Search

Žene protiv žena: zašto je Catherine Deneuve zagazila na opasan teren?

Žene protiv žena: zašto je Catherine Deneuve zagazila na opasan teren?

Reakcija na pokret "Time's Up"

Tekst: Ema Glavina


Image: Arhiva,
Instagram,
PR

Reakciju na događanja u Hollywoodu, a koja se tiču konačnog progovaranja o seksualnom uznemiravanju žena u filmskoj (i svakoj drugoj) industriji, nismo trebali čekati dugo. Stotinjak javnih osoba iz Francuske, na čelu s Catherine Deneuve, odlučilo je svijetu još jednom objasniti kako su u cijeloj priči zapravo ugroženi - muškarci...

Rasprava o inicijativi "Time's Up" i događanjima uoči i za vrijeme dodjele nagrada Zlatni globus nije jednostavna. Vrlo vjerojatno će proći još koje desetljeće prije nego što se vidi tko je znao koliko, tko je samo bio licemjeran i tko je najviše ispaštao zbog Harveyja Weinsteina i njemu sličnih. Ipak, oko nekih se stvari ne bi trebala voditi diskusija, a ona se, naravno, vodi. Sad već svjedočimo lavini događanja koju su, među ostalima, pokrenule glumice Rose McGowan i Ashley Judd, odlučivši javno progovoriti o javnoj tajni Hollywooda. Podsjetimo, Harvey Weinstein je (u najmanju ruku) seksualno uznemiravao valjda svaku ženu s kojom je stupio u kontakt i gotovo svi su to znali. On nije bio još jedan utjecajan holivudski producent; on je bio osoba koja je izravno odlučivala o rušenju i stvaranju glumačkih karijera, i to je dolazilo s cijenom. Iako se danas pronalaze arhivske snimke na kojima mnogi insinuiraju na to kako se on doista ponašao prema ženama, istina je da se ništa značajno nije dogodilo do prije nekoliko mjeseci. 

U međuvremenu se, uz kampanju #MeToo na društvenim mrežama, koja je za cilj imala pokazati ogroman broj žena koje su susrele sa seksualnim uznemiravanjem ili zlostavljanjem, oformila i inicijativa "Time's Up". Ukratko, radi se inicijativi financiranoj od privatnih donacija, a koja okuplja žene koje rade u Hollywoodu i naglašava kako je prošlo vrijeme u kojem će šutke podnositi sva nedolična ponašanja s kojima se u svom poslu susreću. Na njihovim stranicama možete pronaći neke alarmantne statistike, poput one da jedna od tri žene u dobi između 18 i 34 na radnom mjestu naiđe na seksualno uznemiravanje, a čak 71% žena takve incidente nikad ne prijavi. Svoju će platformu koristiti za podizanje svijesti o važnosti progovaranja o ovoj problematici, ali i konkretnu financijsku potporu ženama koje se odluče na tužbu. Crni dress code Zlatnim globusima je također vezan uz ovu inicijativu i trebao je služiti kao simbolična gesta potpore, a na to koliko je sve skupa imalo smisla ću se kasnije osvrnuti.

Žene protiv žena: zašto je Catherine Deneuve zagazila na opasan teren? (фото 1)

No, sve u svemu, netko neupućen bi mogao pomisliti da su došla neka bolja vremena, u kojima će se žene osjećati pozvano progovoriti o zlostavljanju na radnom mjestu, ali ono što se dogodilo sljedeće će vas potpuno šokirati. Šalim se, neće nimalo. Ono što se dogodilo sljedeće se događa uvijek kad je riječ o bilo kakvom feminističkom pitanju, i uvijek funkcionira po istom receptu. Ovaj se put na čelu suprotnog tabora našla ikona francuskog filma, Catherine Deneuve, koja je zajedno s još stotinjak istaknutih imena iz francuskog života, odlučila napisati otvoreno pismo u kojem napada temelje inicijative "Time's Up" i proziva ih tvorcima totalitarne atmosfere. Kako se pobogu ova naizgled čista situacija može "spinnati" u smjeru u kojem su muškarci prave žrtve, pitate se? Vrlo jednostavno. Prvi korak je uvijek da se za sve optuži podivljali moderni feminizam, lišen svakog smisla (smijete raditi i glasiti, što još želite?), drugi korak je reći da se danas svi prelako vrijeđaju na sve, a treći korak je objasniti kako vi to osobno nikad niste doživjeli, što cijelu priču čini legitimnijom, naravno.

