Search

Fugu: Jednostavan recept za sretan život ili novi luksuz?

Fugu: Jednostavan recept za sretan život ili novi luksuz?

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Znamo već da život u suvremenom svijetu sa sobom donosi pregršt novih termina koje treba razumjeti, a uz koje najčešće pokušavamo savladati umijeće sretnog i zadovoljnog života. Iako mnoge od njih znajući ili ne, možda već i živimo, kada i službeno postanu globalno poznat termin, postaju i koncept koji je mnogo više od lokalne tradicije, trend koji odjednom svuda. Tako smo do sada imali hygge koji nas je naučio kako da uživamo u ušuškanosti i koliko je važna sigurnost u naša četiri zida. Pa zatim lagom koji je pojasnio da je imati taman onoliko koliko je potrebno zapravo idealno, ni premalo ni previše. Tu je i Wabi-sabi, old school cool od kojeg je sve počelo, a i najnoviji Honjok koji nas je podsjetio da je sasvim okej ako uživamo u svojoj samoći i čarima single života. U svjetlu svih promjena i prirode koja se 2020. malo otela kontroli, riječ koju treba naučiti i dodati na listu "možda se tajna sretnog života krije u tome" je - fugu.

Fugu: Jednostavan recept za sretan život ili novi luksuz? (фото 1)

Fugu: Jednostavan recept za sretan život ili novi luksuz? (фото 2)

Ovo je definitivno godina kada sistem u kojem živimo polako, ali sigurno pokazuje svoje nedostatke i pukotine i godina u kojoj je preko noći prestalo biti bitno tko što nosi i koliko luksuzno živi, a mnogo više jesmo li svi dobro, zdravi i sigurni. Ako na to dodamo i činjenicu da smo se, koliko god uspješno možemo ignorirati sve što nas ili direktno ne zabrinjava ili nije previše zabavno, ipak uspjeli u posljednjih nekoliko godina planetarno okrenuti malo ozbiljnijim razmatranjima teme što radimo planeti Zemlji i što ostavljamo budućim generacijama te malo više obratiti pažnju na kvalitetu života koji vodimo, fugu se pojavio kao idealan koncept koji objedinjuje sve. U godini kada je samodostatnost novi luksuz, potraga za zadovoljavajućim lifestyleom se nerijetko svodi na vraćanje tradicionalnim zanatima, oživljavanje starih hobija, pripremanje hrane, uzgajanje biljaka i povrća, ponovo povezivanje sa Zemljom, odnsono fugu. Sve ono što su generacije prije nas radile po defaultu i od čega smo veoma dugo željeli pobjeći te se odvojiti kao suvremeni, mladi i brzi, sada se ponovo vraća, pa ako vam nije bilo jasno zašto svi peku kruh tijekom karantene, dobar dio tog odgovora leži u oživljavanju ovog koncepta. U vraćanju vrijednostima za koje vjerujemo da su sigurne i stabilne, u trenutku kada je svijet oko nas sve samo ne to.

Fugu: Jednostavan recept za sretan život ili novi luksuz? (фото 3)

Fugu: Jednostavan recept za sretan život ili novi luksuz? (фото 4)

Ova se riječ prvi put počela koristiti u Kini, za subkulturu, odnosno veliki broj milenijalaca, koji su počeli oživljavati povijesnu tradiciju. Oni manje ekstremni se samo bave nekim starim zanatima i s vremena na vrijeme obuku hanfu (oversized tradicionalnu kinesku haljinu), a oni ekstremniji su čak ustrajni u tome da sve suvremeno izbace iz upotrebe pa tako automobile zamjenjuju konjima, a fast food prirodno uzgajanom hranom i tradicionalnim receptima. Ipak, usprkos tome što je započeo u Kini ovaj trend nije samo na nju ograničen i zapravo možda još više ima onih koji ga prakticiraju izvan granica te države. Širi se izuzetno brzo Europom i Sjedinjenim Američkim Državama, a razlog uspjeha leži upravo u činjenici da rezonira sa svim vrstama trendova koji već postoje - od digitalnog detoxa do clean eatinga, a i odgovara našoj sve učestalijoj, globalnoj potrebi da pritisnemo gumb za pauzu. Da se nakratko ugasimo i povučemo iz užurbanosti u bilo kakvu vrstu retreata koja bi nas vratila prirodi uz nadu da ćemo se vratiti i sebi samima. Malo je doduše paradoksalno to što o ovome ipak saznajemo putem tehnologije jer većina onih koji ovako živ su blogeri ili influenceri ili su to postali u međuvremenu, pa se proteklih godina dogodio boom mladih cool farmera koji svakodnevno preplavljuju Instagram fotografijama iz svojih vrtova, novih sadnica, kulinarskih čarolija i najnovijih ručno rađenih komada.

Fugu: Jednostavan recept za sretan život ili novi luksuz? (фото 5)

Dakle, vraćamo se jednostavnom, i to toliko jednostavnom životu da bismo do prije pet godina takav život vjerojatno smatrali beskrajno dosadnim jer je apstrahiran iz velikih urbanih središta i pomaknut na periferuju, usporen, bez brzine i ludila. No, danas je to postao glamur i vrhunski luksuz koji si možemo priuštiti i nešto što "kopiramo" u mikro-kuhinjskim vrtovima začinskog bilja ili na satovima veza. Međutim, koliko god jednostavno izgledao ovakav način života bez tehnologije, on je i ozbiljan luksuz u pravom smislu te riječi jer je zapravo nevjerojatno skupocjen. I u pogledu novca i vremena. Dok s jedne strane izgleda kao nekoliko koraka unatrag i rezerviran je za one koji su okrenuli leđa neoliberalnom sistemu koji nas melje, koji rade samo za sebe, kako i koliko im treba, ovakav način života zapravo zahtijeva i fleksibilno radno vrijeme, mnogo zemljišta i prostora te, na kraju krajeva, posao koji donosi dovoljno prihoda da bi se ovakav lifestyle održavao, da bi se kupilo sve što je potrebno, a to nisu u mogućnosti svi učiniti. Ukratko, nije baš tako ni jednostavno ni dostupno kao što se na prvi pogled čini, ali definitivno je korisno i ozbiljna promjena u razmišljanju i sustavu vrijednosti. U vrijeme ovakve nesigurnosti i ovolikih previranja i s klimatskom krizom koja je uvijek na alarmantno visokom nivou, idealan je scenarij osigurati sam sebi sigurnost i što veći stupanj neovisnosti. Pitanje je samo tko stvarno to i može.

Leave a comment

više