Traži

Büro 24/7 sasvim osobno: Nataša Janjić i Larisa Navojec

Büro 24/7 sasvim osobno: Nataša Janjić i Larisa Navojec

Ženski tornado by Zrinka Šamija


Fotografija: John Pavlish

Njih dvije su u prošlom životu bile frajeri – to je neupitno. I to ne obični frajeri, već ratnici, pobjednici, totalni razvaljivači. Što su to još imale za odraditi da su u ovom životu rođene kao lijepe žene s neodoljivom rašomonijadom u sebi, nikad nećemo saznati, možemo samo nagađati…

Prvo su odgovorile na pitanje kako bi izgledao njihov savršen senzacionalistički naslov u novinama? Nataša Janjić (16,5) "Što se tiče morala - morala sam"; Larisa Navojec (20) "Kad odem, otići ću kao dama". A onda me odnio tornado... i više se ne sjećam kamo je otišlo 6 sati.

Kad sam ih pitala za njihovo omiljeno mjesto u gradu, dobila sam suveren odgovor da takvo nešto ne postoji jer, citiram: "svako postaje njihovo" kad uđu u prostor, nije daleko od istine. Našle smo se u samom središtu Zrinjevca jer je Larisa poželjela neko lijepo, romantično i baš pure zagrebačko mjesto. Crvenokosa je opako kasnila i slala manipulativno zavodljive porukice, dok se Larisa mrtva hladna u poluštiklicama šminkala na -20 °C, zamolivši pokojeg prolaznika da joj pridrži ogledalce. Uskoro se u daljini vidjela šubara koja ne prestaje pričati i smijati se, pa je photo session formalno i započeo. Fotografa su izludile do maksimuma, no neki fin čovjek je bio u pitanju jer nije pobjegao. Gurale su noseve u objektiv, provjeravale stupanj svoje ljepote na apsolutno svakoj, čak i probnoj fotki, sugerirale su poze, Larisa je radila špage i koreografije u samom Paviljonu, dok je Ana Nataša Karenjina eterično gledala u daljinu tražeći vlakove. Bitno je napomenuti da usput jezik uvukle nisu, niti na stotinku, niti u jednom trenutku. Čak su ga (fotografa) pozvale na piće, no on se jaaaakoooo pristojno zahvalio i nestao kao u teleporteru iz Zvjezdanih staza.

Larisa i Nataša

Kako prepričati ovo žensko almodovarsko ludilo ne bi umio ni Franzen. Da stvar bude gora, one su najbolje prijateljice, gotovo nerazdvojne... Svaka, naravno, ima još pokoju najbolju prijateljicu sa strane. To su dvije udružene snage ludila, smijeha i neprobojne energije. Vatrena Janjić prvo nas je pokušala odvesti u novi zagrebački kafić u kojem se citiram: "okupljaju uspješni odvjetnici, super zgodni frajeri, posloženi u glavi i ne pričaju isključivo o kazalištu, a ne samo naši omiljeni otkačeni umjetnici kojima smo uglavnom okružene. Došlo je vrijeme da otkrijemo tajne drugih struka i svjetova!" No kad je šefica uvidjela da unutra stoje dva, tri ocvala djedice, nestala je brzinom svjetlosti. Već smo sjedile na novom mjestu. S njima se sve događa u blicevima.

Janjićka: "Ja sam zaljubljena."

Larisa: "Nataša, bila si i prije 4 tjedna smrtno zaljubljena. Prošli tjedan te proganjao potencijalni čovjek tvojeg života. Nećemo se zanositi."

Janjićka: "Zaljubljena sam u život. Pleše mi trbuh, lebdim od uzbuđenja, ovaj put ne pričam kako sam zaljubljena da bih te zabavljala. Upoznala sam u ovom dosadnom selencetu od grada jednog super totalno drugačijeg frajera. Čak imam osjećaj da sam to sanjala. Podivljaaaaat ćuuuu. To mi je rekao i onaj najbolji tarot majstor na svijetu da ću tako nekog upoznati. Moraš ići kod njega."

