Search

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile

Tekst: BURO.


Bilo da vam je potrebno nešto da razvedrite svoj dan ili dnevni boravak, cvijeće je savršeno rješenje. Skoro je nemoguće ostati loše volje pored raznobojnog buketa koji kombinira različite teksture. Sjajno je ako imate svoj ritual kupovanja cvijeća na tržnici vikendom, na primjer. No, postoje dani i tjedni kada nam hektičan raspored ne dozvoljava da se posvetimo tim navikama koje popravljaju raspoloženje. Tada možda nije loša ideja da posegnete za Instagramom i na svoju listu praćenja dodate neku od modernih cvjećarnica širom svijeta. Teško je ne osmjehnuti se kada vam pred očima promiču fantastične fotografije neobičnih buketa, polja cvijeća i eksperimentalnih aranžmana. Predlažemo vam naše omiljene rascvjetane profile.

Flowers Esthetique

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 1)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 2)

Ovo je cvjećarnica iz Moskve u kojoj su fokusirani na, baš kao što im ime kaže, estetiku cvijeća. Što to znači u praksi? Da nude jednostavne bukete, često i od samo jedne vrste cvijeća u jednoj boji. A kada se radi o kompleksnijim aranžmanima, to su prave male eksplozije boja. No, i dalje sve izgleda izbalansirano i prirodno. Recimo da je njihov cilj da, iako se radi o brižljivo uklopljenim buketima, oni izgledaju kao nasumično izabrano poljsko cvijeće. Nepretenciozno i elegantno, to su buketi kakve bi voljeli dobiti. Oni predlažu i da u kući imamo više buketa cvijeća u staklenim vazama i to u grupi, na jednom mjestu, kao očigledan znak da je proljeće napokon stiglo.

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 3)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 4)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 5)

Hattie Molloy

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 6)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 7)

Hattie je cvjećarka iz Melbourna koja je dala otkaz u korporaciji. Nakon što je napustila siguran posao upisala je tečaj dizajna cvijeća gdje je otkrila da je za to izuzetno talentirana. Brzo je skrenula pažnju na sebe ekscentričnim, velikim i šarenim cvjetnim instalacijama koje su jednostavno hipnotizirajuće. Inspiraciju pronalazi u estetici devedesetih godina. Sklona je eksperimentima, pa često radi svojevrsne “cvjetne arhitekture” gdje kombinira voće, povrće, sezonsko cvijeće i raznovrsno raslinje. Prošle godine preselila se u novi atelje u kojem dominiraju pločice (crno-bijele na podu, kivi-zelene na šanku) koje predstavljaju savršenu scenografiju za njene neobične floralne igre. Hattie je beskrajna inspiracija!

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 8)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 9)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 10)

Jaime McCuaig

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 11)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 12)

Jamie stoji iza cvjećarnice Gunnar iz Toronta. Ona uživa u izradi ekstravagantnih aranžmana i rado iskušava sve ono što očekujemo od buketa cvijeća praveći kombinacije koje nam ne bi pale na pamet. Zapravo, buketi koje ona složi prije podsjećaju na neku fragilnu skulpturu nego na klasični aranžman. Vješto miješa neočekivane elemente i dodaje kontrastne boje stvarajući istinsku cvjetnu umjetnost. Njen rad ćete proučavati do detalja.

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 13)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 14)

Paraluman Floral

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 15)

Iza profila Paraluman Flora stoji Kim Francisco, Filipinka koja sada živi i radi u Kanadi. Paraluman zapravo znači muza, a kako Kim kaže za nju je to upravo cvijeće. Kroz svoj rad trudi se spojiti Filipino kulturu, prirodu i umjetnost. I to joj zaista polazi za rukom! Njeni aranžmani su neobični, odvažni i na granici realnosti, budući da često koristi i suho cvijeće, kao i neobične boje kojima naglašava formu.

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 16)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 17)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 18)

Katie Davis

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 19)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 20)

Katie je cvjećarka koja živi i radi u Oregonu, a svoj studio Ponderosa & Thyme osnovala je 2011. godine i od tada ide uzlaznom putanjom. Inspiraciju crpi direktno iz prirode i zato su njeni aranžmani raskošni i razigrani, a uvijek izgledaju kao kombinacija koja se nekim čudom mogla spojiti i samostalno u prirodi. Pored izrade buketa, Katie vodi i radionice na kojima nesebično dijeli svoje znanje. Postoje satovi za početnike, ali i za profesionalce kojima pomaže da pomaknu granice svoje kreativnosti i da razmišljaju i stvaraju mnogo smjelije. Najbolje od svega je to što je sve moguće odraditi online, a plus je to što nudi i uživanje u floralnim videima namijenjenima meditaciji.

Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 21)
Dodajte malo šarenila na svoj Instagram feed - zapratite ove cvjetne profile (фото 22)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više