Search

Gdje je nestala zagrebačka zlatna mladež?

Gdje je nestala zagrebačka zlatna mladež?

Život na visokoj nozi


Image: screenshot

"Ja sam Luka i imam najveću kuću u kraju, tata mi je kupio auto da se ne vozim u tramvaju, volim skupo, volim fensi, djevojka mi se zove Hohenberger Nensi..."

Stihovi su koje je prije 10 godina furao otkačeni reperski dvojac Bolesna Braća, a stvar je postala hit preko noći. Nema tko nije barem jednom spomenuo Luku i Bornu, a znam neke koji su još godinama koristili frazu: "Svi su gore, da da." 

Schladming je bio i ostao hit destinacija za skijanje i pokazivanje skupocjene skijaške opreme, a Luka i Borna bili su tek izmišljeni likovi koji su vjerno opisivali predstavnike zlatne mladeži o kojoj su prije desetak godina pisali mediji. U tu kategoriju su spadali sinovi i kćeri roditelja sa snažnim političkim funkcijama ili domaćih tajkuna koji su vrlo vjerojatno bili bliski s istim političkim vrhom. Domaće tajkune se uglavnom vezalo uz ratno profiterstvo i uspješan biznis s kojim su uspjeli osigurati budućnost generacijama u svojoj obitelji. Pošteno ili nepošteno, za ovu priču je manje važno. 

Gdje je nestala zagrebačka zlatna mladež? (фото 1)

Zlatnu mladež činio je zatvoren krug ljudi unutar svoje generacije, omeđen golemim džeparcima, skupocjenim odjevnim predmetima i ekstra luksuznim automobilima. Tko nije bio iz te priče, teško je pratio tempo života. Vikendi u Parizu, skijanje u Aspenu, nova "pila" za 20. rođendan ili zabave potkovane luksuznim pićima i hranom samo su neke od aktivnosti koje su upražnjavali u slobodno vrijeme. Sklonost fetišima i društvenim simbolima bila je više nego vidljiva, a novac nikad nije bio problem. Isti taj novac mogao je kupiti sve i želje su se trošile brzinom svjetlosti. 

"Moj prijatelj je od gospodina Ivančića mali, jako je guba i stalno se nešto šali. Totalno otkačen i bogat, ima novi cabrio, malo se uro'ko pa ga razbio."

Gdje je nestala zagrebačka zlatna mladež? (фото 2)

Moj poznanik nije bio prijatelj od Ivančića (smijeh), ali se jedno kratko vrijeme na fakultetu družio sa svojim vršnjakom čiji je otac tada bio "pun kao brod". Na njega se "palilo" pola fakulteta, što ženskih što muških. Dolazio je na "predavanja" u najnovijem BMW-u, a onda bi pokupio ekipu i zapičili bi do Italije na butelju vina i biftek koji bi tek razrezao nožem i ostavio na stolu. Išlo se gdje god se zamislilo, živjelo se sto na sat, trošila se lova. Bio je tako moćan, zvali su ga, naravno po prezimenu i gdje god se pojavio plijenio je pažnju. Ja sam se pitala kako to da se Marko tako dobro s njim razumije kad su dva potpuno različita svijeta, na što mi je odgovorio da je gore navedeni u suštini užasno zabavan i inteligentan. Za kratko vrijeme procurila je informacija kako mu otac kupuje ispite na faksu. I to čak na dva. Wow, ako do tada nismo bili svjesni da novac može kupiti sve tada smo sigurno postali. 

Gdje je nestala zagrebačka zlatna mladež? (фото 3)

Hrvatska ili inozemstvo, razlike ne postoje. Svugdje je obrazac ponašanja sličan, razlikuje se samo debljina budžeta. Poznanica koja je prije nekoliko godina odselila u Francusku svoje vršnjake opisuje ovako: "Frajeri od 20 do 30 godina voze bijesne zlatne aute, žive u luksuznim vilama, kupuju što god stignu, od čistačice do kuharice. Svaki vikend u autu furaju neku drugu žensku i uglavnom se prema njima odnose kao prema robi. Ne kuže što je prijateljstvo, ljubav pa čak ni poštovanje. Ni prema sebi, ni prema drugima. Teško je družiti se s njima ako nisi na tom levelu. Cure pak od jutra do večeri razmišljaju što će odjenuti, na kojoj će jahti tulumariti i tko će ih sve vidjeti. Sve skupa izgleda kao jedan loš film koji postaje mora u ranojutarnjim satima." 

Gdje je nestala zagrebačka zlatna mladež? (фото 4)

U Rusiji je priča gotovo ista, priča mi Rus koji već nekoliko godina živi u Hrvatskoj. I sam je bio dio elite i živio je Moskvi u vrijeme dok je, kako on kaže, "bilo najviše love vani". Bio je glumac i model i kako kaže, svaki dan je tulumario na privatnim zabavama gdje je trošio štogod je stigao. Dođeš na tulum, odabereš si curu, alkohol i supstancu koja ti odgovara i rokaš od ponedjeljka do petka. Male bogatašice, kćeri oligarha žive kao da sutra ne postoji, ne pita se za vrijeme, ne pita se za rublje (valuta). Ako ne pratiš tempo, ispadaš iz igre i nitko te više ni ne zove. Naizgled zabavan život put hypea vrlo brzo postavlja pitanje kakav je to život i dokad će trajati. Velika potrošnja za kratkotrajno zadovoljstvo. 

"Ako nisi na nekom super faksu, nisi kul, zato je kul moj frend Borna s džipom". 

Još jedna stvar koju ćete pronaći kad ukucate u Google pojam "zagrebačka mladež" je hrpetina članaka o prometnim prekršajima koje su skrivili jer su vozili prebrzo u alkoholiziranom stanju. Nekako se čini da im se sve praštalo i skrivalo pod tepih i da su zaista mogli raditi što god požele dok god imaju debelo zaleđe. A po svemu sudeći, imali su ga itekako. Kvalitetnog odgoja bilo je nešto manje. 

Gdje je nestala zagrebačka zlatna mladež? (фото 5)

Danas ih se u medijima gotovo i ne spominje. Ili ih više nema ili su ti isti očevi pozamašnom svotom "ušutkali" medije ili se pak kod mlađih generacija živi neki drugačiji stil života. Dok su prije 15 godina medijske stupce punile priče iz ovih zatvorenih krugova, danas se piše o "influencerima" i popularnim curama i frajerima s Instagrama. Znači li to da je nova generacija zlatne mladeži odrasla drugačije od svojih "superstar" prethodnika?  Jesu li naučili na greškama te medijski eksponirane generacije koja se nekad previše zaigrala po sistemu "daj nam sve i još preko toga" ili samo više nisu  fokusu javnosti jer doista ova država trenutno ima većih problema od praćenja zakulisnih igrica u elitnim krugovima jedva punoljetnih dečkiju i djevojaka. Jedna stvar se ipak nije promijenila u ovih 15 godina i tome svjedočim svakodnevno. Naime,  skupocjeni automobili još uvijek gaze po centru grada sto na sat dok iz zvučnika trešti nespretni melos narodnjačke glazbe. Tko ih danas vozi, nemam pojma.  

Related articles

Buro 24/7 Selection

više