Search

Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama

Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama

Tekst: Tina Lončar


Kada je točno postalo popularno pretvarati gradske stanove u urbane džungle, teško je detektirati. No, svima je odavno jasno da je ozelenjivanje prostora preraslo u ozbiljan pokret koji ide rukom pod ruku s osvještavanjem o ekološkim pitanjima i težnjom za povratkom prirodi u vremenima kada nas svakodnevica od nje, sve više, želi odvratiti. No, osim što estetski oplemenjuju naš životni (ili radni) prostor, čineći ga nekako toplijim i živahnijim, nebrojene su prednosti koje idu u korist uzgoju biljaka. Biljke utječu na kvalitetu zraka u prostoru, a neke čak i upijaju štetne kemijske spojeve, no ono što će mnogi ljubitelji biljaka sigurno potvrditi je da biljke sjajno utječu na naše psihično zdravlje. Osim što djeluju smirujuće, ako se o njima dobro brinemo donijet će nam ogromnu dozu radosti, gledajući ih vježbat ćemo prisutnost, strpljenje i diviti se malim stvarima poput grančice koja je konačno propupala ili cvijeta koji se, nakon tjedana čekanja, konačno otvorio. A trebate li dodatne savjete kako se brinuti o svojoj urbanoj džungli i pritom naučiti pregršt korisnih savjeta, izdvojili smo nekoliko sjajnih domaćih profila koji će vam pomoći da uzgojite pravo zeleno carstvo, bilo da na raspolaganju imate vrt, balkon ili tek jednu malu policu.

BILJKIN OTAC

@biljkin_otac

Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 1)
Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 2)

Volite li biljke i uživate u zelenim prostorima, Instagram adresa Biljkin otac neizostavna je postaja na kojoj ćete se napuniti dobrom dozom inspiracije, ali i pokupiti pokoji koristan savjet o uzgoju biljaka. Iza nje se krije Vedran Grizbaher iz Osijeka, a mi smo oduševljeni što je odnedavno započeo snimati i video sadržaj s praktičnim savjetima poput onoga kako na jednostavan način izraditi mali biljni terarij.

BILJKE SU ZELENE

@biljkesuzelene

Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 3)
Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 4)

Antonia Šarić certificirana je permakulturna dizajnerica, a njezin profil Biljke su zelene obiluje sjajnim savjetima za uzgoj biljaka, kroz edukativne kvizove svoje pratitelje podučava raznim ekološkim temama, a ono što posebno volimo je rubrika "Ljudi i biljke" kroz koju nas upoznaje s ljudima i njihovim zelenim interijerima, nudeći nam lijepe priče, ali i inspiraciju za uređenje i u vlastitom domu.

DNEVNA DOZA BILJAKA

@dnevnadozabiljaka

Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 5)
Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 6)

Dnevna doza biljaka jedan je od pionira #urbanjungle pokreta na našim prostorima. Iza profila stoje Tomislav Štrkalj i Leon Božić, zaljubljenici u biljke koji za sebe kažu da im je misija "širenje popularnosti biljaka među svima, neovisno o dobi, spolu, zanimanju ili mjestu života". Tomislav i Leon svoju su ljubav prema urbanim džunglama pretvorili u posao pa organiziraju i edukativne biljne radionice, nude uređenje interijera i terasa, te ručno izrađene samoodržive terarije, a na njihovom webshopu možete nabaviti i svoj himmeli - drevni ukras od mesinga koji dolazi u kompletu sa zračnom biljkom Tillandsia kojoj za život nije potrebna zemlja već samo svjetlo, vlaga i zrak.

B'S GREEN CORNER

@bsgreencorner

Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 7)
Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 8)

Iza Instagram adresa B's Green Corner krije se Božica, inženjerka urbanog šumarstva iza koje su brojni projekti uređenja zelenih površina, šest godina iskustva, ali i velika ljubav prema uređenju interijera zelenim biljkama, hortikulturnom uređenju i drvenastom ukrasnom bilju. Profil je počela voditi tijekom lockdowna u želji da svoje znanje i iskustvo prenese i svojim pratiteljima, tako da ćete na njezinom profilu pronaći brojne korisne informacije za uzgoj sobnog bilja.

ŠAPTAČ BILJAKA

@saptacbiljaka

Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 9)
Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 10)

Svaki put kad naiđemo na profil Šaptač Biljaka pitamo se zašto se ne zove Šaptač Biljkama, no nećemo cjepidlačiti. Iza ovog zelenog profila krije se Hrvoje Humljan, a njegova Instagram adresa super je korisna svima onima koji žele njegovati svoje biljke i uzgojiti pravo zeleno carstvo. Hrvoje je nas upoznaje s različitim vrstama, ali i nametnicima koji mogu ugroziti zdravlje biljke, nudi pregršt zelene inspiracije za uređenje interijera, a bavi se savjetovanjem, podukama i radionicama.

SUN&MOON GARDEN

@sunandmoongarden

Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 11)
Domaći Instagram profili na kojima ćete pronaći (gotovo) sve što vas zanima o biljkama (фото 12)

Iz ljubavi prema planetu te potrebe za mirnijim i slobodnijim življenjem, Zara Hrvatin i Luka Radiković zamijenili su gradski asfalt selom i prirodom, te su pokrenuli projekt Sun&Moon Garden fokusiran na permakulturu, uzgoj povrtnjaka i šumskog vrta. Njihovu avanturu kreiranja malog zelenog carstva možete pratiti na Instagram profilu, ali i na YouTube kanalu na kojem možete svjedočiti razvoju njihovog vrta, ali i pronaći korisne savjete za uzgoj biljaka - naravno, s fokusom na održivost.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više