Međutim, osim ovih standardnih koraka, ovo zanimljivo društvance odlazi i jedan dalje Za potpuni dojam vam sugeriram da pročitate cijelo pismo, dok ću se ja osvrnuti samo na greatest hits momente, poput onog u kojem stoji da silovanje svakako jest zločin, ali udvaranje nikako ne može biti. Nadalje, muškarci su stigmatizirani na svojim radnim mjestima, neki su i ostali bez njih, i to samo zato što su dotaknuli nečije koljeno ili pokušali "ukrasti poljubac", jer su za vrijeme poslovnih večera pričali o intimnim temama ili kolegicama slali seksualno nabijeni sadržaj i zbog cijelog niza takvih drugih, "bezopasnih" situacija. Drugim riječima, žele reći da je navedena inicijativa u kombinaciji s feminističkim djelovanjem, dovela do ozračja u kojem flert nije poželjan i u kojem svi samo traže izgovor da nekog napadnu. Prema njihovom nahođenju, žene danas ne znaju prepoznati razliku između nevinog flerta i seksualnog napada. Salma Hayek je tako imala živčani slom prilikom snimanja filma koji je producirao Weinstein, Rose McGowan se od njegovih postupaka nije oporavila ni danas, ali okej, valjda možemo reći i da je Weinstein svim tim ženama samo htio ukrasti poljubac.

Žene protiv žena: zašto je Catherine Deneuve zagazila na opasan teren? (фото 2)

Mislim, žene zapravo i inače ne znaju previše pa vole kad im tako netko dođe i objasni. Za kraj, a ovo mi je i daleko najdraži moment pisma, prosvijetljeni Francuzi nam poručuju da sloboda dolazi i s cijenom da nam je netko može narušiti. Međutim, žene, ne dajte da vas to omete. Samo zato što iznova doživljavamo neku vrstu napada, ne znači da smo žrtve. Zašto? Pa, zato što nas se ne može svesti na naša tijela; jedina sloboda koja je stvarno bitna jest ona unutarnja, a nju nam nitko ne može otuđiti. Nije li ova linija argumentacije naprosto sjajna? Nema potrebe da je se pobija; dovoljno je da govori sama za sebe

Potpuno očekivano, pismo je izazvalo niz negativnih reakcija na društvenim mrežama, a mnogi su još jednom istaknuli kako je internalizirana mizoginija jednako opasna kao i ona koja dolazi od muškaraca. E sad, moj osnovni problem s cijelom ovom pričom nije to što se netko usudio preispitati aktualna aktivistička događanja u Hollywoodu; problem je što se to radilo na neprimjeren, glup i nepotreban način. Primjerice, Maureen Callahan je u svom članku za New York Post iznijela sjajnu kritiku Zlatnih globusa, koje je opisala kao "vrhunac licemjerja".

Dvorana puna ljudi čije je karijere stvorio Harvey Weinstein, koji su štovatelji Woodyja Allena i drugih kontroverznih ličnosti optuženih za seksualno zlostavljanje, u kojoj sjedi jedna Meryl Streep koja je Weinsteina nazivala "Bogom", a koja je sada jedna od čelnica inicijative "Time's Up", i u kojoj se još uvijek u rukavicama govorilo o seksualnim skandalima, definitivno nije mjesto koje će pokrenuti bilo kakve pozitivne promjene. Od njih možemo očekivati hashtagove na društvenim mrežama i crne dizajnerske oprave.

Žene protiv žena: zašto je Catherine Deneuve zagazila na opasan teren? (фото 3)

Nitko nije spomenuo Rose McGowan, Ashley Judd ili Salmu Hayek, pazeći da ne pređu navodnu granicu pristojnosti. I to je dobar polazišni moment za kritiku. "Time's Up" se moglo upitati i da objasne kako će točno doprijeti do žena iz nižih društvenih slojeva, kao i to da se neke njihove članice izjasne kako to da su godinama bile bliske prijateljice Harveyja Weinsteina. Ako su pak htjeli povesti raspravu o političkoj korektnosti koja danas često klizi po rubu apsurda, moraju znati da nisu mogli odabrati lošiji kontekst, budući da se ovdje govori isključivo o ophođenju na radnom mjestu koje bi trebalo imati svoja pravila. Umjesto toga, i još cijelog niza pravih pitanja, Catherine Deneuve i stotinjak drugih se odlučilo odabrati najgori mogući put i krivnju još jednom svaliti na žrtve, dodatno legitimizirajući potencijalno pogubna ponašanja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više