Search

Emmanuel Macron: mladi političar koji oduvijek prkosi pravilima

Emmanuel Macron: mladi političar koji oduvijek prkosi pravilima

Tko je novi francuski predsjednik?

Tekst: E.G.

Image: Getty Images,
Giphy

Sinoć je objavljeno kako će novi francuski predsjednik biti Emmanuel Macron: sa svojih 39 godina, najmlađi je vrhovni dužnosnik u posljednjih nekoliko stoljeća. Osim zbog nekonvencionalnog političkog puta i poruke, u središtu se medijske pažnje našao zbog braka sa svojom 24 godine starijom bivšom profesoricom

Ako ste pratili medije posljednjih nekoliko tjedana, vrlo ste vjerojatno naišli na ime Emmanuela Macrona. Naime, izbori za novog francuskog predsjednika su održani jučer, a europska je javnost nestrpljivo iščekivala rezultate, znajući da oni mogu u potpunosti promijeniti tijek budućnosti. Razlog ovakve napetosti se krije u samim kandidatima: s jedne strane se nalazi Emmanuel Macron, proeuropski orijentiran liberal, a s druge strane Marine Le Pen, predstavnica radikalne desnice koja svoju kampanju gradi na potpirivanju straha, ksenofobije i netolerancije. Oko mogućnosti pobjede osobe ovakvog profila se još prije samo nekoliko godina nitko ne bi ozbiljno brinuo, no danas je pristan trend najnižeg oblika populizma. Na isti način na koji su Britanci glasali za izlazak iz Europske unije ili na koji su Amerikanci odabrali Donalda Trumpa za predsjednika, Francuzi su mogli odabrati Le Pen, osobu koja će raditi na zatvaranju granica i izlasku iz Unije.

Ipak, unatoč crnim prognozama, to se nije dogodilo. S nešto preko 66% glasova, Francuzi su odabrali Emmanuela Macrona te poslali jasnu poruku ekstremnim idejama. Treba naglasiti i kako se kroz cijelu svoju političku karijeru zalagao za smanjenje birokratskog aparata i govorio protiv rigidne zaštite radnika od otkaza. Iako Francuzi izrazito cijene siguran posao koji se može raditi i cijeli radni vijek, Macron se činio kao neusporedivo bolja ideja od Le Pen. Na njegovu su stranu tako stali uglavnom studenti, urbani krugovi, poslovni sektor, ali i svi građani kojima je dosta podjela i okrivljavanja imigranta za sve državne probleme. Prema mišljenju mnogih ekonomskih analitičara, Macron je uspio predstaviti validan ekonomski program koji bi se trebao moći ispuniti. Vrijeme će reći kakav će on doista biti kao predsjednik, a svjetski mediji i javnost se danas uglavnom bave njegovim kontroverznim privatnim životnim odabirima

Tko je zapravo Emmanuel Macron i kako je uspio osvojiti glasove tolikih birača? Rođen je 1977. u Amiensu, a studirao je filozofiju, političke znanosti te javnu administraciju. Prvo je radio kao financijski inspektor, da bi se 2008. počeo baviti investicijskim bankarstvom. Tri je godine bio član socijaldemokratske (PS) stranke, a 2014. godine je bio ministar financija pod Françoisom Hollandeom. Ovu će poziciju napustiti 2016. godine te osnovati pokret "En Marche!" s kojim će najaviti kandidaturu na predsjedničkim izborima. Zbog toga što je još uvijek mlad, relativno politički neiskusan te nepoznat široj javnosti, mnogi su ga odgovarali od takvih ambicija.

No, uvjerljiva kampanja i pokoja (ne)sretna afera koja je zadesila njegove protukandidate su učinili svoje i mladog bankara postavili na čelo jedne od najmoćnijih europskih država. Osim političkim programom, Emmanuel Macron se istaknuo i neobičnom pričom iz svog privatnog života. On je, naime, u braku s 24 godine starijom ženom, Brigitte Trogneux. Osim razlike u godinama, javnost je iznenadio i način na koji su se upoznali. Macron je imao 15 godina i bio je učenik srednje škole u kojoj je Trogneux predavala, a zbližili su se tijekom priprema školske predstave.

Emmanuel Macron: mladi političar koji oduvijek prkosi pravilima (фото 1)

Službena verzija glasi da se u vezu nisu upustili do punoljetnosti, a njegovi su roditelji potvrdili kako su ga na sve načine pokušali odgovoriti od veze s toliko starijom ženom, koja je k tome bila udana i majka. Pokušali su čak i sa selidbom u Pariz, no par je ostao u kontaktu, a 2007. se konačno i vjenčao. Ovakvi slučajevi velike razlike u godinama među supružnicima uvijek privuku negativne komentare, iako nije posve jasno što time žele postići. Macron i njegova supruga se u javnosti i danas ponašaju kao skladan i zaljubljen par koji ne mari za mišljenje onih koji s njihovim životima nemaju veze. Zanimljivo je primijetiti i kako je Melania Trump mlađa upravo 24 godine od Donalda Trumpa, no njihov se odnos dovodio u pitanje samo zbog materijalne koristi, a ne zbog tolike razlike u godinama.

Za kraj, ostaje zaključiti kako je Emmanuel Macron uvijek igrao po svojim pravilima, bez plana da se ikome opravdava. Na komentare o nemogućnosti pobjede na predsjedničkim izborima se nije obazirao, već je nastavljao govoriti o svom planu i programu. Isto tako, svoj brak više ne opravdava, pa se tako ostaje nadati da ćemo o njemu nadalje slušati isključivo u kontekstu njegovog posla, bez nepotrebnih dodataka vezanih uz njegov privatni život.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više