Search

Fora, smiješno ili drugačije – neke činjenice o životu u Danskoj

Fora, smiješno ili drugačije – neke činjenice o životu u Danskoj

Ovo vjerojatno niste znali

Image: Martina Čilić

Prije nego preskočite na zanimljivi dio, htjela bih samo reći da su ovo stvari i događaji koje sam osobno iskusila i kojih sam se mogla sjetiti, neke su potvrdili i sami Danci i/ili stranci, a neke su možda samo moje

Obično kažem, možda da me se i krivo ne shvati, ništa ovo nije loše samo je tako kako jest – drugačije. Najčudniji običaj: Ako imate 25 godina, a niste udani ili oženjeni posipaju vas cimetom i to rade i na poslu. Obično izađu van, jer tko bi to poslije počistio. Ako pod posipanjem cimetom vizualizirate dozu koju lagano posipavate po savijači od jabuka, ne nije tako, najsličnije je istresanju brašna na našoj norijadi (još uvijek se čudim tome), dakle, nekoliko paketa na jednu osobu. Priča ne završava s 25 godina. Ako imate 30, a niste udani ili oženjeni, posipaju vas paprom. Ako žele biti fini, što u mom uredu i jesu, ostave vam zrnca papra po stolu. Sreća da sam ovdje došla stara.

Danska zastava je obavezan dekor rođendanskih ili bilo kojih privatnih proslava, čak i u uredu – kad imate rođendan dočeka vas ujutro na stolu. Da, i ja sam dobila svoju. U tim trenucima uvijek se u sebi smijem zamišljajući svoj bivši ured u kombinaciji s našom trobojnicom ili neki stylish party.

Solarij i fitness su jedine stvari koje su u Danskoj jeftinije i definitivno posjećenije nego u Hrvatskoj.

Ovdje su maleri uglavnom žene, ne znam je li to kao fino zanimanje za ljepši spol?!

Kopenhagen

Za hamburger u baru obično plaćate 150 kn, za juhu možete i do 130 kn u najobičnijem restoranu u manjem mjestu.

Hotdog i pola litre čokoladnog mlijeka dolaze uvijek u paru.

Nošenje crnog od glave do pete je dio stila, kulture, mode, kao što i sami potvrđuju.  (Ilustratorica ove sličice je Dankinja)

Minuta šutnje na sportskom događaju zaista traje minutu.

Jako se čude ako niste na Facebooku, pitanje koje slijedi je: "Is Facebook not big in Croatia?!" (Zar Facebook nije popularan u Hrvatskoj?!)

U Danskoj postoje dvije muške frizure, mislim, obično je jedna komercijalna koju nosi većina muškaraca od 6 to 46 godina. Onaj nekomercijalni stylish ostatak nastoji, pak, tu istu izbjegavati.

Danish

Gotovo ne postoji muškarac (pa i žena mlađa od 40) da nije istetoviran i to ne govorimo o par tetovaža – pola ruke ili cijela ili obje. Pitam se što bi bilo da imaju naše 3 puta niže cijene?!

Još malo o muškoj modi – obično se čudim kojom brzinom se implementiraju muški trendovi i kako se dosta isto oblače. Kažu mi da je skroz točno što sam čula da muškarci ovdje, videći na lutki u izlogu nešto što im se sviđa, ulaze u dućan i kažu: "sve ovo s lutke". To mi je nedavno i potvrdio jedan od susretljivih prodavača COS-a. I što bismo rekli, for the record, muškarci u mojoj firmi se uglavnom super oblače, a mnogi vole i eksperimentirati.

Ručate oko 12 h i večerate u 18 h, večera oko 22 h redovito izaziva komentar kako je to kasno. Sve kuhinje u restoranima čak i vikendom zatvorene su u 22 h, iako bar može raditi i do 2 h.

Djeci nisu dozvoljeni slatkiši radnim danima (eh, žao mi ih je)... Čini mi se da to stvara ovisnike o gumenim bombonima u kasnijim odraslim godinama.

Posluživanje kruha bez maslaca izaziva čuđenje.

Ovu vjerojatno znate iz prijašnjih kolumna, 'Božićni kolač' zapravo nije kolač, već riža na mlijeku.

Doručak petkom u uredu je vrlo zgodna stvar, ali i vrlo ozbiljna recimo. Bolje vam je da pratite red jer se ne želite pojaviti praznih ruku ako je vaše ime tog petka na papiru.

Danish

Najčešće izraze koje stalno čujete, pa konačno i zapamtite:

"Što ste rekli?" (često i sami sebe ne razumiju... ili se ja samo tješim jer učim danski)
"Ugodan vikend!"
"Kolač"
"Upravo tako"
(na što moja profesorica danskog dobije alergiju, smatrajući da ti ljudi nisu baš jezično domišljati niti recimo baš obrazovani, navodim njene riječi)
"To je divno!"

Inače, kažu mi da u Danskoj najprije naučite riječ kolač ("kage"). Postoji svega nekoliko vrsta kolača koji se stalno kupuju i donose u ured. Jedemo ih obično petkom nakon doručka ili kad netko nešto slavi. Izgledaju recimo kao dansko pecivo, uglavnom sa šećerom, marcipanom i cimetom u kombinaciji sa žutom kremom ili čokoladom ili oboje, u lisnatom ili dizanom tijestu. U početku su mi bili preslatki i iščuđavala sam se kako to mogu jesti, a kasnije to izgleda ovako:

Ja: "Oh, kage, mmm..."
Završit ću sa slatkim onda, mislim da vam je i dosta.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više