Larisa: "Znaš da ja ne brijem na te stvari. Mene pali psihoterapija. Dugi rad na sebi. Ne zanimaju me instant rješenja."

Janjićka: "Ovaj pogađa bez greške. Zna od čega ti je bolovala prabaka i kako ti se zove tetka u trećem koljenu."

Larisa: "Daj mi broj. Odmah."

Janjićka: "Divna ti je ta haljina. Digni se da te vidim."

Larisa: (diže se malčice poput lutke u izlogu) "Je l' da je divna?"

Ovako otprilike izgledaju njihove konverzacije. Od dubokih filozofskih rasprava do modnih digresija, a sve začinjeno zaraznim smijehom. U jednoj se ruci drži čaša Shiraza, a u drugoj se ispija popodnevna kava. Višeslojni hedonizam.

Obje su apsolutne kraljice scene. Vidjeti Larisu kako pleše doista je veličanstven prizor, puls čiste posvećenosti i zanosa. Nataša je u stanju odglumiti apsolutno sve s fascinantnom lakoćom, gotovo animalni talenT

Dobiješ sve na pladnju, a niti jedna žilica joj nije zgrčena na licu. Najveće ispunjenje i onu pravu iskonsku sreću osjećaju upravo dok glume i plešu, razmjenjuju ljubav i energiju s publikom. To je njihova svakodnevna svečanost koja ih čini živima. Naprosto obožavaju svoj posao. Larisa uskoro odlazi u Berlin istražiti opcije daljnjeg stručnog usavršavanja u vidu magisterija, o kojem već duže vrijeme sanja te definitivno otvara novi životni ciklus u kojem se ponovno vraća sebi kao umjetnici i izvođačici, a ne pretežno koreografkinji i direktorici TALE (jednog od najuspješnijih plesnih centara u Hrvatskoj kojeg već godinama vodi s prijateljicom i kolegicom, također plesačicom i koreografkinjom, Tamarom Curić). Takvu ljubav prema plesu i pokretu gotovo da nisam susrela nikada. Nataša je definitivno jedna od najboljih i najuspješnijih hrvatskih glumica koja nosi karmu prave britanske ozbiljne glumačke dive, a opet je u stanju nasmijavati mase jer u sebi skriva i otkačenu komičarku, neku narančastu luckastu Bridget Jones. Ona mašta o karijeri vani. Nije da nisam namirisala taj potencijal, ali ajmo polako. Sve u svoje vrijeme. Brzo su slistile sve teme i temice oko posla te smo se vratile na ljubav, život i muško-ženske odnose...

Nataša Janjić

Što su pričale o ljubavi, životu, prijateljstvu, braku...

Nataša: "Ja sam apsolutno zaljubljena u život. U svaki dan. U svaki trenutak. Život je čisto iznenađenje. Moja životna mudrost je vježbanje zahvalnosti i jednostavnosti. Ljudi, toliko nam je zapravo lijepo! Dođe mi da vrištim po ulicama. Zašto to volimo zaboravljati? Volim slobodu i volim ljudima davati slobodu. Povlačim se pred agresijom i tuđim očekivanjima koja umaraju. Sve je oko nas promjenjivo u apsolutno svakom trenutku i to je energija s nekih viših instanci od našeg uma. Što mi zapravo onda tu možemo, osim biti pozitivni i svoji, kakvima smo već stvoreni? U prijateljstvu sam prepuna razumijevanja, mira i tolerancije. S druge strane, nevjerojatno sam temperamentna i strastvena u ljubavi. Kod mene su uvijek neke duge filmske priče s frajerima i velike ljubavi. Do izgaranja. Ja sam čista 'Prohujalo s vihorom' žena. Ponekad se pitam je li zapravo prijateljstvo najispunjeniji ljudski odnos jer ne obvezuje toliko, jer daje slobodu i odmjeren je nekom mirnom ljepotom."

