Search

BURO. vodič kroz osnove aromaterapije i primjenu eteričnih ulja

BURO. vodič kroz osnove aromaterapije i primjenu eteričnih ulja

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Kako se osjećate kad ujutro osjetite miris svježe skuhane kave? Ili, možda, umirujući miris lavande prije spavanje? Naše osjetilo mirisa je moćna stvar i u stanju je da nas u sekundi transportira u sjećanja, odvede na put ili promjeni raspoloženje. Zato, dobrodošli u svijet aromaterapije i eteričnih ulja. Jednostavno se primjenjuje, može pružiti jako puno i nema razloga zbog kojeg ne biste trebali probati u svoju wellness rutinu uključiti upravo jedno od svojih najmoćnijih čula. Neke stvari ipak trebate znati unaprijed - pa skrolajte i počnite. Relaksacija je na samo jedan udah od svih nas.

Što je aromaterapija

Aromaterapija (grčki aroma - miris, therapia - liječenje) doslovno znači liječenje medicinskih i kozmetičkih problema mirisom i predstavlja drevni način terapije zasnovan na upotrebi eteričnih i biljnih ulja. Kao takva, ona je dio fitoterapije, medicinske discipline koja u svrhu liječenja, prevencije bolesti i očuvanja psihičkog i fizičkog zdravlja koristi cijele biljke ili njihove dijelove kao i ekstrakte dobivene iz njih. Aromaterapija, konkretno, koristi posebne ekstrakte koji se nazivaju eterična (esencijalna) ulja.

Po kojem principu funkcionira

Naše osjetilo mirisa neraskidivo je povezano s mozgom i zato je u stanju probuditi emocionalne, pa čak i fizičke, reakcije tijela kad ga stimuliramo.

Mirisi koje aromaterapija koristi imaju pozitivne psihološke i emocionalne učinke na smirivanje i uravnoteženje uma, duha i tijela pa je zbog toga veoma bitan pravilan odabir ulja, koje će najviše odgovarati i pomoći svakom individualnom zahtjevu ili problemu. Najčešći oblik profesionalne aromaterapije je terapija dodirom i kombinira fizička i emocionalna svojstva masaže s ljekovitim karakteristikama esencija biljaka. Na ovaj se način smanjuje stres i poboljšava raspoloženje, ali i uspješno se liječe mnogi manji poremećaji.

Kako koristiti aromaterapiju kod kuće

Ovo se najčešće radi inhalacijom i korištenjem mirisnih svijeća, štapića i raspršivača mirisa koji mirise unose u dom. Osim toga, aromaterapija se koristi i za klasične inhalacije protiv bakterijskih infekcija i virusa, zatim kao dodatak kupkama koje opuštaju mišiće i uklanjaju stres. Eterična ulja koriste se i za masažu ili, pak, kao dodatak uljima i kremama za njegu tijela.

Moraju li se eterična ulja razblažiti

Da. Sama činjenica da je nešto prirodno ne znači i da je nježno, a esencijalna ulja su prejaka da bi se koristila u svom izvornom stanju. Zbog izuzetno jake koncentracije treba ih koristi oprezno i u malim količinama jer u suprotnom mogu izazvati više štete nego koristi. Većina se rastvara u takozvanim baznim uljima (ili uljima nosačima) koja su neutralna biljna ulja čija je glavna uloga da budu osnova i omoguće lakšu apsorpciju. Najčešća bazna ulja su bademovo, kokosovo, jojobino, maslinovo i ulje sjemenki grožđa.

U kozmetičke svrhe, esencijalna ulja se razblažuju u određenim omjerima. Uglavnom se za njegu kože oko očiju koristi 0,5 posto jer je tu koža najtanja i osjetljiva, na lice se nanosi 3 posto, a za ostatak 5 posto. Svaku koncentraciju bi trebalo prvo testirati na koži kako bi se izbjegle eventualne neželjene reakcije.

Što dobivamo od eteričnih ulja

Svako ulje ima svoj specifičan miris i svojstva koja se mogu upotrijebiti u razne svrhe, a zbog toga što su prirodnog porijekla mnoga od njih je nemoguće reproducirati na umjetan način.

Ovo su neka od najpoznatijih ulja, kao i svrhe u koje se mogu upotrebljavati:


Za kvalitetan san

Bezbroj studija pokazuje do koje mjere mirisi mogu imati utjecaj na to da lakše zaspimo. Eterično ulje lavande je najpoznatije koje se koristi u tu svrhu zato što ima sposobnost da umiri čitav živčani sistem. Stavite nekoliko kapi na jastuk ili u difuzer kako biste uživali u blagodatima ovog ulja cijele noći.

Za podizanje koncentracije i bolje pamćenje

Postajete neupotrebljivi poslije ručka? Probajte se resetirati mirisom ružmarina (koji poboljšava memoriju i do 75 posto), nane i bosiljka koji dokazano pomažu u dizanju energije.

Za postizanje unutrašnje ravnoteže

Smirite ili, barem, ublažite anksioznost i napetost masiranjem ulja koje umiruje na antistres presurne točke. Probajte eterično ulje kamilice koje opušta ili ružu koja je korisna za smanjivanje razine anksioznosti.

Za podizanje energije

Umorni ste, a kava više ne pomaže? Eterična ulja citrusa poput limuna i grejpfruta će vam pomoći. Uz njih, biljna ulja poput nane stimuliraju duboko disanje i tako utječu na bolju opskrbljenost mozga kisikom i - razbuđuju.

Za pročišćavanje

Ako osjećate mučninu, eukaliptus i čajevac će vas "vratiti u život", razbistriti um i pomoći da bolje dišete. S druge strane, đumbir će probuditi apetit i rastjerati bilo kakav osjećaj tromosti i vrtoglavice.

Leave a comment

više