Search

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih

Tekst: Tina Kovačiček

Odakle uopće započeti priču o lijepoj Istri. Krenimo od čaše. Naša najrazvijenija regija, ujedno i najveći hrvatski poluotok, već desetak godina iznimno uspješno gradi scenu vina koja je prerasla u pravu malu vinsku industriju. Međunarodne nagrade i priznanja redovito stižu u ruke istarskih vinara koji su razinu posla odlučili podići i na višu razinu. Osim kvalitete i vrhunskih proizvoda koje nude, njihove vinarije danas izgledaju kao idealna odredišta za opuštanje, za druženje i degustaciju, za upoznavanje s vinarima i njihovim uspjesima. Izgledaju kao destinacije koje biste trebali posjetiti ako planirate provesti vikend u Istri. S popuštanjem epidemioloških mjera terase su otvorene, a vrijeme sve ljepše i toplije. Predlažemo da sunčane vikende iskoristite pametno!

Vinarija Clai

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 1)

Vinarija Clai smještena je u unutrašnjosti Istre, nedaleko od Krasice, u selu Brajki. Blizina grada Buja kao i granica sa Slovenijom čine ju lako dostupnom destinacijom za sve prigode. Vinogradi prostiru se na 10 Ha, dok su se maslinici smjestili na dodatnih 5 Ha zemlje. Na 200 m nadmorske visine puno je sunčanih sati, a blizina Jadranskog mora donosi prohladno-slani povjetarac. Zemlja obiluje laporom, koji stvara dobru drenažu, te se njihove loze pružaju korijenima duboko ispod zemlje, što osigurava prepoznatljivu kvalitetu Clai vina. Terroir čini njihove temelje, koje njeguju i konstantno poboljšavaju. Vino Sveti Jakov nemojte propustiti, a usudite se kušati i sve druge vrhunske proizvode.

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 2)

Vinarija Kabola

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 3)

Istarska vinarija Kabola u Kanadolu pored Momjana ponovo je otvorena za vinske degustacije. S 20 hektara vinograda Kabola godišnje proizvede oko 100 tisuća butelja vina s bio certifikatom, koje vjernim kupcima, požele li, dostavljaju i doma. Poseban je doživljaj, ipak, kušati ih na nekoj od vođenih degustacija na jednom od najljepših vinskih imanja koje je otkrila i filmska industrija. Svaka od četiri degustacijske ture u Kaboli u društvu je sommeliera koji će vas uvesti u svijet vina, a ona su u ovoj istarskoj vinariji zbog ekološke proizvodnje i duge maceracije u hrastovim bačvama i amforama elegantna, kompleksna s dugim završetkom. Kabolina Malvazija Amfora jedno je od najtraženijih istarskih vina, a uz nju u podrumu kamene stancije nastaju i Malvazija istarska, Malvazija Unica, Muškat Seco, Muškat Momjanski i Dolce, zanimljivi pjenušac RE, Teran, Teran Amfora, Merlot, Cabernet sauvignon, Cuvee Supremo i neodoljivi rose Rosa, savršen izbor za proljetne dane.

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 4)

Vinarija Rossi

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 5)

Duga obiteljska tradicija obitelji Rossi i priznanje kvalitete na Europskom natjecanju The Europe Wine & Spirits Trophy u Luksemburgu, bili su tema naše nedavne priče o uspjehu vinarije Rossi. Smješteni u mjestu Bajkini, pored Vižinade, Rossijevi su nam uvijek na listi za posjetiti, a na prekrasnom imanju u ugodnom ambijentu uvijek ste dobrodošli degustirati proizvode. Uz poznata vrhunska vina i tradicionalne rakije, stvorili su i vlastiti gin i vinjak. Vrijedi kušati.

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 6)

Stancija Meneghetti

Već dugi niz godina Meneghetti je pri samom vrhu liste nezaobilaznih istarskih lokacija. Moglo bi se reći pionir u luksuznoj ponudi kakva se doživljava van granica Hrvatske. Stancija na kraju puta, kako joj tepaju, nalazi se pored gradića Bale i ovdje već godinama proizvode vrhunska nagrađivana istarska vina koja možete kušati u ambijentu prekrasnih vinograda na posjedu Wine hotela Meneghetti. Prije koju godinu imanje je doživjelo potpuni make over i danas izgleda ljepše nego ikada s ekskluzivnim vilama i pripadajućim bazenima. Ponuda restorana na imanju je fantastična, vinsku listu da i ne spominjemo, a isplati se uživati makar proveli i jedno sunčano popodne ovdje.

Vinarija Kozlović

Obitelj Kozlović vinom se bavi još od 1904. i već četiri generacije žive i rade na istom imanju, u pitoresknim Vallama kod Momjana. Vinarija je površine 2200 m3, podijeljena na tri etaže, s podrumom za inox i barrique bačve. Ima multifunkcionalne prostore za prezentaciju vina i održavanje vinskih radionica te elegantnu vinoteku s barom za degustacije. Vanjski prostor s prostranom ostakljenom terasom gleda izravno na vinograde i momjanski kaštel. Prije koju godinu švicarska izdavačka kuća Braun Publishing izdala je monografiju "Sommeliers' Heaven: The Greatest Wine Cellars of the World" i, pogađate, Kozlović se našao u ovom društvu kao jedini predstavnik iz Hrvatske.