Larisa: "Nikog nikad ne osuđujem... Uvijek pokušavam razumjeti i prihvatiti ljude. Izbjegavam agresiju i povlačim se diskretno kad osjetim vampirske energije oko sebe. Živim neki svoj tihi umjetnički život koji dijelim s istomišljenicima. Obožavam prijateljstva i vidim ih kao jedan od najvažnijih segmenata života. I Goran mi je prije svega prijatelj. I to najveći. Pa onda sve ostalo..."

Nataša: "Brak? Ha ha ha... To svaka žena mora probati. Brak je neka svečanost potvrde neke snažne ljubavi. Kad je ljubav jača od svega. Iako smo strašno sputani tim naučenim sličicama o vječnoj, jednoj, nikad prekinutoj ljubavi kao idealu (iako i toga ima, da se razumijemo)... Mislim da svaki životni ciklus donosi logičnog partnera i učitelja u tom trenutku. Pa, mi se stalno mijenjamo. Ne može uvijek postojati idealni uzorak po kojem partneri rastu zajedno jednakim intenzitetom. Iako je bolno i emotivno priznati si, da nešto što ti je u jednom životnom periodu bilo sve, ipak ima rok trajanja. No, doista svaki čovjek ima svoju priču, svoju karmu, zato smo toliko različiti i zato ne postoje univerzalna pravila..."

Larisa: "Na braku treba sustavno raditi. To je kao vježbanje sporta. Samo je ovo puno teže. Vježbaš razgovarati, dijeliti, otvarati se. Vježbaš prihvaćati mane, pomagati, suosjećati. Odnos se gradi. Ne podrazumijeva se. Svadba je samo divna sličica iz žurnala. Kasnije kreće realnost."

Nataša: "Meni je to sve jedna romantičnije luđa dimenzija. Kad ide - ide, kad ne ide - ne ide. Možda i griješim. To je ta strast i vjetar u meni. Podivljam od pravila, od ladica, od skrupula i zadatosti. Luda sam od tračanja, sivila, podmetanja i kukanja. To nas toliko truje. Kad putujem uvijek osjetim tu neku slobodu i nesputanost po ulicama. Ovdje imam osjećaj da su se ljudi zatvorili i da vode neke imaginarne osobne ratove. Ne smiješ stršati. Čak ni intenzitetom smijeha."

Larisa: "Vjerujem u balans, neki svemirski, koji regulira sve. Mi se ne trebamo truditi previše. Sve se posloži uvijek na kraju. Samo treba malo pričekati. Imam zilijun dokaza da se pošteni koncept jedino isplati. Sve treba odraditi damski. To mi je jednom rekla moja obožavana kolegica Milana Broš. Uvijek ostani dama. Kad ti netko napravi nešto ružno, sebi samom zapravo oduzima unutrašnju ljepotu."

Nataša: "Jednostavnost je umijeće. Kad pomislim da sam zdrava, shvatim da imam sve. Kad razmišljam što bih još mogla poželjeti, samo vidim neku svoju obitelj, djecu, smijeh, ručkove i toplinu da sve postane nekako zaokruženo jer u to vjerujem. I vidim se kako u starosti čuvam unuke."

Larisa: "Ja imam viziju svoje kuće na Visu u koju odlazim kao starica. Tamo svi moji prijatelji dolaze na odmor. Samo ja ostajem uvijek uz prirodu, mirise, sjećanja i mir."

Larisa Navojec

A što su rekle o svemu (jedan pravi miks)...

Što biste bile da niste po zanimanju ovo što jeste?
NATAŠA: "S obzirom na to da sam upisala novinarstvo kao alternativu glumi, vjerojatno bih bila novinarka. Ali, nekako mislim da bi me gluma svejedno pronašla negdje putem."

LARISA: "Astronaut definitivno (vjerojatno bih tražila neko drugo mjesto za stanovanje)."

Napišite mi neku zanimljivu anegdotu koju pamtite iz najranijeg djetinjstva, nešto što ste voljele raditi, igrati se, neki ludi nestašluk?
NATAŠA: "Neprepričljivo! Bila sam nemoguće dijete! Živa i prepuna opasnosti za svoje roditelje i okolinu."

