Search

Boutique vinarija s prvom bankom vina u regiji

Boutique vinarija s prvom bankom vina u regiji

Razgovarali smo s vlasnikom vinarije Gentille

Tekst: BURO.


Limitirane edicije sve se više traže, ali naravno, podrazumijevaju vrhunsku kvalitetu i jedinstven dizajn. Radilo se o niche parfemima, torbama ili pak vinima, sve je više onih koji se žele svojim izborom izdvojiti od drugih, što kreativcima koji razvijaju nove brendove, naravno, nije nimalo jednostavno. Tako je mene (kao i mnogobrojne posjetioce Sarajevo film festivala) osvojilo jedno niche vino - Gentille. Od vrhunskog dizajna svih njegovih etiketa, visokokvalitetnih boca od troslojnog stakla (kakve ima samo još jedno vino s naših prostora) do naravno samog okusa vina.

Iako se najveći dio butelja već izvozi u Zapadnu Europu za već unaprijed određene klijente i sve veće potražnje, kako lokalnog, tako i regionalnog tržišta, u Gentille vinariji su mišljenja da ne žele povećavati proizvodnju butelja, već konstantno podizati kvalitetu. Zato smo porazgovarali s osobom zaslužnom za sve to, idejnim tvorcem i vlasnikom vinarije Gentille Igorom Augustinom Bulićem.

Boutique vinarija s prvom bankom vina u regiji (фото 1)

Na prvi pogled, nemoguće je ne primijetiti zaista vrhunski dizajn vaših etiketa. Tko je zadužen za kreativni dio i što predstavlja koja etiketa, jer svaka, koliko znam, krije interesantnu priču.

(smijeh) Što reći, a da ne zvučim pretenciozno... Suština je da kompletan PR od ideje do realizacije, kao i kompletna priča koja prati Gentille vina, su produkt dugotrajnog istraživanja povijesti, tržišta i uske suradnje s našim prijateljima, konzumentima i same struke. Zbog pojašnjenja vašim cijenjenim čitaocima, objasnio bih par, našem jeziku složenih i nejasnih naziva... (smijeh)

Ime vinarije "Gentille" je dato po mom preminulom ocu, čije ime nikada nisu mogli izgovoriti bez dodatnog upita "kako?" jer je malo neobično za kraj i regiju u kojoj živimo. U isto vrijeme pored sentimentalnih razloga za mene je zvučalo vrlo fonetski i lako izgovorljivo za konzumente drugog govornog područja, a i sam prijevod, kao i izgovor, uz male korekcije slova na francuskom, engleskom i talijanskom jeziku ima isto značenje, nježno, uljudno, ekstra fino... A takva vina želimo proizvoditi i biti prepoznatljivi kod naših konzumenata.

Boutique vinarija s prvom bankom vina u regiji (фото 2)

Glede etiketa naših vina koja su trenutno na tržištu, ideja je bila da ostanemo u podneblju gdje se i kreiraju, a u isto vrijeme da budemo drugačiji, odnosno, prepoznatljiviji po svojoj priči. "Paliurus" je naša etiketa i naziv za crveno vino (Blatina) koje odležava u hrastovim barrique bačvicama (225 litara, isključivo od hrvatskog hrasta kitnjaka) do 12 mjeseci, da bi potom u buteljama nastavilo svoje sazrijevanje do 24 mjeseca u kontroliranim uvjetima unutar vinarije prije samog konzumiranja.

Ime "Paliurus" ili poznatije "Crown of Thorns", latinski je naziv za "draču" (predstavnika mediteranske makije ili grmlja) koja je ujedno simbol hercegovačkog kraja i poveznice s težinom života naših predaka i borbe za svaki pedalj obradivog tla unutar kršovitih područja. "Bagolaro" je naša etiketa i naziv za bijelo vino (Žilavka), u prijevodu "kostila" ili "košćela", veliko drvo ili stablo koje raste do 30 metara visine, impozantnog izgleda i također je jedan od prepoznatljivih simbola Hercegovine.

Boutique vinarija s prvom bankom vina u regiji (фото 3)

U prosincu 2011. izbacili ste na tržište samo 300 boca vrhunskog Magnum Reserve 2007., što je naravno razgrabljeno unaprijed. O kakvom vinu se radi i hoćete opet imati slične poteze u ovoj godini?

