Search

\"Cottagecore\": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu

Tekst: BURO.


Do sada ste na Instagramu vjerojatno već dosta puta naletjeli na pastoralne pejzaže koji izgledaju kao savršen setting u kojem zamišljamo da žive junakinje i junaci romana Jane Austin. Dvorište seoske vile, pletene košare pune voća i povrća, boce vina i svježe ispečeni kruh, poljsko cvijeće, romantične haljine, floralni dezeni, nježni materijali. Znate sigurno o čemu pričamo jer su fotografije s ovakvim motivima preplavile društvene mreže, a kako se ispostavlja ovaj trend ima i svoje ime.

“Cottagecore” je na prvom mjestu estetika koja je veoma prepoznatljiva i koja je sanjivu romantiziranu verziju života ponudila kao pandan ubrzanom i luđačkom tempu koji smo svi do nedavno živjeli. Na drugom mjestu, je zapravo daleko više od čiste estetike i nije je sasvim jednostavno opisati kroz nekoliko krinolina, porculanske šalice za čaj, pastelne nijanse i ljubav prema cvijeću. Cottagecore je najšire opisano koncept života koji se bazira na pastoralnoj estetici (kao što sama riječ i nagovještava) i podrazumijeva sve one spore radnje, koje zahtijevaju vrijeme, pažnju i posvećenost i zahtijevaju pristup na koji suvremeni čovjek nije pretjerano navikao. Kruh koji se pravi i peče u kućnoj radinosti, uzgajanje voća, povrća, začinskog bilja, i generalno povezivanje s prirodom na jedan puno održiviji i stabilniji način.

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 1)
"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 2)

Za razliku od koncepta fugu, koji podrazumijeva mahom mlade poduzetnike koji su se okrenuli životu i radu na selu i oživljavaju starinski način života u suvremenom svijetu, cottagecore prati i estetika koja se ne može pomiješati ni s jednom drugom. Podrazumijeva životni stil koji između ostalog ohrabruje i tradicionalne zanate i hobije, pa i produkti istog imaju značajnu ulogu u životima i životnim okruženjima onih koji prakticiraju ovakav životni stil koji između ostalog za cilj ima skrenuti pažnju od društvenih mreža i interneta. Umjesto bjesomučnog skrolanja po feedovima poznatih i nepoznatih ili provođenja sati i sati na TikToku, cottagecore predlaže onaj način života u kojima te sate ispunjavamo hobijima koji pomalo kao da pripadaju nekom prošlom vremenu. Vez, štrikanje, heklanje, šetnje u prirodi, više čitanja knjiga koje se uzimaju s police a ne skidaju s interneta, izrada herbarija, branje borovnica ili gljiva, kuhanje džemova i marmelada.

Ono što ipak jeste pomalo paradoksalno je da o trendu koji se odmiče od tehnologije i suvremenog, zapravo saznajemo najviše baš preko društvenih mreža kao i činjenica da nije baš potpuno jednostavno živjeti ovako u potpunosti. Ne samo što je anakrono, nego što svi znamo da ništa u stvarnom životu nije tako savršeno i jednostavno kako izgleda i da su jednostavnost i lakoća ovog rustičnog, starinskog načina življenja na fotografijama, jako često samo rezultat posvećenog slaganja settinga i kreiranja paralelnog svemira u kojem vrijeme na kratko staje i u kojem možemo živjeti nekoliko sati ili jedan cio vikend, ali ne zauvijek. Međutim, to vjerojatno i jeste najveća draž koju nosi cottagecore.

Nedavno je New York Times radio istraživanje ispitujući cottagecore fanove, zašto su postali naklonjeni ovom trendu i ispostavilo se da mnogi od fotografa preko arhitekata do dizajnera pronalaze mnogo inspiracije u ovom stilu. Vrijeme malo hladnijeg skandinavskog minimalizma je prošlo, i čini se da su nam udobnost i osjećaj poznatosti i ušuškanosti puno potrebniji. A kada promatramo u kontekstu godine u kojoj je ovaj trend doživio svoj boom, to i nije pretjerano iznenađujuće.

Jer zapravo koliko god se o cottagecore govorilo kao o trendu, jasno je da je daleko prije u pitanju koncept. I to onaj koji predstavlja antipod ubrzanom ritmu i koji smo ove godine bili primorani usvojiti ili barem razmotriti. Sjedili smo kod kuće više nego inače, i otkrili da se zapravo stvarno volimo baviti nekim hobijima za koje godinama nismo imali vremena. Nismo mogli putovati daleko i kao što je planirano pa nam je highlight ljeta bio odlazak u kolibu na planini gdje smo otkrili da to ima jednako mnogo čari kao i odlazak na more. Nekada smo poželjeli biti bilo gdje drugdje samo ne u ovoj kaotičnoj 2020. i njenim ružnim vijestima, pa smo se najradije vraćali u prošlost. Gledali povijesne drame, obnavljali klasičnu literaturu. Sve to u jednoj riječi jest ista stvar. Cottagecore. Koji podsjeća da postoji vrijeme u kojem treba imati vremena. U kojem nema mjesta za tehnologiju i gdje je i ispijanje čaja ritual koji zahtjeva punu pažnju i apsolutno uživanje.

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 3)
"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 4)

Što gledati, čitati, nositi, ako se želite inspirirati cottagecore estetikom?

S druge strane, tamo gdje je cottagecore posebno primjenljiv i osjetan sasvim su sigurno filmovi. Filmovi Sofije Coppole su vjerojatno jedna od prvih asocijacija kada govorimo o ovoj estetici, kao što su “Samoubojstva djevica” ili znatno noviji film “Opčinjen”. U nekom smislu i Luca Guadagnino, bi se mogao smatrati poznavaocem ove estetike koja se savršeno uklapa u njegov kinematografski stil, i “Zovi me svojim imenom” ima dosta romantiziranih elemenata života na selu koje bi cottagecoreovci lako prepoznali i jako voljeli. Pored toga, tu su i “Dobra godina”, ali i dobar dio Wes Andersonovog opusa koji bi se mogao definirati ovako. Pravi fanovi ovog trenda kreiraju i playliste i ako želite osjetiti cjelokupnu atmosferu o kojoj govorimo dovoljno je da potražite ključnu riječ na Spotify, pritisnete play i otisnete se u neku drugu eru u kojoj je sve laganije, sporije i nježnije.

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 5)

"Male žene"

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 6)

"Dobra godina"

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 7)

"Piknik na Hanging Rocku"

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 8)

"Samoubojstva djevica"

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 9)

"Besmrtna ljubav"

"Cottagecore": Lifestyle trend koji postaje sve popularniji na internetu i u stvarnom životu (фото 10)

"Ponos i predrasude"

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više