LARISA: "Kao klinka sam bila dosta nestašna. Sjećam se da sam voljela trčati i skrivati se po noninom stanu u Rijeci. Jednom me molećivo posjela na stolac u hodniku i lijepo me zamolila da ne trčim jer mora odnijeti brdo porculanskih tanjura iz kuhinje u dnevnu sobu. Ja sam poslušno sjedila na stolici i pričekala trenutak kad je točno prolazila pored mene, ispružila sam nogu i ona se sirota spotaknula sa svim tanjurima koji su završili razbijeni po podu, a ja sam završila u duuugoooj kazni. Tog dana se kristalno sjećam."

Najzgodniji Hrvat i najzgodniji stranac?
NATAŠA: "Najzgodniji domaći frajer je uvijek onaj kojeg ljubim. Najzgodniji stranac je Robert Downey Jr, kojeg s prijestolja već duže vrijeme opako gura Matthew Mcconaughey."

LARISA: "Goran Navojec i naravno, Goran Navojec."

Idol u poslu?
NATAŠA: "Jedna i jedina kraljica: Cate Blanchett."

LARISA: "Milana Broš i Milko Šparemblek."

Žena s najviše stila u Hrvatskoj i u svijetu?
NATAŠA: "Životnog? Larisa Navojec, naravno. :)"

LARISA: "Nataša Janjić."

Omiljeno jelo?
NATAŠA: "Tatarski biftek."

LARISA: "Pohano meso i rizi bizi."

Omiljeni desert?
NATAŠA: "Sorbetto."

LARISA: "Torta od sira (može i u kombinaciji s malinama)."

Omiljeni kreator (kreatorica)?
NATAŠA: "Kako koji i kako kad."

LARISA: "Zapravo ga nemam. Više volim konkretne odjevne predmete na koje odvalim bez obzira na kreatora."

Omiljeni parfem?
NATAŠA: "Juliet has a gun - Lady Vengeance"

LARISA: "Marry Me - Lanvin"

Omiljena boja?
NATAŠA: "Ljubičasta"
LARISA: "Tirkizna"

Grad u kojem bi voljela živjeti?

NATAŠA: "New York"

LARISA: "Berlin i Vis"

Razdoblje u kojem biste voljele živjeti?
NATAŠA: "Sadašnjost mi je sasvim okej."

LARISA: "Oduvijek sam željela biti Audrey Hepburn, tako da su 50-te moje savršene godine."

Najdraža misao?
NATAŠA: "Briga je zloupotreba mašte."

LARISA: "Pomisao na mojeg sina je misao mojeg života."

Vjerujete li u Boga i, ako da, kako izgleda u vašoj percepciji?
NATAŠA: "Veliki sam vjernik. No, ne pronalazim Boga ni u jednoj instituciji niti vjerujem u zadane dogme. Trebala bih više od nekoliko redaka za opisivanje 'mog' Stvoritelja. On nema bradu i ne kažnjava, samo ljubi i ostvaruje sve u što sam vjeruješ, što živiš i što jesi."

LARISA: "Vjerujem da postoji prisutnost nekoga ili nečeg. Tu prisutnost svatko može nazivati različitim imenom. Bitno je samo da nas vjera i duhovnost čine boljim ljudima."

I za kraj...
Što misli Nataša o Larisi?
NATAŠA: "Nema većeg frajera od nje! U svakom smislu. Iskrena, topla, vrijedna, požrtvovna, uspješna, galantna, zabavna, sposobna, veliki prijatelj i veliki 'fajter'. Pritom užasno zgodna i lijepa! A moja!!! ;)"

Što Larisa misli o Nataši?

LARISA: "S njom mi nikad nije dosadno, zanimljiva je, inteligentna, puna je životne energije, iskrena je i najslađa kad objašnjava stvari s potpunim uvjerenjem i angažmanom, glasno... To me uvijek razveseli, jako me zna nasmijati... Tu je za mene uvijek, kad smo zajedno vrijeme nam jednostavno proleti. Smatram da je iznimno talentirana i predana svom poslu, a o njenoj unikatnoj ljepoti nije potrebno govoriti, jednostavno, to je Nataša Janjić."

 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor