Search

Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame

Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame

Tekst: Tina Kovačiček


Image: Matković & Vild

 Klasja Habjan & Zita Nakić, kako pišu u sklopu svog službenog weba, dvije su prijateljice čija imena čak lijepo pristaju jedno uz drugo. I ne samo imena. Prije koju godinu započele su svoj mali dizajn studio klasja&zita, specijaliziran za grafički dizajn, tipografiju i ilustraciju. I naredalo se otad iznimno uspješnih suradnji u sklopu kojih su nastali plakati za nekoliko filmova kao što su "Jedna od nas" Đure Gavrana, "Shanzhai Sonata" Igora Sladoljeva te za islandski film “All Dogs Die”. Radile su vizualni identitet i plakate za Motovun Film Festival te naslovnicu debitantskog albuma sjajnog J.R. Augusta. Novi Takenoko bar ih je angažirao također za vizualni identitet, osmislile su ga i za ljetni event Le Grič, a potpisuju dugogodišnju suradnju za San Canzian Village&Hotel u Istri. Također, zahvaljujući njihovim ilustracijama Buro je protekle blagdane svojim suradnicima i prijateljima čestitao na vizualno najljepši mogući način. Njihov rad i estetiku vidim kao decentan, jednostavan u smislu boja i oblika te na kraju beskrajno šarmantan, na onaj topao ženski način. A baš takve su i one kada ih upoznate. Vrijeme je da vam predstavimo klasju&zitu.

Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 1)

Zašto baš vas dvije, kako ste se našle u vašoj priči klasja&zita? Kao mlade dizajnerice, koliko vam se bilo teško probiti na scenu, kako je tekao put? Jeste li zadovoljne gdje ste danas?

Naša suradnja krenula je na zagrebačkom Studiju dizajna, gdje smo uz brojne sate u klupi, i još brojnije uz stolni nogomet, shvatile da slično razmišljamo i dijelimo istu estetiku. Na drugoj godini faksa dobile smo i prvi “pravi” posao koji je pokazao da osim kao prijateljice, uspješno funkcioniramo i kao kolegice.

Sam početak pamtimo kao period u kojem su se stvari slagale same od sebe – imale smo sreće i dobro zaleđe, ali i puno strpljenja. Postojale smo u neslužbenoj varijanti, radile smo istovremeno u drugim studijima ili agencijama, usavršavale se na radionicama, a slobodno vrijeme, koliko ga je ostalo, često je i dalje uključivalo neku vrstu kreativnosti. Studio smo službeno otvorile prije tri godine i zadovoljne smo tempom kojim raste i napreduje.

Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 2)
Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 3)

Kako funkcionirate u poslu? Koja je za što zadužena? Kako se međusobno dogovarate oko ideja odluka, što prihvatiti, kako odraditi...?

Najčešće obje sudjelujemo u svim fazama projekta uz međusobne konzultacije. Ovisno o zadatku, klijentu i rasporedu, naše se uloge često izmjenjuju i isprepliću, no Klasja će prirodno preuzeti ilustrativni dio projekta, a Zita digitalni ili tipografski.

Koji je najljepši dio vašeg poslovno-privatnog odnosa?

Posao često postaje druženje, ali i kada se dogodi obrnuto, ne pada nam teško (smijeh).

Kakvu estetiku volite?

Vjerujemo da ne postoje univerzalne norme estetike. Volimo minimalizam, ali topao, najčešće s nekim detaljem koji nosi priču. Uvijek nastojimo ostati vjerne sebi, ali se i iznenaditi. Svjesne smo i pratimo utjecaj trendova, no uvijek ih kritički sagledamo i primijenimo samo one segmente koji odgovaraju i našem osobnom izričaju.

Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 4)

Po čemu određujete koji tip projekta prihvatiti?

Više je faktora, najviše nas motivira tip projekta, tema, cilj i kreativna sloboda koju pruža, no jednako tako i ljudi koji iza njega stoje. Iako bi bilo lijepo i utopijski potpuno ga izbaciti iz jednadžbe, ulogu igra i budžet. Volimo kada je projekt vezan uz kulturu ili edukaciju, kada i same naučimo nešto novo te (barem privremeno) postanemo dio većeg tima ili priče.

Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 5)

Postoji li projekt na kojem ste radile, a da vam je posebno drag?

Uz naš najdugovječniji i najsloženiji projekt do sada (San Canzian hotel) istaknule bismo i street art intervencije po Gornjem gradu (Okolo) gdje smo izašle iz “zone komfora” te dizajn prvog filmskog plakata (Duboki rezovi) koji nas je poveo na premijeru u Pulskoj areni.

Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 6)
Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 7)

Inspirira li vas nešto iz svijeta, izvan granica Hrvatske po pitanju posla? A kako gledate na domaće tržište po pitanju svog posla - inspirira li vas, jeste li zadovoljne?

Kako to danas najčešće biva, inozemnu scenu najviše pratimo na Instagramu. Zaljubljene smo u radove francuskog dvojca Violaine&Jeremy, ilustracije Wilian Santiaga i Charlotte Dumortier, fotografije Zhong Lin …Međutim, i domaća scena nudi kvalitetan i inspirativan sadržaj. Smatramo kako se svijest o dizajnu podigla na razinu višu od samo “lijepog logotipa”. Brojni kolege otvaraju svoje male studije, održavaju vlastiti standard i vode uspješan posao. Zadovoljne smo s kvalitetom i kvantitetom poslova koji nam i dalje često pristižu putem usmene preporuke – mala smo sredina i to ima svoje prednosti. S druge strane, trenutno surađujemo i s dva američka klijenta i u budućnosti se nadamo sličnim inozemnim prilikama.

Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 8)
Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 9)

Na čemu trenutno radite? Planovi za 2021. i dalje? Tajna želja što biste ili s kime jednog dana željele raditi?

Oblikujemo nekoliko vizualnih identiteta poliklinika, modnih brendova, ugostiteljskih objekata, naslovnicu jednog glazbenog albuma, prijelom muzejske publikacije… Paralelno razvijamo nekoliko samoiniciranih koncepata za vlastitu arhivu i gušt. U nekoj, vjerojatno ne tako skoroj budućnosti, voljele bismo pokrenuti još jedan brend koji bi usmjerio i spojio naše hobije u fotografsko-ilustrativno-modnu priču. Također, voljele bismo oblikovati interaktivne slikovnice ili instalacije, multimedijalna iskustva, grafike u VR-u ili AR-u… No, tko zna, nakon ovog (pre)ambicioznog niza, možda i pekara Klasžita konačno dođe na red.

Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 10)
Dvije Zagrepčanke, dvije dizajnerice, dvije mlade, iznimno talentirane dame (фото 11)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više