Search

Dvije uspješne godine Johanna Francka ili tko je sve zaslužan za to?

Dvije uspješne godine Johanna Francka ili tko je sve zaslužan za to?

Intervju s članovima tima uoči velike proslave drugog rođendana


Image: John Pavlish

Prije dvije godine zagrebačka Gradska kavana dobila je novi identitet. Ona danas ponosno nosi ime Johann Franck, koji je u kratkom periodu svog poslovanja postigao veliki uspjeh, a za koji dan slavi i svoj drugi rođendan. No, tko je sve zaslužan za to i tko su ti ljudi koji "u pozadini" savjesno i marljivo odrađuju svoj posao ne bi li sve besprijekorno funkcioniralo, pročitajte u nastavku...

Nekadašnje kultno okupljalište Zagrepčana i gostiju grada, Gradska kavana na Trgu bana Josipa Jelačića, prije dvije godine dobila je novi identitet i novo ime, ali je zadržala stari, prepoznatljiv šarm. Danas ta ista kavana čiji je jedan od vlasnika Tomo Ricov, koja ponosno nosi ime Johann Franck, a koja uključuje cafe, bistro, bar i klub, slavi svoj već drugi rođendan. Upravo ta informacija iznenađuje mnoge jer je Johann Franck u rekordnom vremenu opravdao prefiks "kultno" mjesto, koje mu se nekako samo nametnulo. Malo je reći kako su ovdje baš sve generacije, ali i turisti svakodnevni posjetitelji koji se uvijek iznova rado vraćaju, a tome u prilog idu i impresivne brojke.

Naime, u samo dvije godine u prostoru Kavane Johann Franck ispilo se milijun i šest tisuća kava, a dnevno kroz nju prošeće i zadrži se na piću, plesnom podiju ili pak uživajući u delicijama restorana, koji je gastronomsku ponudu grada podigao na novu razinu, preko 1200 ljudi. Što je, ruku na srce, jedna poprilično zavidna brojka. Tu tradiciju nastavljaju i danas uz novog chefa, Stephena Pietersa iz Južnoafričke republike, koji je svoju karijeru prethodno gradio u cijenjenim restoranima kao što su Dolder Grand u Zürichu, Shangrila Hotel na Jakarti ili pak Hotel Excelsior u Dubrovniku.

Stephen Pieters
"Naš cilj, kao kulinarskog tima je gostima konstantno nuditi svojevrsnu bistro kuhinju. Činjenica je da dobar šef kuhinje danas može uspjeti samo uz tim. Bez kvalitetnog tima, niti jedan chef nije uspio sam. Mislim da se toga uvijek svi trebamo sjetiti kada se penjemo po toj ljestvici" istaknuo nam je cijenjeni chef Stephen Pieters, koji je samo jedan od članova sjajno uigrane Johann Franck kompozicije (za koje možda ne znate ili niste još čuli, a trebali biste), a s kojima smo odlučili i porazgovarati. Jer oni su ti koji se nalaze u pozadini i velikim su dijelom zaslužni za današnji status i uspjeh, rekla bih, JF kompleksa.

Na moje pitanje, kako mu za početak zapravo izgleda jedan radni dan, Pieters je kazao: "Kao i svaki drugi dan, ali obavezno svako jutro za početak prvo sjednem i uživam u našoj kavi s glavnim voditeljem Johanna Francka, Edmondom Barišićem. Tada razgovaramo o dnevnom planu i prioritetima, provjeravamo namirnice i dostavu, rezervacije, dnevni meni i slično." Osim toga, naglasio je i još jednu bitnu općenitu stvar, svoju mantru do koje drži: "Naime, restoran je poput kazališta - kada smo na pozornici, gosti očekuju performans."

No, priča Johanna Francka tu tek počinje, jer činjenica je da nije dugo trebalo da mnogi partneri prepoznaju kvalitetu i suradnju na obostrano zadovoljstvo, točnije, učine paralelno Johann Franck sinonimom za kvalitetu, vrhunsku uslugu i fantastičnu zabavu. Tome u prilogu idu činjenice kako je upravo JF u posljednje dvije godine ugostio niz izvođača u raznim konceptima, organizirao mnoga događanja koja je pratila cijela zemlja, a i šire, kao što su akcije Zaklade Ana Rukavina "Želim život" ili "Izborne noći" u tv prijenosu, a mnogi hrvatski mediji i publikacije priredili su upravo tu svoje najglamuroznije partyje.

Antonio Franić

Onaj tko je ipak nekako najzaslužniji za taj moment raskošnih događanja svakako je Antonio Franić, social media i event manager Johanna Francka. "Dijelom tima JF-a sam evo godinu i dva mjeseca te sam zadužen za kreativnu stranu same priče i kreiranje programa, organizaciju evenata. Želim naglasiti kako se u radu volim posavjetovati s Tomom Ricovom, koji uvijek zna dati pravi savjet oko neke ideje, ali i koji me neprestano potiče da svojim idejama s programom pomičem granicu. Platforma kao što je JF daje zaista velike mogućnosti za kreativan razvoj, od jutarnjeg do kasnonoćnog segmenta i traži nekog s puno energije i volje. Mislim da sam taj."

