Search

Gdje su nestali dobri frajeri?

Gdje su nestali dobri frajeri?

Koji naravno znaju i plesati


Image: screenshot

Sve više žena danas postavlja si baš to pitanje

Naslov je naravno mogao biti i zašto su većina frajera danas totalni luzeri, ali kao vječni optimist uvijek više pažnje poklanjam afirmaciji. Zapravo samo pokušavam biti realna i iskreno napisati riječ ili dvije o situacijama koje vidim oko sebe. 

Ne tako davno, prosječni muškarac je u svojim dvadesetim godinama pokazivao određene elemente zrelosti. Završio je srednju školu i fakultet, postao je financijski neovisan, osnovao je brak i u većini slučajeva dobio djecu. Danas, većina muškaraca u svojim dvadesetim godinama "visi" u nekoj vrsti limba, hibridnog stanja polu-hormonske adolescencije i čini se kako i nema baš previše samopouzdanja. Promijenio se trend življenja, ali vrijeme je da kažemo na glas da je ta promjena postala frustracija mladih žena danas. 

Gdje su nestali dobri frajeri? (фото 1)

I dok mnogi tvrde kako su žene svojom emancipacijom promijenile pravila igre, ja se odbijam složiti s time. Neke žene tvrde da muškarci u principu ne vole žene koje su pametne, načitane, sposobne, glasne (pritom mislim na one koje imaju stav) i uspješne jer u toj kombinaciji se oni ne osjećaju nadmoćno. Problem broj jedan, oni žele biti nadmoćni. Takve frajere ne volimo. Kompeticija je zdrava, ali ne kada je u pitanju sviđanje ili ljubavna veza. Samanta je na svojoj koži osjetila jad dotičnog gospodina koji nije mogao sakriti svoju frustraciju kada je ona promovirana na poslu. "Iako je bio uzbuđen i volio je u društvu naglasiti kako sam ja sad "direktorica svemira", često bi mi znao to spočitnuti u nekim uobičajenim dnevnim situacijama gdje ja od njega tražim da, npr. prošeće psa." Krenulo je s banalnim sitnicama, da bi se na kraju razišli jer on nije mogao podnijeti da ona zarađuje više od njega. Trebalo mi je neko vrijeme da procesuiram tu situaciju i na kraju balade sam zaključila da sam još uvijek jednim dijelom velika naivka kada je u pitanju ljubav (smijeh).

Gdje su nestali dobri frajeri? (фото 2)

Sjećam se svojih veza u kojima je između ostalih aktivnosti bitan element bio dijeljenje. Kupovina čokolade bez nekog posebnog razloga, kugla sladoleda u šetnji, ćevapi iz dostave ili cestarina dok putujemo na more. Netko je možda uložio više, ali su uglavnom stvari bile transparente. Nije bilo blokića u koji se zapisuje tko je na redu da plati kavu, ali takve stvari su se podrazumijevale. Irena je uspjela, pardon, frajer s kojim je otišla na spoj je uspio dva puta platiti spoj samo sebi. Više od dva mjeseca bio je jako uporan oko tog spoja i na kraju kad su otišli na pivo, on je na stol izbacio 20 kuna. Problem broj dva, kavaliri su izbrisani s kugle zemaljske. Potvrđeno je. Vratila mu je 20 kuna, platila račun i razišli su se, a ona je ponovno pristala na spoj kad ju je frajer pozvao u kino. Svatko je kupio svoju kartu, a nakon tog spoja se više nitko nikom nije javio. Mi cure smo se parale od smijeha, ali složit ćete se da to uopće nije smiješno. 

Gdje su nestali dobri frajeri? (фото 3)

Zaredalo se u zadnje vrijeme nešto izlazaka s curama i bez obzira na to što si pokopao nadu da ćeš po klubovima upoznat nekog s kim ćeš ugodno čavrljati na stepenicama ili šanku, mogućnost uvijek postoji. Nikad nismo izlazile s namjerom da si priskrbimo nekog za tu večer ili odvoz u stan, ali mogućnost uvijek postoji. No, ono na što u posljednje vrijeme nailazimo je gomila prilično devastiranih  i opijenih muškaraca čija se konverzacija sa ženama uglavnom svodi na pijano trabunjanje i dahtanje za vrat, ali i šlatanje bez pitanja. Tako sam naručujući piće na šanku, s punim rukama bila "živo meso" jednom poznatom oženjenom frajeru koji me odlučio pomaknuti sa šanka tako što je provjerio kroj moje haljine. Dobro ga je provjerio, a na moje negodovanje jako se uozbiljio i rekao kako je samo htio do doći do šanka. Problem broj tri, oni ne znaju (ili ne žele) komunicirati. A ako komuniciraju prilično su drski i vole malo i uvrijediti ženu ako im u tom trenutku ne idete uz dlaku. Jer su pijani, inače nisu takvi (smijeh). Možda odgovor leži u mjestima na kojima smo se kretale, ali simptomatično je da je uzorak ponašanja na više različitih mjesta bio jednak.

Gdje su nestali dobri frajeri? (фото 4)

Na ovu temu ispisane su mnoge knjige i mnogi članci koji analiziraju neka od navedenih ponašanja i često se svode na generaliziranje i izdvajanje stereotipa promatrajući muškarce kao neumjesne ili neandertalce. I to isto nije ok. Zapravo, mislim da ako želimo da muškarci budu oni pravi, trebamo istaknuti i pozitivne primjere muškosti u društvu koje nas okružuje i možda ne imati prevelika očekivanja. Napisati članak o tome kako se velik broj njih trudi poboljšati svoje kvalitete i promijeniti ponašanje prema ženama. Evo ja ću prva napisati tekst o tome čim prikupim dovoljno živog materijala. Obećajem. Zapravo, jedva čekam. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više