Search

Feel-good rutine zbog kojih ćete se osjećati sjajno svaki dan

Feel-good rutine zbog kojih ćete se osjećati sjajno svaki dan

Tekst: BURO.


Iako smo već pošteno zagazili u proljeće, vrlo je moguće da vam se ovdje gotovo ništa ne čini novo. Ne samo da je opća situacija vrlo slična onoj za koju smo mislili da smo je napustili prošle godine, nego je i toliko “new-year, new-me” narativa do sada propalo da izgleda da nismo napravili ništa. A trudili smo se. Problem s tim velikim planovima obično leži u činjenici da se temelje na uklanjanju nečega. Izbacujemo dugo spavanje, izbacujemo junk food, izbacujemo koktele s puno šećera i šećer općenito, prestajemo pušiti, na društvenim mrežama stavljamo zabranu na doomscrolling...

Mnogo toga je u samom startu neodrživo jer što više sebi zabranjujemo to više razmišljamo o tome, i zato predlažemo alternativni sistem. Umjesto postavljanja ciljeva i restrikcija, možda je vrijeme da razmislimo o optimizaciji onoga što već radimo. Kako da ono što svaki dan radimo ili možemo raditi, iskoristimo na najbolji mogući način i jednostavno počnemo uživati. Donosimo vam nekoliko prijedloga koji mogu pomoći.

Feel-good rutine zbog kojih ćete se osjećati sjajno svaki dan (фото 1)

Uvedite “me-time” čak i kada nemate vremena

Teško, teže, najteže, pogotovo za one koji se bore da uklope sve poslovne obaveze, radno vrijeme koje se otegnulo do beskonačnosti, obitelj, prijatelje, vrijeme za sebe. Ipak, ovo posljednje je izuzetno važno i zahtjeva da mu se posvetimo. Nitko ne kaže da ćete dnevno imati tri sata samo za sebe ali makar i pola sata dnevno, ili jedna večer tjedno, će biti dovoljna da razbistrite um, i nađete svoj prekidač za pauzu. To vrijeme može biti uloženo u najbolju moguću kupku koju možete napraviti, priuštite sebi maksimalno opuštanje. Ili da budete dosljedni u čitanju nove omiljene knjige i svaki dan izdvojite vrijeme koje zaslužuje. Ili se konačno okušate u meditaciji! Bilo koja od aplikacija za meditaciju može koristiti, naš trenutni favorit je Meditation Nest. Ova aplikacija je jedan od najvećih hotspotova i omogućava pristup preko 150 meditacija i zvukova za spavanje. Posebna pogodnost je što je prilagođena svim mogućim scenarijima i situacijama tako da bilo da za sebe uhvatite jutro ili večer, donosi neophodan komadić mira.

Organizacija i optimizacija

Zapisivanje dnevnih to-do lista može na početku dana zvučati kao pakleni posao. Ali kako dan odmiče, a sve je više prekriženih redova, tako nas ispunjava osjećaj da smo nešto zaista završili i da zaslužujemo pauzu. Stoga, imati dobar planer je pola obavljenog posla. Druga polovina odlazi na pametno raspoređivanje i delegiranje. Ne morate baš uvijek i baš sve obaviti sami i ako postoji netko tko može uskočiti i preuzeti makar dio posla, dozvolite mu.

Feel-good rutine zbog kojih ćete se osjećati sjajno svaki dan (фото 2)
Feel-good rutine zbog kojih ćete se osjećati sjajno svaki dan (фото 3)

Pametnije sCrolLAjte

Danas je nemoguće pobjeći od ekrana, tako da to nećemo niti pokušavati. Ipak, ono što još uvijek možemo je birati kako trošimo svoje vrijeme pred ekranima, kome ili čemu dajemo pažnju, i kako se osjećamo poslije toga. Ima mnogo pametnijeg sadržaja od onog koji izranja sam od sebe samo ga treba potražiti, i pretvoriti mreže i platforme u svog prijatelja, a ne beskonačni izvor anksioznosti. Zato umjesto doomscrolinga, iliti prebiranja po užasima, predlažemo večernje streamove iz Met Opere. Od “Evgenija Onjegina” preko “Orfej i Euridike” do “Norme”, svaku večer, neki od najtalentiranijih ljudi i najljepših glasova svijeta donose umjetnost u domove širom svijeta. Ako ste raspoloženi za izlazak u prirodu, nevjerojatni live cam snimci iz Monterey Bay Aquariuma su tu da vas uhvate za ruku i odvedu na plažu, ili u zaljev meduza. A ako pak vrijeme provedeno na internetu želite iskoristiti za konkretan skill koji ćete steći, onda je neki od tečajeva idealno rješenje. Kao na primjer tečaj pisanja poezije. Kako ćete znati krije li se u vama nova Rupi Kaur, ako ne probate?

Izađite IZ STANA

Vrlo je jednostavno zapasti u ludilo sjedenja pred ekranom i zapostaviti svoju fizičku aktivnost. Možda nemate vremena za neke velike sportske akcije, ali svaki dan barem jednom izađete do trgovine. Iskoristite te odlaske da napravite malo veći krug ili, još bolje, šetajte navečer. Instalirajte neku od aplikacija kao što je MapMyWalk i pratite svoj napredak i kalorije koje se tope dok obavljate svakodnevne aktivnosti. Duže večernje šetnje uljepšajte nekom audio knjigom kao što je na primjer “Virginia Woolf- The Short Stories”. I lijepo i višestruko korisno!

Feel-good rutine zbog kojih ćete se osjećati sjajno svaki dan (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više