Search

\"Flirtationship\" je još jedan oblik modernih veza koji nas je dobro nasmijao

"Flirtationship" je još jedan oblik modernih veza koji nas je dobro nasmijao

Više od prijateljstva, ali manje od veze!

Tekst: E.G.


Image: Screenshot

Ulazak u novu godinu za mnoge označava i odluku da će krenuti s učenjem nekih novih činjenica, iz najrazličitijih područja. I dok vas strani jezik još uvijek ne možemo naučiti putem jednog članak, možemo vam ponuditi da doznate koji je to novi pojam osvojio generaciju millennialsa diljem svijeta. Za slučaj da se tek sada uključujete u sagu oko modernih odnosa, krilatica koja će vam je najbolje objasniti jest ona "zašto bi bilo jednostavno kad može biti komplicirano?", i pritom se doista ne radi o pretjerivanju. Dopustite da objasnimo. Ako tražite partnera, a u svojim ste dvadesetim ili tridesetim godinama, vjerojatno već i sami znate da vas očekuje scenarij nalik nemogućoj misiji. Naravno, može vam se posrećiti pa ćete svoju srodnu dušu pronaći u redu za kruh, ali realnije je da ćete proći cijeli niz tragičnih "dejtova", koji će eventualno moći poslužiti sljedeći dan kao urnebesna anegdota za prepričavanje.

Bilo da se odlučite za upoznavanje u klubu, baru, preko prijatelja ili preko aplikacija, jasno vam je da danas trebate biti oprezniji nego ikad prije. Ne mislimo pritom ni na kakve patološke tendencije sumnjivih pojedinaca, već svakodnevne situacije koje više ne znače ono što su nekad značile. Viđate se mjesecima, redovito spavate jedan kod drugoga i uvjereni ste kako ste pronašli pravu osobu, a onda tijekom nekog neobaveznog razgovora čujete kako druga strana vaš odnos ne vidi kao vezu, već kao ugodnu razonodu. Navedeni je scenarij danas toliko čest da je dobio i svoje ime (situationship), baš kao i situacija u kojoj vam osoba stalno daje tek dovoljno pažnje da ne odustanete od nje (breadcrumbing) ili ona u kojoj vas netko naprasno ostavi bez objašnjenja i netragom nestane iz vašeg života (ghosting).

"Flirtationship" je još jedan oblik modernih veza koji nas je dobro nasmijao (фото 1)

I popisu bizarnih odnosa tu nije kraj, dapače. Kako sam već najavila, danas je vrijeme da mu se pridoda još jedan novi pojam - flirtationship! Prema Urban Dictionaryjuflirtationship opisuje kao situaciju u kojoj redovito flertate s prijateljem/poznanikom, ali ne radite ništa konkretnije. Druga ponuđena definicija će reći kako ovaj pojam opisuje odnos dvoje ljudi koji pokazuju međusobno zanimanje i ne prestaju s flertanjem, ali ne mogu ući u romantični odnos zbog niza kompliciranih razloga. Iako vjerujemo da svi shvaćaju o kakvim se situacijama radi jer je lako moguće da su se u njima i sami barem jednom zatekli, navest ćemo nekoliko glavnih znakova koji ukazuju na to da je i vaš odnos onaj iz flirtationship spektra. Primjerice, provodite dane dopisujući se s nekom osobom i šaljući si čudne gifove koje drugi ne bi shvatili, nerijetko se ponašate kao da ste u osnovnoj školi pa se lagano udarate ili škakljate, obraćate se za savjet prije nego svojim drugim prijateljima/kolegama, vodite računa o tome koliko dobro izgledate svaki put kad se vidite, jedan o drugom znate razne intimne detalje i, naravno, nikad ne pričate o vašim (drugim) potencijalnim partnerima.

Drugim riječima, vanjskim promatračima vi izgledate kao još jedan normalan par, ali sami znate da takav odnos nije dugoročno održiv. No, zašto ste se onda uopće doveli do takvog odnosa i takve situacije? Najčešći razlozi uključuju sljedeće; jedna ili obje strane već imaju partnera s kojim ne planiraju prekinuti, jedna od strana je možda upravo izašla iz veze i nije spremna za sljedeću, a može biti da je riječ i o razlozima poput lokacijske udaljenosti ili razlike u godinama. Bilo kako bilo, u ovom je odnosu, baš kao i u svakom drugom, ključno da obje strane točno znaju na čemu su. Flertanje se može događati po cijele dane bez prestanka, ali i jedna i druga strana trebaju znati da se ništa više od toga neće dogoditi.

Isto tako, ako jedna od strana poželi napustiti odnos ili samo odluči da flert više nije opcija, druga strana bi to trebala prihvatiti bez neke velike drame. Isto tako, jako je bitno voditi računa o tome da vas vaš flirtationship ne sputava u tome da možda tražite pravog partnera ili imate normalan romantični život van tog odnosa. U konačnici, flirtationship vam može najviše ponuditi (i biti od koristi) kad ga promatrate onakvim kakvim bi on trebao biti - razonoda koja vam krati vrijeme na poslu ili odnos koji će vam popuniti emotivnu prazninu između veza. Zabavite se, ugodite si egu i ponašajte se poput tinejdžera, ali samo ne zaboravite igrati fer.

Leave a comment

više