Search

David Rockefeller: cijenjeni filantrop ili kontroverzni nasljednik?

David Rockefeller: cijenjeni filantrop ili kontroverzni nasljednik?

Smrt nasljednika jednog od najmoćnijih poslovnih imperija

Tekst: E.G.


Image: Getty Images,
Flickr

David Rockefeller, član jedne od najpoznatijih obitelji svijeta, preminuo je prije nekoliko dana u 101. godini, i to kao najstariji milijarder na Forbesovoj listi. Njegova je smrt ponovno pokrenula raspravu oko njegovih životnih poteza: je li riječ o osobi koja je svoje bogatstvo nesebično dijelila ili pak okrutnom bankaru koji ni pred čime nije prezao

Postoji li na svijetu nekoliko obitelji za koje možete biti sigurni da je čuo gotovo svaki čovjek, onda se obitelj Rockefeller definitivno nalazi među njima. Uz pokoju kraljevsku obitelj ili pak onu povezanu s politikom ili show businessom, prezime Rockefeller predstavlja brend koji ne treba posebno predstavljati. Primjerice, svatko tko je ikada bio u New Yorku je vrlo vjerojatno zastao ispred impozantne zgrade Rockefeller Centra. Najpoznatiji su po velikom bogatstvu koje posjeduju, a o svemu dovoljno govori činjenica da se čak i u hrvatskom jeziku u svakodnevnom govoru često referiramo na njihovu imovinu. Treba spomenuti i da se rijetko koja obitelj našla u središtu raznih teorija zavjera kao što je bio slučaj s obitelji Rockefeller. Čitali smo tako o njima kao ljudima gušterima, masonima iz ove ili one lože, ljudima koji upravljaju politikom cijelog svijeta, a optuživalo ih se čak i da su odgovorni za epidemiju raznih bolesti, od kojih je posljednja bila zika virus. Uz to, popularni lik iz serije "The Simpsons", Mr. Burns, navodno je inspiriran upravo Davidom Rockefellerom.

David Rockefeller: cijenjeni filantrop ili kontroverzni nasljednik? (фото 1)

Iako se ne može reći da ova obitelj uopće izlazi iz fokusa javnosti, postoje periodi kada se o njima više ili manje priča. Kad je prije nekoliko dana stigla vijest o smrti Davida Rockefellera, o cijeloj se obitelji ponovno počelo intenzivnije pričati. David Rockefeller je bio unuk Johna D. Rockefellera, osobe koja je izgradila poslovni imperij za koji će kasnije saznati cijeli svijet. Na dan njegove smrti je, igrom slučaja, objavljen Forbesov popis milijardera na kojem je David Rockefeller, sa svojih 101 godinu, bio najstariji živući milijarder svijeta.

Kako bismo u potpunosti razumjeli priču vezanu uz ogroman poslovni uspjeh, potrebno je ponovno spomenuti Johna D. Rockefellera, osnivača naftne kompanije "Standard Oil", koja će postati najuspješnija kompanija svijeta, a obitelji omogućiti kontrolu nad mnogim dijelovima industrije i bankarskim sektorom. John D. Rockefeller je bio prvi milijarder u SAD-u, a prema nekim tvrdnjama i najbogatiji čovjek u povijesti. Posljedično, David Rockefeller je rođen u ekstremno imućnoj obitelji i svoju je karijeru mogao graditi na način koji je htio.

David Rockefeller: cijenjeni filantrop ili kontroverzni nasljednik? (фото 2)

Rodio se 1915. godine u New Yorku, kao najmlađi sin Johna D. Rockefellera mlađeg. Visoko školovanje je započeo na Harvardu, gdje je studirao engleski jezik i književnost, a nastavio na Sveučilištu u Chicagu i prestižnom London School of Economics, gdje je stekao doktorat iz područja ekonomije. Kao njegov prvi posao se navodi pripravništvo u uredu tadašnjeg gradonačelnika New Yorka, Fiorella H. LaGuardije, no karijeru će stopirati kako bi se pridružio američkoj vojsci nakon napada na Pearl Harbor. Služio je diljem Europe i Afrike, stekao je čin kapetana, a za svoj je doprinos nagrađen i brojim odličjima. Po završetku rata, karijeru odlučuje usmjeriti prema bankarstvu, unatoč izraženom interesu prema politici. Pridružuje se banci Chase National Bank kojoj je na čelu njegov ujak, a postepeno dolazi do pozicije potpredsjednika te konačno, 1969. do pozicije predsjednika uprave. Iako do kraja života nije prestao raditi, u službenu je mirovinu otišao 1981. godine, a do tada si je osigurao reputaciju jednog od najutjecajnijih bankara svijeta

Kao i cijela njegova obitelj, David Rockefeller je htio njegovati imidž filantropa, odnosno osobe koja svoje bogatstvo želi koristiti kako bi pomogla zajednici. Prije nego što je pristupio vojsci, predsjedavao je odborom Rockefeller Instituta za medicinska istraživanja, a pridonio je i tome da Sveučilište Rockefeller postane prva institucija za biomedicinska istraživanja. Spominje ga se i kao ključnu figuru razvitka kulturne scene Manhattana, a bivši gradonačelnik New Yorka, Michael Bloomberg je izjavio kako ne postoji niti jedna osoba koja je pridonijela umjetnosti New Yorka na način na koji je to učinio David Rockefeller. 

Njegova je majka bila suosnivačica MoMA-e, a on sam je do smrti bio u odboru muzeja. Raznim muzejima, galerijama i sveučilištima je donirao stotine milijuna dolara, a najveći dio donacija je ostavio oporučno. Zanimljivo je spomenuti i da je jedini član ove obitelji koji je napisao svoju autobiografiju. Nazvao ju je "Memoirs", a kad je upitan zašto se odlučio na ovaj potez, izjavio je: "Pa, upravo mi je sinula da sam vodio poprilično zanimljiv život". Ipak, unatoč brojnom pozitivnom izvještavanju mainstream medija, David Rockefeller je, baš poput cijele njegove obitelji, često bio izložen kritikama i optužbama. Za početak treba odmah reći da ih je nemoguće sve nabrojati; probajte googlati njegove ime i sve će vam biti jasno.

David Rockefeller: cijenjeni filantrop ili kontroverzni nasljednik? (фото 3)

No, neke od najzastupljenijih će vam ukazati na podatak o njegovom bogatstvu koje službeno iznosi "samo" 3 milijarde dolara, što će opovrgnuti jednostavna matematička računica. Nadalje, cijeli imperij obitelji Rockefeller je zasnovan na poslovanju upitnog morala koje uništavalo svaku konkurenciju i ciljalo na monopol. Chase National Bank s početka priče je postala JP Morgan Chase, jedan od ključnih aktera krize iz 2008. godine koja je osiromašila tisuće i tisuće ljudi, dok na one koji su za nju odgovorni, naravno, nije utjecala. Dapače, učinila ih je još bogatijima i osigurala da postojeće financijske strukture moćnika, među kojima je svakako bio i David Rockefeller, ostanu udobno sjediti u svojim foteljama.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više