Search

Dnevna doza biljaka je novi hrvatski projekt koji nas je oduševio!

Dnevna doza biljaka je novi hrvatski projekt koji nas je oduševio!

#dnevnadozabiljaka

Tekst: E.G.


Image: Instagram,
privatno vlasništvo

Dnevna doza biljaka novopokrenuti je projekt nastao iz ljubavi prema biljkama te želje da se na ovim prostorima ponovno popularizira uzgajanje biljaka u urbanim sredinama...

Ako i vi spadate u ljubitelje biljaka ili vas jednostavno zanimaju načini upotpunjena izgleda vašeg doma, pronašli smo jedan odličan projekt s hrvatskim potpisom na koji trebate obratiti pažnju. Dnevna doza biljaka novopokrenuti je projekt nastao iz ljubavi prema biljkama te želje da se na ovim prostorima ponovno popularizira uzgajanje biljaka u urbanim sredinama. Glavni kanal projekta je Instagram profil, a mi ga pratimo od samih početaka!

Promatrajući i analizirajući kako urban jungle trend raste na Instagramu, Pinterestu te raznim blogovima u inozemstvu, osnivači Leon Božić i Tomislav Štrkalj su zaključili kako na našim prostorima definitivno nedostaje nešto ovakvo, ali na lokalizirani način. "Upravo je to razlog zašto je ime ovog projekta na hrvatskom jeziku, a sav sadržaj u potpunosti prilagođen domaćoj publici. Osim toga, kao dvojica mladih muškaraca želimo razbiti stereotip o tome da je uzgoj biljaka rezerviran samo za starije žene i pokazati koliko je to ispunjavajuć hobi neovisno o dobi, spolu, mjestu stanovanja i slično.", pojasnili su nam. 

Leon Božić

Iako kažu kako su očekivali određenu razinu interesa, ostali su iznenađeni koliko je ova tema ljudima zanimljiva. U jako kratkom roku (od kraja siječnja 2018. godine) prikupili su zadovoljavajući broj pratitelja, a prepoznali su ih domaći i strani uspješni Instagram profili poput Studio Plants, The Sill, Prickle and Vine, InDizajn s Mirjanom Mikulec, IKEA Hrvatska, PflanzenFreude.de i drugi.

"U našoj zelenoj redakciji stalno se pojavljuju i realiziraju nove ideje, a osim predstavljanja biljaka, za Dnevnu dozu biljaka u planu je stvarno raznolik sadržaj. Tako naše čitatelje očekuju tips & tricks te DIY projekti, udomljavanje biljaka (rubrika share & care), savjeti o kupovini i brizi o biljkama, okupljanja i suradnje. Iznad svega, glavni cilj je da se svi zabavimo i ljudima pokažemo kako biljke mogu biti i jesu zanimljive. Već smo spomenuli koliko nam je bitno da je sve što objavimo lokalizirano za domaću publiku zbog čega sve tekstove pišemo na hrvatskom jeziku, koristeći lokalne nazive biljaka, a kroz Storyje često ljudima pokazujemo gdje mogu pronaći razne biljke (rubrika Lov na biljke)."

Tomislav Štrkalj

Nastavljaju objašnjavati kako s početkom proljeća za sve foodieje uvode i temu uzgajanja začinskih biljaka i povrća na balkonima, a upravo je najavljena i suradnja s Botaničkim vrtom PMF-a u Zagrebu koji je velikodušno prihvatio njihove ideje. Tako je Dnevna doza biljaka postala Prijatelj Vrta, što će čitateljima donijeti vijesti, zanimljivosti i ekskluzivan sadržaj direktno iz zelenila u centru Zagreba. Zaključuju kako su polaskani takvom velikom podrškom profesionalaca iz Vrta te ponosni na priliku za takvu suradnju.

Na Dnevnoj dozi biljaka ima prostora za svaku biljku - one koje već relativno dobro poznajete poput svekrvinog jezika, ali i one manje uobičajene poput strelicije. Piše se o egzotičnim i manje egzotičnim biljkama, sukulentima, kaktusima, orhidejama itd. Svi zainteresirani za suradnju se mogu javiti putem komentara ili poruka na Instagramu te podijeliti svoje zelene kutke uz hashtag #dnevnadozabiljaka. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više