Search

Dva najdraža stila vina za hladne zimske noći

Dva najdraža stila vina za hladne zimske noći

Predlaže Jelena Šimić Valentić

Image: Gregroy Bourolias

U moru svijeta vina postoji bezbroj kapljica i bezbroj različitih stilova vina koja možete kušati

Bilo da ste ljubitelj bijelog, crnog ili rose, možda čak pjenušavog ili pak fortificiranog vina, zanimljivo je spomenuti kako svaka od tih čarobnih boja i stilova vina krije svoj poseban karakter. Bez obzira na to jeste li ljubitelj bijelih laganih vina, aromatičnih, crnih, rose ili možda slatkih vina, nema ljepšeg osjećaja nego za hladne zimske noći ugrijati se čašom snažnog moćnog vina koje će vas ispuniti svojom snagom i kompleksnošću.

Jeste li kušali moćni Amarone?
Jedno od meni najdražih stilova vina za hladne zimske večeri je snažni, moćni, a opet tako elegantni Amarone. Amarone je jedno od najpoznatijih crnih vina koje nam dolazi iz Valpolicelle, iz glavne vinogradarske regije na sjeveroistoku Italije – Veneto. Valpolicella je poznata po svojim crvenim sortama grožđa: Corvina, Rondinella i Molinare. Amarone della Valpolicella radi se od grožđa koje se suši pod posebnim kontroliranim uvjetima koje kasnije tijekom spore fermentacije, koja može trajati i oko 45 dana, ne preradi sav šećer u alkohol i bude potpuno suh. Time daje moćna vina, koncentriranog okusa, jakog tijela, visokog alkohola i vrlo intenzivnog okusa koji jako dugo traje.

Amarone

Vina Amarone imaju izuzetan potencijal starenja i nekoliko desetljeća, tako da se sigurno isplati investirati u kupnju dobrog Amaronea. Amarone je vrlo skupo vino, ali opravdano skupo vino. Ako želite kušati povoljniju verziju, preporučujem "Baby Amarone" – Valpolicella Ripaso. Neki od najznačajnijih proizvođača koje vam preporučujem su: Stefano Accordini, Masi, Tedeschi, Allegrini, Le Ragose i drugi.

Koje su vaše zimske vinske radosti?
Svatko ima svoje zimske radosti. Mene uvijek razveseli čaša vrhunskog Porta na kraju radnog dana ili prije spavanja umjesto šalice vrućeg čaja. Jedno od najslavnijih vina Portugala sigurno je Porto koji nam stiže iz doline Douro. Porto je slatko, fortificirano vino jako moćnog i bogatog okusa. Fascinantan je podatak da se radi od pedeset i više autohtonih portugalskih sorti grožđa. Neke od najpopularnijih su Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Roriz (u Španjolskoj znana kao Tempranillo), Tinta Cᾶo, Tinta Barroca i druge.

Porto

Neki od najznačajnijih stilova Porta su Ruby, Tawny, Late bottled Vintage (LBV), ili Vintage Porto koji je ujedno i na samom vrhu piramide, po svojoj kvaliteti i cijeni. Porto također ima izuzetno dug potencijal starenja i više od pola stoljeća, a kada jednom otvorite bocu Porta, možete je držati dobro zatvorenu i desetak dana u hladnjaku bez bojazni od oksidacije. Provjereno. Neki od najznačajnijih proizvođača Porta su: Osborne, Graham᾿s, Ferreira, Quinta do Naval, Fonseca i mnogi drugi.

Vino je oduvijek spajalo posebne trenutke u još posebnije i čvršće. Bez obzira na to kakav stil vina voljeli i kakav vas god veseli, prepustite se istraživanju i otkrivanju novih boja, okusa i mirisa u vinu. Uistinu, nema ljepše radosti nego nazdraviti čašom vrhunskog vina u ruci jer, zaista, život je prekratak da bismo pili loša vina.

Potražite više na: http://pupitres.hr/

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više