Search

Eko blagdani: Imamo nekoliko ideja za slavlje na sretniji i osvješteniji način

Eko blagdani: Imamo nekoliko ideja za slavlje na sretniji i osvješteniji način

Jednostavno je, a donosi topliju atmosferu

Tekst: L.L.


Image: Unsplash

Za vrijeme božićnih praznika često ne obraćamo pažnju na proizvode koje koristimo, količinu plastičnog otpada koji stvaramo i je li takvo što uopće potrebno za samo nekoliko dana blagdanske sreće.

Zamislite, primjerice, koliko ste do sada plastičnih omota za poklone potrošili, koliko jednokratnih tanjura i vilica ste podijelili na tulumu kako kasnije ne biste imali previše suđa za pranje i koliko ste nepotrebnih poklona dobili ili poklonili, a sada samo stoje u ormaru i čekaju neka bolja vremena. Da biste ovog Božića slavili i trošili nešto osvještenije, osmislili smo nekoliko jednostavnih savjeta za pametnija blagdanska druženja, ali i darivanja.

Eko blagdani: Imamo nekoliko ideja za slavlje na sretniji i osvješteniji način (фото 1)

Pa tako organizirate li ove godine kakvo obiteljsko ili okupljanje s najdražim prijateljima u svom domu, postoji nekoliko jednostavnih trikova pomoću kojih će druženje biti još ugodnije, a u isto vrijeme i ekološki prihvatljivije.

Kada govorimo o ukrasima na stolu i općenito domu, dobar diy projekt bit će izrada domaćih ukrasa za bor od materijala koji imate kod kuće, a ne patite li na trendove koji se svake godine ionako mijenjaju, iskoristiti možete baš sve što imate kod kuće. Lampicama na neobičan način ukrasite biljke u teglama, boru dodajte malo šarma domaćim ukrasima pa ga premjestite na mjesto različito od prošlogodišnjeg, a na stol, umjesto nefunkcionalnih ukrasa postavite one jestive.

Organizirate li božićnu ili novogodišnju večeru, zaboravite na plastični pribor. Pripremite tanjure pa čak i ako nisu svi isti, različitost će im dati šarma, a umjesto salveta koristiti možete i ubruse od tkanine. Potrebni su vam tek oni u blagdanskim bojama i uzorcima i stol će, vjerujte, već izgledati mrvicu toplije.

Eko blagdani: Imamo nekoliko ideja za slavlje na sretniji i osvješteniji način (фото 2)

Kada su pak u pitanju pokloni, ako još uvijek niste obavili kupovinu, ove godine svakako razmislite o onima nešto drugačijima u koje ćete uložiti mrvicu više truda, a na one kojima ih poklanjate ostavit će i više nego dobar dojam.

Umjesto u plastiku i papir, poklone možete omotati i u tkaninu te ih privezati kakvom prirodnom vrpcom. Osim što će izgledati lijepo, tkanina se kasnije može koristiti i na druge načine, a samim time, darovali ste čak dva poklona. Također, razmislite o darivanju predmeta koji imaju dulji životni vijek, ali ne zauzimaju previše prostora i posebni su.

Eko blagdani: Imamo nekoliko ideja za slavlje na sretniji i osvješteniji način (фото 3)

Odličan odabir za ljubitelje bilja bit će lijepi primjerak sukulenta ili kaktusa, za gurmane u društvu pripremiti možete domaće džemove ili umake koji mogu stajati, a za one koji se pak vole kulturno uzdizati, odličan poklon mogle bi biti karte za koncert omiljenog benda ili kakvu dobru predstavu. Odlična ideja bit će i podržavanje domaćih umjetnika na sajmovima poput ArtOmata koji se uskoro održava u Zagrebu, a pridružiti se možete i divnoj akciji pošumljavanja simpatičnog naziva Boranka.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više