Traži

Gdje su nestali dobri frajeri?

Gdje su nestali dobri frajeri?

Koji naravno znaju i plesati


Fotografija: screenshot

Sve više žena danas postavlja si baš to pitanje

Naslov je naravno mogao biti i zašto su većina frajera danas totalni luzeri, ali kao vječni optimist uvijek više pažnje poklanjam afirmaciji. Zapravo samo pokušavam biti realna i iskreno napisati riječ ili dvije o situacijama koje vidim oko sebe. 

Ne tako davno, prosječni muškarac je u svojim dvadesetim godinama pokazivao određene elemente zrelosti. Završio je srednju školu i fakultet, postao je financijski neovisan, osnovao je brak i u većini slučajeva dobio djecu. Danas, većina muškaraca u svojim dvadesetim godinama "visi" u nekoj vrsti limba, hibridnog stanja polu-hormonske adolescencije i čini se kako i nema baš previše samopouzdanja. Promijenio se trend življenja, ali vrijeme je da kažemo na glas da je ta promjena postala frustracija mladih žena danas. 

I dok mnogi tvrde kako su žene svojom emancipacijom promijenile pravila igre, ja se odbijam složiti s time. Neke žene tvrde da muškarci u principu ne vole žene koje su pametne, načitane, sposobne, glasne (pritom mislim na one koje imaju stav) i uspješne jer u toj kombinaciji se oni ne osjećaju nadmoćno. Problem broj jedan, oni žele biti nadmoćni. Takve frajere ne volimo. Kompeticija je zdrava, ali ne kada je u pitanju sviđanje ili ljubavna veza. Samanta je na svojoj koži osjetila jad dotičnog gospodina koji nije mogao sakriti svoju frustraciju kada je ona promovirana na poslu. "Iako je bio uzbuđen i volio je u društvu naglasiti kako sam ja sad "direktorica svemira", često bi mi znao to spočitnuti u nekim uobičajenim dnevnim situacijama gdje ja od njega tražim da, npr. prošeće psa." Krenulo je s banalnim sitnicama, da bi se na kraju razišli jer on nije mogao podnijeti da ona zarađuje više od njega. Trebalo mi je neko vrijeme da procesuiram tu situaciju i na kraju balade sam zaključila da sam još uvijek jednim dijelom velika naivka kada je u pitanju ljubav (smijeh).

Sjećam se svojih veza u kojima je između ostalih aktivnosti bitan element bio dijeljenje. Kupovina čokolade bez nekog posebnog razloga, kugla sladoleda u šetnji, ćevapi iz dostave ili cestarina dok putujemo na more. Netko je možda uložio više, ali su uglavnom stvari bile transparente. Nije bilo blokića u koji se zapisuje tko je na redu da plati kavu, ali takve stvari su se podrazumijevale. Irena je uspjela, pardon, frajer s kojim je otišla na spoj je uspio dva puta platiti spoj samo sebi. Više od dva mjeseca bio je jako uporan oko tog spoja i na kraju kad su otišli na pivo, on je na stol izbacio 20 kuna. Problem broj dva, kavaliri su izbrisani s kugle zemaljske. Potvrđeno je. Vratila mu je 20 kuna, platila račun i razišli su se, a ona je ponovno pristala na spoj kad ju je frajer pozvao u kino. Svatko je kupio svoju kartu, a nakon tog spoja se više nitko nikom nije javio. Mi cure smo se parale od smijeha, ali složit ćete se da to uopće nije smiješno. 

Zaredalo se u zadnje vrijeme nešto izlazaka s curama i bez obzira na to što si pokopao nadu da ćeš po klubovima upoznat nekog s kim ćeš ugodno čavrljati na stepenicama ili šanku, mogućnost uvijek postoji. Nikad nismo izlazile s namjerom da si priskrbimo nekog za tu večer ili odvoz u stan, ali mogućnost uvijek postoji. No, ono na što u posljednje vrijeme nailazimo je gomila prilično devastiranih  i opijenih muškaraca čija se konverzacija sa ženama uglavnom svodi na pijano trabunjanje i dahtanje za vrat, ali i šlatanje bez pitanja. Tako sam naručujući piće na šanku, s punim rukama bila "živo meso" jednom poznatom oženjenom frajeru koji me odlučio pomaknuti sa šanka tako što je provjerio kroj moje haljine. Dobro ga je provjerio, a na moje negodovanje jako se uozbiljio i rekao kako je samo htio do doći do šanka. Problem broj tri, oni ne znaju (ili ne žele) komunicirati. A ako komuniciraju prilično su drski i vole malo i uvrijediti ženu ako im u tom trenutku ne idete uz dlaku. Jer su pijani, inače nisu takvi (smijeh). Možda odgovor leži u mjestima na kojima smo se kretale, ali simptomatično je da je uzorak ponašanja na više različitih mjesta bio jednak.

Na ovu temu ispisane su mnoge knjige i mnogi članci koji analiziraju neka od navedenih ponašanja i često se svode na generaliziranje i izdvajanje stereotipa promatrajući muškarce kao neumjesne ili neandertalce. I to isto nije ok. Zapravo, mislim da ako želimo da muškarci budu oni pravi, trebamo istaknuti i pozitivne primjere muškosti u društvu koje nas okružuje i možda ne imati prevelika očekivanja. Napisati članak o tome kako se velik broj njih trudi poboljšati svoje kvalitete i promijeniti ponašanje prema ženama. Evo ja ću prva napisati tekst o tome čim prikupim dovoljno živog materijala. Obećajem. Zapravo, jedva čekam. 

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor