Search

Francuski chic - istina ili mit?

Francuski chic - istina ili mit?

Postoji li doista tajna u francuskom načinu života?

Urednik: BURO.


Image: Getty

Sjećate li se posljednje sezone popularne američke serije "Seks i grad" u kojoj se Carrie Bradshaw preseli u Pariz gdje dogovara večeru s obožavateljima svoje knjige? E pa prava istina glasi da Carrie u Parizu ne bi imala nijednog jedinog obožavatelja

Parižanke, naime, uopće ne razumiju američki koncept izlaženja s više muškaraca odjednom o kojem je Carrie tako vješto "pisala", jer on u Francuskoj ne postoji. "U Francuskoj se to da završite s nekim jednostavno nekako dogodi," zaključila je francuska novinarka Laurence Bagot zatečena konceptom izlaženja koji je upoznala dok je studirala na Harvardu. Francuska veza ne počinje klasičnim spojem i nema iščekivanja tko će koga prvi nazvati, ako vam se netko sviđa jednostavno ga nazovete, i obrnuto. Odnosima se ne dodjeljuju etikete već se oni spontano odmotavaju prema nečemu, ili ničemu. Francuskinje ne pate za objavljivanjem statusa veze na društvenim mrežama, one su vrlo misteriozne, a muškarca će upoznati sa svojim roditeljima tek kada su u potpunosti sigurne da njihova veza ima budućnost.

Macarons

No, koncept "datinga" tek je jedan od američkih "proizvoda" koje Francuskinje neizmjerno zbunjuje. Za početak tu je hrana: "Francuskinje razmišljaju o dobroj hrani. Amerikanke se brinu oko loše hrane." zapisala je Mireille Guiliano, izvršna direktorica tvrtke Veuve Clicquot, u svojoj knjizi "Zašto se Francuskinje ne debljaju" i pogodila u srž problema Amerikanki, ali i svih nas koji opsesivno brojimo kalorije pri svakom pojedenom zalogaju. Francuskinje to jednostavno ne čine. One uživaju u hrani, posebno u obredima blagovanja, a redovito si dopuštaju uživanje u tamnoj čokoladi, vinu ili šampanjcu te im ne pada napamet odreći se kruha. Nikada ne preskaču obroke i u torbi uvijek nose orašaste plodove, sušeno voće ili štogod slično za hitne nepredvidive situacije. One znaju dozirati hranu pa će za ručak ili večeru pojesti po čak tri obroka bez da se pritom prejedu, ustajući od stola s lakoćom. Francuskinje prije svega obožavaju kuhati, uživaju u svakom segmentu tog kreativnog procesa i redovito pozivaju prijatelje na zajedničke večere koje su centar društvenog života i uvijek će takav oblik provođenja petka navečer izabrati ispred izlaska u klub.

Caroline De Maigret

Ako ih pitate kako ostaju fit reći će vam da ne odlaze u teretane niti prakticiraju intenzivne programe vježbanja. Put, presvlačenje, učenje kako koristiti sprave, čekanje da biste ih koristili, pa tuširanje i sušenje kose i opet presvlačenje - tko ima toliko vremena, pita se Guiliano, i još povrh svega to morate platiti. Francuskinje jednostavno puno hodaju i borave na svježem zraku što je potvrdila i 'it' djevojka Caroline de Maigret u svojoj knjizi "How To Be Parisian Wherever You Are" koja je ubrzo nakon što ju je napisala zajedno s Anne Berest, Audrey Diwan i Sophie Mas, postala svjetski hit. Ona kaže da Francuskinju nikad nećete zateći odjevenu u trenirku. Za fizičke aktivnosti kojima se one bave bit će vam dovoljna vaša svakodnevna odjeća i malo vremena za hod od kuće do posla ili trgovine i nezaobilazno penjanje stubama.

Charlotte Gainsbourg

 

U životu Francuskinje sve se temelji na ravnoteži i umjerenosti, a to je slučaj i kad je u pitanju moda. Catherine Deneuve i Brigitte Bardot, kao ni njihove "nasljednice" poput Garance Doré, Clémence Poésy ili Charlotte Gainsbourg, nikada nećete vidjeti previše našminkane ili odjevene. "Francuskinje ne žele biti trendy," ustvrdila je Ines de la Fressange na predstavljanju svoje knjige "Parisian Chic" prije nekoliko godina u Londonu, njihovo je odijevanje suptilno i najbolje se osjećaju u trapericama, majici i ravnim cipelama, a ako ste te sreće da naiđete na pravu francusku priču vrlo je vjerojatno da će odjevna kombinacija sadržavati i beretku. Svaka će vam Francuskinja savjetovati da radije kupite jedan kvalitetan pulover od kašmira nego njih deset od poliestera, a isto vrijedi i za torbice i cipele - kopije ne dolaze u obzir.

Ines De La Fressange

Kad je u pitanju neka svečanija prigoda Francuskinje ponovno ne pretjeruju i iz svojih kozmetičkih torbica vade tek crveni ruž - oružje koje spašava i najdosadniji outfit. Što se tiče kose, one je jednostavno ne suše. Caroline de Maigret čak tvrdi da uopće ne posjeduje fen za kosu jer, kao i svaka Francuskinja, voli kad joj je kosa pomalo neuredna, razbarušena i zbog toga neodoljivo privlačna i zavodljiva u nekoj sasvim novoj dimenziji.  Posljednja, ali ne i manje važna, naprotiv, nezaobilazna stavka u životu Francuskinje je dobar parfem. Odabiru "onaj pravi" prije nego što navrše trideset i koriste ga idućih trideset godina. Učine ga svojim zaštitnim znakom i bez njega baš nikada ne izlaze iz kuće.

Paris


No, ako je ključ francuskog chica u pukoj jednostavnosti i prepuštanju užicima, koji je razlog da stvarne i fiktivne žene diljem svijeta taj ideal smatraju nedostižnim? Tako je primjerice američka blogerica Leandra Medine za brand Être Cécile kreirala majice s duhovitim natpisima kojima se pita "Am I French Yet?", britanska trendseterica Alexa Chung tvrdi da joj je najveći stilski uzor velika Jane Birkin dok je za lik Blair Waldorf iz hit serije "Tračerica" Pariz predstavljao početak i kraj, a Dom Perignon bio jedino prihvatljivo piće.

Tajne zapravo nema - ona je u stavu, individualizmu, otporu svemu što je kolektivno i masovno. Francuskinje vole provoditi vrijeme u dobrom društvu, poštuju obrede blagovanja, a uređuju se isključivo iz vlastitog zadovoljstva i jednostavno uživaju u trenutku. Izbjegavaju sve što zahtijeva previše napora, a pruža premalo užitka i pritom su umjerene u svemu što čine. Kada biste ih upitali kako postati poput njih, odgovorile bi vam jednostavim odgovorom - "Fais - toi plaisir!" - priuštite si zadovoljstvo!

Nives Bošnjak

Related articles

Buro 24/7 Selection

više