Search

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno!

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno!

Suptilna eklektičnost u kombinaciji s nostalgičnim detaljima s putovanja

Tekst: Latica Martinis Filković


Image: Studio Franić Šekoranja

"Kuća je smještena na selu i u daljini se vidi more, okružena je prelijepom prirodom koja mijenja mirise i boje kroz čitavu godinu, i to od proljetnih mirisa trave i lavande do toplih jesenskih mirisa plodova, voća i crvenih listova s kojima se pune vaze u kući." kazali su mi odmah na početku priče iz Studija Franić i Šekoranja, koji su nam i ustupili materijale svog najnovijeg projekta u Istri, a koji već na prvo gledanje izgleda stvarno impresivno.

S obzirom na to da je kuća na selu, do nje se dolazi tako da se zapravo prolazi kroz cijelo selo, gdje se onda mogu vidjeti i domaće životinje, ovce i koze koje su na ispaši, zbog čega su domaći proizvodi (mlijeko i sir...) glavne namirnice za doručak, priča mi ovaj kreativni dvojac čiji rad godinama redovito pratimo.

Kada govorimo o stilu i estetici koja je prisutna u njihovom novom projektu, kažu mi kako je riječ o prije svega eklektici, a zbog memorija s raznih putovanja na kojima je interijer građen i koje su postale dio interijera, prisutne su i Toskana i Francuska općenito, ali prvenstveno Istra. Jer kako naglašavaju, mjesto je to gdje se kuća i nalazi te je temeljena na bojama istarske prirode s kojom je okružena radi čega je dominantan i karakteristični crvenkasti kamen.

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 1)

Kada pričamo o samom projektu, kuća je zapravo u potpunosti restaurirana, a pri odabiru materijala posebno se vodilo računa da nisu novi, već prirodni s izraženim teksturama i obrađeni na tradicionalan način. Tako su primjerice stare kamene obloge saliž, kao i tretirane drvene jelove daske bile tamo nekoliko desetljeća te su sve redom iskorištene, a kamin se pak izradio od lokalnog kamena izvađenog iz vrta kuće.

Cijeli krajobrazni pejzaž i hortikulturalni iskop oko kuće spustio se dva metra te su se posadili osam metara visoki čempresi dopremljeni čak iz Toskane te tako stvorili intimu oko prostora bazena s vrtom, koji obiluje tipičnim mirisima podneblja poput mirisa kadulje, smilja, lavande, masline, ružmarina... Naime, Studio Franić Šekoranja osmislio je i cijelu hortikulturu tako da stvara planove i vizualno odvaja prostore vrta, koji je samim time naizgled postao puno veći i raskošniji.

Osim raznolike hortikulture u vrtu se nalaze i stupovi koji stvaraju malu scenu poput teatara, što je sve skupa u kontrapunktu s interijerom, pa se tako u dnevnom prostoru nalaze antikni kameni stupovi i slika na platnu s motivima čempresa. Ono što ističu jest da se uz vrt može uživati i na dvije terase koje se nalaze neposredno uz spavaće sobe, kako bi se ujutro ili navečer moglo, uz piće, uživati u pogledu na zalazak, odnosno izlazak sunca i naravno, neizbježno i uvijek rado viđeno more u daljini. Zanimljivost je da su se u samoj arhitekturi kuće otvorile i velike fronte kroz koje prodor svjetla, različit u pojedino doba dana, mijenja i samu "scenografiju" kuće.

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 2)

Iako na prvi dojam sve djeluje jednostavno, ovdje je svaki detalj pomno osmišljen. Želja Studija Franić Šekoranja bila je da se interijer vizualno stapa s prirodom, pa su nužni odraz boja, mirisa i ljepote seoskog pejzaža provukli kroz materijale, tkanine i uzorke. Svi su elementi interijera zapravo vrlo bazični i jednostavni, što i odgovara cjelokupnom konceptu uređenja interijera. Luksuz ovdje počiva na izboru namještaja koji je, iako dizajnerski potpisan, vrlo neutralan i funkcionalan, a vidljivi dominantni komadi kupljeni su na aukcijama i prikupljani specijalno za ovaj projekt. Čak i tkanine poput jastučnica marokanski su etno ručni rad. Takvim odabirom i preferiranjem kolekcionarskih komada Studio iste postavlja u kontekst ambijenta. Rasvjeta je relativno prigušena i projektirana tako da pogoduje toj situaciji.

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 3)

Uz teksture koje stvaraju bogatstvo, odabirom palete boja prirodnih, zemljanih tonova te korištenjem svjetla kojim kuća obiluje stvorila se tako opuštajuća atmosfera za druženja i uživanje, ne samo u interijeru i arhitekturi, već i u okusima i mirisima hrane koji takvim pristupom uređenja još više dolaze do izražaja. Naravno, cijelu je priču još dodatno zaokružila umjetnost Saše Šekoranje, prilagođena temama seoskog života i prirode s kojom je projekt zaživio, pa se na slikama na jutenom platnu nalaze motivi životinja i okolnih brda.

U spavaćoj sobi iznad uzglavlja kreveta nalaze se i "portreti" grana kao svojevrsni hommage dijela samostalne autorske izložbe iz 2013. godine održane u MUO, a koja je obuhvaćala instalacije u nekonvencionalnom mediju izražavanja - u oblikovanju cvijećem i biljem upotpunjenom autorskim intervencijama te osmišljenim u prostorima imaginarnih muzejskih izloga.

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 4)

Kao i uvijek u svemu što smo dosad imali prilike vidjeti od njih, dvojac Dean Franić i Saša Šekoranja u dizajniranju su posve drukčiji. Franić kaže kako stvari više promišlja i skicira, dok Šekoranja ima više slobodni, spontani umjetnički pristup te je skloniji improvizaciji i intuitivnom slaganju materijala, boja i tekstura. No, upravo je različitost ono što ova dva autora spaja, a razlike u razmišljanju postoje i u samom timu Studija Franić Šekoranja, koji istovremeno čine i arhitektice i dizajneri, tako da upravo kroz razgovor, pitanja, oprečna razmišljanja nastaje kvalitetan rezultat poput ovog recentnog u Istri koji vam upravo predstavljamo. Uživajte u fotografijama i u ovom zaista prekrasnom, malo je reći, inspirativnom interijeru...

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 5)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 6)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 7)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 8)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 9)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 10)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 11)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 12)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 13)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 14)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 15)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 16)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 17)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 18)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 19)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 20)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 21)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 22)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 23)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 24)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 25)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 26)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 27)

Franić i Šekoranja restaurirali su i uredili jednu kuću u Istri. Izgleda stvarno impresivno! (фото 28)

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više