Search

Divan resort Maslina otvoren je ljetos na Hvaru i nosi poseban potpis hrvatske Terra keramike

Divan resort Maslina otvoren je ljetos na Hvaru i nosi poseban potpis hrvatske Terra keramike

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Kate Ševo

U kolovozu, nešto kasnije do planiranog zbog situacije s koronavirusom, otvoren je luksuzan i po mnogočemu stilski fantastično uređen boutique hotel Maslina. Ovaj turistički kompleks s pet zvjezdica na hrvatskom otoku Hvaru, smješten je u blizini Starog grada, jednog od najstarijih gradova na istočnom Jadranu. Nalazi se u istoimenom zaljevu, okružen maslinicima i terasastim vinogradima te se prostire na dva hektara bujne borove šume s pogledom na kristalno Jadransko more. S 50 soba i tri vile, Maslina u svojoj srži nudi wellness, obitelj, kulinarstvo, kulturnu baštinu i autentičnost. Luksuzan je to projekt iza kojeg stoje francuski investitori, kći i otac Maud i Daniel Truchi, a trenutno je najskuplja hotelska investicija na ovom otoku.

Divan resort Maslina otvoren je ljetos na Hvaru i nosi poseban potpis hrvatske Terra keramike (фото 1)

Splitski arhitekt Tomislav Alujević potpisuje projektnu priču s dvoje stručnjaka iz Pariza. Za dizajn interijera zaslužna je Leonie Alma Mason, dok uređenje krajobraza potpisuje Thomas Seconde. Prizemna i nametljiva arhitektura pluta krajolikom poput raštrkanih paviljona, ukrašenih ventiliranom drvenom fasadom koja se stapa s otočnim okolišem. Integrirani dizajn interijera nadahnut je s četiri elementa prirode što je pomoglo u stvaranju palete kojom upravlja Jadransko more, slani ljetni povjetarac, biserno bijele stijene i gusta zelena šuma.

Divan resort Maslina otvoren je ljetos na Hvaru i nosi poseban potpis hrvatske Terra keramike (фото 2)

Lokalni kamen s otoka Brača, egzotično drvo, brušeni mesing i tonovi terakote usklađeni su s prirodnom shemom boja, dok izrađeni interijeri i pažljivo odabrani vintage komadi dovršavaju intiman, udoban i nježno dizajniran prostor. Poseban dio uređenja interijera potpisuje splitska kiparica i keramičarka Tea Radić čiji brend Terra već dugo godina slovi za jedan od najljepših kada je u pitanju keramika. Na poziv jedne od ključnih suradnica koji su koordinirali projekt Masline, Andree Malade, Tea se priključila timu osmislivši cijelu seriju proizvoda posebno za hotel. «Znali su kakav stil, duh i način življenja žele unutar svog resort boutique hotela. Njihova vizija je bila jasna, a u isto vrijeme je savršeno odgovarala estetici koju Terra ima. Nakon prezentacije, prvih skica i prototipa brzo smo definirali estetsku komponentu i napravili selekciju. Od čiste funkcionalnosti do vizualno lijepog, odnosno onoga što prostoru daje «ono nešto», trebalo je sve spojiti u skladnu cjelinu», govori mi Tea o ovoj jedinstvenoj, i za brend Terra, prvoj suradnji.

Divan resort Maslina otvoren je ljetos na Hvaru i nosi poseban potpis hrvatske Terra keramike (фото 3)

Terra je u hotelu zastupljena kroz brojne stilizirane unikatne predmete; od većih i manjih tanjura namijenjenih za različite funkcije preko posuda i zdjela za manikuru, kupke ili masažu pa sve do većih I manjih posuda, spremnika te naravno unikatnih prepoznatljivih šalica u Teinom stilu. “Najizazovniji aspekt projekta je bila brojnost različitih predmeta od kojih je svaki zahtijevao maksimalnu posvećenost po pitanju dizajna. Svi oni, smješteni u hotel, zaživjeli su u sinergiji prostora. Inspiraciju sam našla u minimalističkim formama i organskim oblicima – dok su boje neutralne, zemljane, tople. Svaki je komad napravljen kao unikat ili u malim serijama, a jedan od važnih uvjeta je bio da budu izdržljivi pa su zato rađeni od kamenine koja se pali na visokim temperaturama i kao takvi su otporniji na mehaničke udarce», govori mi Tea o projektu koji je za nju predstavljao bitan i hrabar iskorak u sasvim novo iskustvo i način razmišljanja o keramici u funkciji jednog kompleksa kao što je hotel.

Divan resort Maslina otvoren je ljetos na Hvaru i nosi poseban potpis hrvatske Terra keramike (фото 4)
Divan resort Maslina otvoren je ljetos na Hvaru i nosi poseban potpis hrvatske Terra keramike (фото 5)

Moramo priznati kako je Maslina jedan od ljepših turističkih kompleksa koje smo vidjeli u Hrvatskoj. U Maslini nema pretjerivanja. Sve je umjereno, uravnoteženo i skladno. Sve je uređeno u mediteranskom stilu s blagim utjecajem francuske inspiracije.

Wellness - Pharomatiq Spa - je srž odmarališta Maslina i istaknut je u svim detaljima, uključujući organske i lokalno proizvedene proizvode te sadržaje dizajnirane s naglaskom na gosta. Spa Pharomatiq ima modernu teretanu, salon ljepote i prostore za opuštanje, kao i posebno termalno područje Aqua s finskom saunom, parnom kupelji za aromaterapiju, turskim hamamom i hladnim bazenima. Sezonski à-la-carte tretmani i programi kombiniraju zapadnjačke i istočnjačke prakse. I ponuda ove vrste na Hvaru nije nimalo neobična s obzirom na to da je sâm Hvar zdravstveno lječilište te je još od 1868. godine prepoznat kao odredište za oporavak i dobrobit.

Divan resort Maslina otvoren je ljetos na Hvaru i nosi poseban potpis hrvatske Terra keramike (фото 6)

«Osim pojedinih komada keramike koji su išli u sobe hotela – šalice za kavu i dio kupaonskog inventara – veći dio kolekcije obogatio je prostore Pharomatiq Spa, koji je ključna ideologija resorta. Od većih i manjih keramičkih zdjela za manikuru i masažu preko bočica za aromaterapijska ulja. Svaki komad je trebao prvenstveno zadovoljiti funkcionalnu komponentu, ali i estetsku koja je bila podjednako bitna. U konačnici neprocjenjivo iskustvo», zaključuje Tea.

Divan resort Maslina otvoren je ljetos na Hvaru i nosi poseban potpis hrvatske Terra keramike (фото 7)

Cijeli je projekt uređivanja Masline trajao svega 10 mjeseci, što je izuzetno kratak period, pri čemu je Covid odigrao veliku ulogu. Unatoč tome, Hvar se sada može pohvaliti s luksuznom razinom resorta čiji je dizajn dostojan svjetskih medija koji redovito pišu o dizajnerskim uspješnicama. Ono u čemu smo se za kraj u potpunosti složili s Teom, i što nam je posebno drago i itekako vrijedno podcrtati, jest to da su na projektu za Maslinu angažirani lokalni proizvođači i dizajneri, što bi trebalo postati pravilo i praksa ako želimo autentičnu priču mjesta i ljudi.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više