startupa i velikih firmi poput Googlea i Facebooka. Na tjednoj bazi se održavaju programerski sastanci (tzv. meetupi) za razmjenu znanja i networking. Također mi na tjednoj bazi ulijeću poslodavci s ponudama.. - kaže Vlatka i dodaje kako je sam posao je zanimljiv i dinamičan te dobro plaćen. Benefiti uključuju fleksibilno radno vrijeme, pauzu za ručak od sat do dva, opuštanje uz stolni nogomet ili šetnju uličicama pariškog centra, team buildinge, konferencije i poslovna putovanja.

Vlatka Pavišić

"Generalno, mislim da je lošije stanje nego u inozemstvu. Zbog toga i toliko ljudi odlazi iz zemlje. Ali gledajući samo Hrvatsku, mislim da su IT stručnjaci u dobrom položaju. Plaće su veće od prosječnih, a zanimanje je i dalje jako traženo pa se posao može birati. A mislim da je to i više nego dobro s obzirom na trenutno stanje u državi." - rekla je Tena, a Anja je nadodala kako joj je u Hrvatskoj dobro za raditi. "U Infobipu smo dosta u tijeku s tehnologijama koje su nove tako da se može jako puno naučiti. Mislim da je to najbitnije -  biti u korak s tehnologijom. Novčana situacija je nešto lošija nego u inozemstvu ali to po meni nije tolika velika razlika jer se ovdje može jako dobro živjeti kao IT stručnjak."

I time sam zaključila ovu lijepu priču o ženama u IT industriji koja brzo raste, ali taj rast prati i sve veći broj žena koje se odlučuju upravo za ovo "muško" zanimanje koje već neko vrijeme - to nije. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više