Osim toga, kazao mi je kako se često pri kreiranju programa voli zaigrati, osmišljavati evente i koncerte koje i sam želi pohoditi. "Na sreću, do sada nisam morao raditi kompromise pri kreiranju jer prostor kao što je Johann Franck zaslužuje zaista najkvalitetnije izvođače što se cijelo vrijeme i trudimo ostvariti. Ponosan sam i na odlične tematske partyje poput Great Gatsbyja, neobične tribute koncerte poput tribute to Beyoncé ili Amy Winehouse te odlične koncerte A liste hrvatskih izvođača poput Jinxa, Novih Fosila na Božić ili proslave Sinatrina rođendana uz Marka Tolju ili Valentinova uz Frajle. Naši gosti zaista najbolje reagiraju na kvalitetan bezvremenski sadržaj." istaknuo je i nadodao kako će se potruditi da od jesni imaju više svirki petkom, posebnije koncerte i izvođače, kao i da su u pregovorima s nekim inozemnim imenima koje planiraju dovesti. "Očekuje nas zaista odlična godina!" ponosno poručuje Franić i otkriva mi kako je JF za njega bio prekretnica te veliko iskustvo za koje je najviše zahvalan Zeldi Bećirević i naravno, Ricovu.

Alen Livaja

Kako bi išli u korak s vremenom, nužno je da se Johann Franck svakodnevno i kontinuirano razvija što je vrlo primjetno, a to sve skupa netko mora i nadgledati. O tom pitanju imali smo potrebu porazgovarati i s Edmondom Barišićem, voditeljem JF-a koji na tom polju usko surađuje i s Alenom Livajom, večernjim voditeljem zaduženim i za edukacije konobara, barmena te organizaciju noćnog setupa. No, o kakvoj je količini odgovornosti zapravo riječ u smislu da sve štima objasnio nam je sam Edmond: "Velika je to odgovornost i zato svakodnevno pažljivo održavam svoj odnos prema svojim dobavljačima, klijentima i naravno kolegama. Za zaposlenike koji rade ovdje isto je jako kompleksno, radimo 365 dana u godini, 24 sata dnevno, s gotovo svakodnevnim izmjenama iz kavanskog u klupsko i event ozračje. Daleko od toga da je sve uvijek savršeno, ali trudim se da timu s kojim radim dam svoj maksimum, a bez njih nema šanse da bismo uspjeli ovo što radimo."

Edmond Barišić

Osim toga, istaknuo je kako svaki dan dolazi i odlazi sretan i da ne radi da bi živio, nego da živi za projekt Johann Franck, za te ljude oko njega koji rade čuda. "Sretan sam i mislim da je to ključ mog uspjeha” govori i mi nadodaje Barišić: "Motivira me taj potencijal koji imamo i svaki dan imam osjećaj da još nismo ni zagrebali površinu koju JF ima. Mislim da još nismo došli do onog WoW efekta kojem stremimo.”

No, kako bi se u cijelom "muškom" timu uspostavila ravnoteža tu i je jedna žena koju svakako treba istaknuti kao jednu od ključnih karika spomenute uspješnosti JF-a. Ona je Dagmar Rohr, a zadužena je za sve, točnije za svu papirologiju, ugovore, kontakt s osobljem, dogovor za vanjske evente, a često je svima najbolji prijatelj te rame za plakanje. "Kao žena u muškom timu unosi se određeni vid reda i ravnoteže. S obzirom na to da imamo odličan tim jakih individualaca koji imaju odlične ideje, sebe smatram svojevrsnom sponom i "koordinatoricom" kako bi se te ideje i projekti sproveli u djelo." rekla mi je Dagmar koja naglašava kako se osjeća kao jedna od "dečkiju".

Otkriva mi i kako je u timu poznata kao osoba koja voli da je sve po "špagici", pa da se onda i ostatak ekipe oslanja na tu njezinu osobinu te da se njezina uputstva i inputi itekako poštuju. "Smatram kako nema veze to što sam žena dok je posao obavljen kako treba. Moram priznati da su divni prema meni. Ja sam njihova najbolja prijateljica, kolegica i osoba kojoj uvijek mogu doći s problemom, idejom ili samo po zagrljaj."

Dagmar Rohr
Na moje pitanje kakav je joj zapravo i koliki opseg posla te kad se sjeti svog prvog radnog dana i ono što je danas, što je u tom periodu ostvarila te koji je njezin doprinos kaže: "U Johannu je uvijek živahno i turbulentno. Kad sam došla, sa strepnjom sam promatrala zahtjevne klijente, osoblje, kao i brojne zadatke koji oku nisu vidljivi, a moraju se obaviti kako bi sve besprijekorno funkcioniralo. Međutim, dobra organizacija i tim su mi omogućili da još bolje razvijem svoje koordinacijske sposobnosti i kako me od potrebne informacije dijeli klik mišem ili telefonski poziv."

Dvije uspješne godine Johanna Francka ili tko je sve zaslužan za to? (фото 1)

Nadodala je i kako je najveća ludnica zapravo tri mjeseca u godini, u listopadu, studenom i prosincu (kada su božićni partiji, domjenci i adventski period), ali da sav stres instantno bude zaboravljen nakon osmijeha i pozitivnih mailova klijenata nakon dobro odrađenog eventa. "Što reći osim da obožavam svoj posao" poručila je za kraj omiljena u svom timu, Dagmar.

A kako bi dostojno i u svom stilu, svi oni skupa, naravno, zajedno sa svim svojim vjernim gostima i posjetiteljima proslavili i obilježili drugi rođendan, pripremaju i veliko slavlje koje će otvoriti Neno Belan & Fiumens, 11. svibnja, uz hitove grupe Đavoli. Dan kasnije posjetitelje očekuje i njihov prepoznatljivi GREATest GATSBY party uz burleska show najveće talijanske zvijezde Cleo Viper, dok će na slavljeničkoj subotnjoj špici, 13. svibnja, svirati Ljetno kino. Rođendansko Johann Franck slavlje maestralno će zaključiti u nedjelju 14. svibnja, uz koncert istinske dive Gabi Novak. I za kraj mogu još samo reći, sretan vam rođendan od srca!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više