Ideja vodilja je bila da tržištu ponudimo nešto više... Nešto više, a limitirano. Gentille Magnum Reserva (1.5 l) je crveno vino od autohtonih sorti hercegovačkog grožđa Blatine i Trnjka, odležano i spravljeno u hrvatskom hrastu kitnjaku od 500 l 12 mjeseci, zatim odležano u magnum butelji narednih 36 mjeseci, gdje je dodatno dozrijevalo prije puštanja na tržište.

Bez obzira na mnogo veću potražnju od ponude, broj od 300 butelja magnum reserve na godišnjem nivou je broj koji se neće mijenjati u narednom periodu, zbog nedostatka adekvatnog, vrhunskog grožđa.

Boutique vinarija s prvom bankom vina u regiji (фото 4)

I mala ekskluziva - kao jedina vinarija u regiji započeli ste banku vina. O čemu se radi i na koji način to funkcionira?

Trenutno smo okupirani izgradnjom nove vinarije i podizanjem novih nasada vinove loze na površini od 4 hektara u sklopu istog kompleksa. Priča ide dalje, konstantnom nadogradnjom u edukativnom i tehničkom pogledu želimo ponuditi našim konzumentima i klijentima nešto posebno, nešto vrijedno njihovog novca.

Banka vina... Da, ideja je bila da to prvo objavimo na našem web portalu kao ekskluzivu. (osmijeh) Dobro, zašto ne! Svi konzumenti Gentille vina bi preko našeg web portala dobili svoje ID brojeve i ulazne log informacije, preko kojih bi nakon ulogiranja ušli u postojeću automatsku bazu raspoloživosti trenutnih vina na tržištu, vina koja se planiraju plasirati za godinu, dvije ili tri na tržište s komentarima o praćenju istih po važećim skalama kvalitete i s komentarima eminentnih stručnjaka iz oblasti vinarstva. Naime, prateći tržište uvidjeli smo da je veliki nedostatak pravim uživaocima u vinima adekvatno skladištenje butelja, odnosno, prostor gdje bi isti pohranjivali ili arhivirali svoje butelje, naročito Gentille vina koja traže adekvatne uvjete za odležavanje ili dozrijevanje u buteljama, jer ista kreiramo bez konzervansa ili bilo kakvih umjetnih aditiva. Naši klijenti koji su od početka uz nas su upoznati s našom metodom pravljenja prirodnog, čistog vina i kao takva su sklona promjenama ako nisu dobro arhivirana... Sad, budući da smo boutique vinarija i kao takvi imamo plansku limitiranu proizvodnju, želimo našim klijentima pružiti uslugu arhiviranja Gentille vina u našoj "Banci vina" na period s kojim označavamo na butelji da su vina najbolja za konzumiranje, trenutno od 2 do 15 godina.

Boutique vinarija s prvom bankom vina u regiji (фото 5)

Recimo da Vi, primjera radi, nakon našeg objavljivanja i ocjene kvalitete berbe 2013. na našem web portalu, s naznakom kad isto vino izlazi na tržište i u kojoj seriji, napravite prvu rezervaciju određenog broja butelja bez naknade, odnosno, plaćanja. 

Vaša rezervacija se registrira i prati kako vino sazrijeva... Zatim ste putem e-maila informirani o razvoju istog, da bi nakon određenog vremena, kad i ako vino bude spremno po našoj i ocjeni struke adekvatno Gentille reputaciji i oznakama koje nosi na etiketi, a najmanje 6 mjeseci prije puštanja u slobodnu prodaju, imali pravo kao član "Gentille banke vina" kupiti traženu i moguću količinu butelja. One bi zatim iz naše spavaonice prešle u banku odnosno "trezor" pod vašim imenom i tamo bi iste butelje bile čuvane pod adekvatnim uvjetima do momenta, odnosno, vašeg zahtjeva za isporuku na određenu adresu. Bilo da se radi o sanduku (6 butelja) ili ukupnoj narudžbi o našem trošku. Također vaše butelje možete konzumirati s vašim gostima u našoj kušaonici bez dodatnih troškova.

Boutique vinarija s prvom bankom vina u regiji (фото 6)

Zanimljivo je također da će svi korisnici Gentille banke vina biti umreženi preko našeg web portala, gdje bi mogli u nedostatku konkretnih, traženih godišta vina na tržištu vršiti preprodaju istih po cijenama preporučenim od strane Gentille vinarije unutar članova Gentille banke vina. Zvuči komplicirano za objasniti, ali će biti vrlo jednostavno kad ideja zaživi krajem 2013. godine.

Boutique vinarija s prvom bankom vina u regiji (фото 7)

Razgovarala: Jasmina Rajić

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više