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 14)

Dvorac Belaj

Dvorac Belaj, jedino imanje u Hrvatskoj gdje su vinarstvo i dvorac nastali i razvijali se zajedno, smjestio se u krajoliku planine Učka. Samo imanje sastoji se od dvorca, kojeg je 1575.godine utemeljila plemićka obitelj Barbo, dva aneksa sagrađena u 19.stoljeću te veličanstvenog vinograda. Dok biografija Belaja svjedoči o različitim upotrebama imanja, ono je u kontinuitetu neraskidivo povezano s umijećem proizvodnje vina, a ta praksa poštuje se i nastavlja danas. Dvorac Belaj Winery utemeljila je obitelj Belay 2011.godine, otkad proizvodnja vina isključivo dolazi od grožđa iz povijesnog vinograda oko dvorca. Od 2016.godine proizvodnja je u potpunosti vraćena u podrume dvorca, odajući priznanje mjestu gdje je umjetnost vinarstva rasla zajedno s dvorcem preko pet stoljeća. Ovu predanost izvrsnosti prepoznali su i stručnjaci na međunarodnim natjecanjima - gdje Dvorac Belaj vino više godina uzastopce dobiva zlatne i srebrne medalje - kao i potrošači u sedam zemalja. U sklopu imanja je i restoran koji ima jako dobru ponudu, a glavna ideja je - “Zero km od polja do stola”.

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 18)
Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 19)

Vinarija Matošević

Vinogradi obitelji Matošević se nalaze na 45. paraleli, poput najpoznatijih svjetskih vinorodnih krajeva, a privilegirani time, Matoševići znaju da mogu konkurirati najboljem svjetskom vinskom klubu. Dvije su lokacije vinograda odakle dolazi grožđe za njihova vina, prva je s područja Bujštine, u sjeverozapadnoj Istri, gdje zajedno s dugogodišnjim partnerima proizvode grožđe za svježa i odležala bijela vina, posebice Malvazije. Druga je lokacija u središnjoj Istri, uz mjesto Grimalda, gdje prave dva istoimena vina, Grimalda bijelo i Grimalda crno, kupaže bijelih i crnih sorti. Obje su lokacije već dugo poznate kao pozicije vrhunskoga grožđa. Kako biste kušali vina Matošević, posjetite njihov podrum koji se nalazi u Krunčićima, iznad Limskoga kanala, petnaestak kilometara udaljen od Poreča, Rovinja i Vrsara. Pored funkcije prostora, podrum su gradili tako da se u njemu dobro osjećaju, što žele i svima koji ih dođu posjetiti.

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 23)

Vinarija Fakin

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 24)

Vinarija Fakin smještena je u podnožju srednjovjekovnog dragulja - gradića Motovun. Okružena je vinogradima i uvijek otvorena za degustacije na koje ste pozvani kada ste u blizini. Obiteljski se vinograd prostire na 30 Ha i obuhvaća nekoliko mikrolokacija pri čemu Fakini uzgajaju istarske sorte grožđa; Malvazija Istarska, Teran i Muškat.

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 25)

Vinarija Cattunar

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 26)

Obitelj Cattunar naraštajima je ukorijenjena u terroiru zapadne Istre s tradicijom vinogradarstva i vinarstva, a nalazi se u Brtonigli. Posjed obitelji Cattunar stalno se proširivao da bi došao do sadašnjih 56 hektara vinograda. Većina površine vinograda zasađena je autohtonim istarskih sortama grožđa: malvazijom, teranom, muškatom bijelim momjanskim i muškat ružom, kao i ostalim svjetskim sortama: chardonnay, cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc. U vlasništvu obitelji nalazi se i rezidencija za odmor, mirna oaza udaljena minutama od Novigrada, Poreča i Umaga. Riječ je o deset luksuznih soba, smještenih iznad vinarije, s pogledom na more, vinograde i maslinike.

Vinarija Benvenuti

Šetnja istarskim vinarijama: Imamo listu najboljih (фото 27)

Vinarija Benvenuti smještena je u mirnom istarskom mjestašcu Kaldir u okolici kojeg njeguje tri autohtone sorte - Malvaziju Istarsku, Teran i Muškat. Nagrađivana vina ove istarske obitelji nastaju na 400 metara nadmorske visine, u vinogradima na poziciji San Salvatore (gdje je nekad bilo smješteno selo Kaldir), a za svoju Malvaziju kažu da pripada “novoj eri ove sorte”. Riječ je o prvoj Malvaziji istarskoj prosušenih bobica koju, prije svega, odlikuje izrazita sortnost. U posjedu obitelji Benvenuti nalazi se i istoimena luksuzna vila za odmor s pripadajućim bazenom gdje se možete opustiti.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više