Search

Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi

Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi

Tekst: Tina Kovačiček


Drava na sjeveru, Sava na jugu, Dunav na istoku - to živopisno međurječje priča mnoge vrhunske gastro i eno priče. Ovaj pretežito nizinski kraj često nazivaju i hedonističkim vinskim rajem. Slavonija, Baranja i Srijem regije su koje su posljednjih nekoliko godina itekako radile na turističkoj vidljivosti, razvijale kvalitetu vina, uređivale vinarije i postavile istočnu Hrvatsku visoko na ljestvicu ljubitelja vina. Također, imajte na umu da na ovim vinskim adresama možete doživjeti romantičnu večeru u vinariji, koncert u vinogradu, a tu su i vinski maratoni te biciklističke vinske rute. Kažu kako ovdje ne možete kušati loše bijelo vino, a kad smo kod toga evo gdje se trebate uputiti na sunčani vikend.

Iločka vinska cesta

Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 1)

Najistočniji grad Ilok i vino nerazdvojni su već više od dva tisućljeća. Zanimljivo je što su u Iloku vinski podrumi smješteni u gradu, a gotovo u svakoj ulici nalazi se barem jedna vinarija-podrum. Vinogradi se, pak, nalaze na svim okolnim brežuljcima. Upravo je ta kombinacija kreirala posebnu vinsku rutu koju možete vrlo jednostavno obići, ali, naravno, otići i do vinograda i vidikovaca koji su svuda uokolo. Dovoljno je izabrati između 12-ak vinara, najaviti se i uz kapljicu koja opušta duh i tijelo, uživati u gostoljubivom obiteljskom ambijentu. Naravno, svaki posjet neizostavno uključuje atraktivne Stare iločke podrume smještene u srednjovjekovnoj jezgri koje su izgradili kneževi Odescalchi tijekom 16. i 17. stoljeća. Danas su oni u vlasništvu tvrtke Iločki podrumi koji spadaju u sam vrh hrvatske i europske vinske karte. Posjet iločkom vinskom kraljevstvu najbolje je završiti mesnim ili ribljim obrokom u nekom od restorana.

Ladanjsko imanje Principovac

Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 2)

Nadomak središta povijesnog i vinskog grada Iloka, na pejzažnom brežuljku odakle se pruža zadivljujući pogled na Ilok, Srijem i Bačku smjestio se dvorac Principovac. Izgrađen je još 1864.godine kao ljetna rezidencija kneževske obitelji Odescalchi koja je ovdje boravila u vrijeme lova i berbe grožđa. Bez obzira jeste li istinski poznavatelj vina ili ste tek na putu da to postanete, kada okusite kraljevski traminac i vrhunsku graševinu Principovac, shvatit ćete da je vino ovdje više od profesije. Restoran je smješten unutar obnovljenog dvorca kneževske obitelji Odescalchi, a bogata gastronomska ponuda – new age kuhinja – bazirana je na autohtonim namirnicama, pripremanim na sofisticiran način, fusion filozofijom. Ako poželite dulje ostati, kompleks Ladanjskog imanja Principovac nudi i luksuzno uređenih 5 apartmana te jedan De luxe apartman. Sve sobe smještene su na brežuljku, usred vinograda, pružajući privatnost, mir i tišinu uz pogled koji očarava.

Vinarija Josić

Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 3)

Iz ove tradicionalne vinarije, smještene u poznatoj vinskoj uličici u šarmantnom selu, progovara autentična Baranja. Vinski podrum ove vinarije sagrađen je još 1935., a osječka obitelj Josić 1999. godine odlučuje ga kupiti te ga obnavljaju, opremaju suvremenom tehnologijom i restauriraju, poštujući pritom originalan tradicionalni izgled. Istovremeno s podrumom, obitelj kupuje i oko 1,6 hektara starih nasada vinove loze. Restoran i vinarija smješteni su u ambijentu takozvanog sarduka, u idiličnom baranjskom selu Zmajevac. Sarduk je turski naziv za karakterističan usjek u brdu s vinskim podrumima tzv. gatorima, koji su ukopani u zemlju, a u kojima je temperatura u svako doba godine između, za vino idealnih, 12 i 15 stupnjeva Celzijusa. Sarduk se danas smatra jednim od istaknutijih izvornih kulturno–povijesnih bogatstava ovog dijela Baranje. Restoran i kušaonica vina uređeni su u eklektičkom stilu koji promišljeno objedinjuje tradicionalne i rustikalne elemente sa suvremenim dizajnom, stoga budite sigurni da vas ovdje očekuje autentično iskustvo.

Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 4)
Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 5)

Podrumi Kusić

Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 6)

U jednom od desetaka tipičnih tradicionalnih vinskih podruma u Zmajevačkoj vinskoj ulici “Katoličkom surduku”, smjestio se i podrum Kusić. Njihovi vinogradi se nalaze u području Banske kose i protežu se na površini od 9 hektara. Zahvaljujući izrazito plodnom tlu i povoljnoj klimi, ova obitelj uspješno proizvodi vrhunska vina, a u sklopu vinograda nalazi se i kušaonica. Zbog izuzetno dobrog položaja i ugodnog strujanja zraka iz smjera moćnog Dunava njihovi smještajni kapaciteti s velikom terasom ponudit će svima mjesto za odmor i uživanje u gastronomiji i delicijama Baranje. Nedavno su proširili svoje smještajne kapacitete gdje možete i prespavati te se probuditi u ovom opuštajućem kraju.

Erdutski vinogradi i male vinarije

Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 7)
Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 8)

Erdutski vinogradi d.o.o. smješteni su na blagim padinama Daljske planine uz rijeku Dunav, koja oplavljuje Erdut i čini ga poluotokom. U idealnim uvjetima za uzgoj loze, na nadmorskoj visini između 130 i 190 metara, blago nagnut prema jugu, na lesnim nanosima, nalazi se najveći plantažni vinograd u Hrvatskoj površine 490 hektara. Cijelim vinogorjem, a tako i u Erdutskim vinogradima dominiraju bijele sorte koje se rasprostiru na 75% površine. Dominantna sorta je graševina, a osim nje, tu su i chardonnay, pinot sivi, traminac, rajnski rizling te crne sorte kao što su cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, frankovka, pinot crni i zweigelt, zastupljene na 25% površine. Erdut je po broju sunčanih dana sličan Dubrovniku i zato je idealna izlet destinacija. Nova vinarija Erdutskih vinograda puštena je u pogon 1984. i ima kapacitet od 6 milijuna litara. Simbol vinarije je najveća vinska bačva na svijetu izgrađena od slavonskog hrasta 1990. godine. Danas u Erdutskom vinogorju djeluju i mali vinari kao što su Jasna Antunović Turk, Vinarija Brzica, Vinarija Luirs, Vinarija Jakovac, Vinarija Janečić, OPG Silvestar Rogić, OPG Dušica Siber te OPG Duje Tunjić i sve ih možete posjetiti.

Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 9)

Podrumi Kolar

Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 10)
Šetnja vinarijama istočne Hrvatske: Ove su nam visoko na listi (фото 11)

Obiteljski podrum Kolar nalazi se na vinskoj cesti u Suzi, a sastoji se od kušaonice i dva vinska podruma, koji su u gatorima uklesani u zemlju. Kušaonica vina je dio obiteljskog kompleksa vinskih podruma koji su ukopani u južnim padinama Baranjske planine. Uz kvalitetna vina, njih više od deset vrsta, u obiteljskom podrumu mogu vas poslužiti tradicionalnim gastronomskim specijalitetima.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više