Search

Gdje su nestali milijuni Johnnyja Deppa?

Gdje su nestali milijuni Johnnyja Deppa?

Zvijezda u tužbi s odvjetnicima

Tekst: Ana Pavić


Image: Getty/Guliver

Glavna zvijezda filma "Pirati s Kariba" ponovno puni medijske stupce i to zbog tužbe vrijedne milijune dolara koju je uputio dugogodišnjim suradnicima

Kada imate franšizu koja vrijedi milijarde dolara, a glavni glumac se suočava s najvećom krizom karijere i javnog imidža, onda je vrijeme da se s "uzice" puste svi PR stručnjaci Hollywooda i otpočne krizno komuniciranje stoljeća. O Johnnyju Deppu se ove godine pisalo svašta. Inače nedodirljiv i omiljen lik, baš poput kolege mu Brada Pitta, postao je stalni gost naslovnica tabloida gdje se njegovo lice nalazilo tik do Kardashiana i suludih savjeta o mršavljenju nekih holivudskih glumica. Prikaz veselog boema i čudaka razbijen je na komadiće, a zamijenio ga je onaj o kućnom nasilniku, alkoholičaru i nekoć briljantnom, a danas propalom glumcu. Naime, Deppovi filmovi su jedan za drugim doživjeli potop na kino blagajnama. Sve što je snimio unatrag nekoliko godina nije polučilo uspjeh kod publike. U tom periodu poslovne nestabilnosti mediji još nisu bili dobro upoznati s bračnim problemima koje je Depp imao sa sada već bivšom suprugom Amber Heard. Natpisi o njihovim svađama i fizičkim obračunima počeli su curiti za vrijeme snimanja filma "Pirati s Kariba" kada je par boravio u Australiji. Depp je prema pisanju brojnih časopisa i portala stalno kasnio na snimanje, ostavljajući vojsku statista da čekaju satima. Svako čekanje na tako velikom filmskom setu košta stotine tisuća dolara zbog čega su čelnici studija bjesnili. Sve te tvrdnje tada su opovrgnute od strane Johnnyjevog PR tima i moćnog holivudskog producenta Jerryja Bruckheimera, koji je dobro znao što loš PR čini za njegov projekt.

Depp

Međutim, prije nekoliko dana istina je izašla na vidjelo u velikom članku koji je objavljen u Hollywood Reporteru, a u kojem su potvrđeni svi problemi sa snimanja "Pirata s Kariba" i Deppovo zabrinjavajuće ponašanje koje je ukazivalo na ozbiljne probleme s alkoholom. Prema riječima snimatelja, ispred Deppove iznajmljene kuće su parkirali automobil u kojem je sjedio asistent, a koji bi javio redatelju kada je Depp budan kako bi snimanje moglo uskoro krenuti. Tako su pokušali sanirati troškove nastale zbog Deppovog kašnjenja. Alkoholiziranje se toliko otelo kontroli da je došlo do velike svađe između njegovog agenta i producenta koji su stalno pokušavali pronaći neko rješenje kako da ga obuzdaju i da se snimanje privede kraju u zadanim rokovima.

S druge strane Depp je već zapao u ozbiljnu financijsku krizuTijekom godina rada i pametnog ulaganja od strane njegovih odvjetnika Depp je zaradio basnoslovnih 650 milijuna dolara. Međutim, ni taj iznos nije mogao opravdati glumčev životni stil na koji je prema pisanju Reportera trošio 2 milijuna dolara mjesečno. Ako u obzir uzmemo podatak da je samo za vino trošio oko 30 tisuća dolara mjesečno, onda je nešto jasnije kako su mu milijuni procurili kroz prste. Navode se brojne nekretnine diljem svijeta, uključujući raskošan dvorac u blizini St.Tropeza u kojem je boravio nekoliko puta u životu, a čije je mjesečno održavanje koštalo desetke tisuće dolara, dok je renovacija iznosila 10 milijuna dolara. Ekstravagantna putovanja s cijelim timom zaštitara koštala su stotine tisuće dolara. Njegov sada bivši odvjetnik je naveo primjer raskalašenog ponašanja svog klijenta kada je ovaj u jednoj prigodi posjetio draguljarnicu gdje je popio nekoliko čaša šampanjca i kupio dijamantnu kopču u vrijednosti od 400 tisuća dolara. Kopča navodno nije vrijedila toliko, ali uz lagane mjehuriće šampanjca glumac je izdvojio taj iznos i odšetao. Spominju se i brojna umjetnička djela čije arhiviranje košta 1 milijun dolara.

Johnny Depp

Sve te impulzivne kupnje dovele su ga do financijskog ruba i hitnog sastanka s odvjetničkim timom i računovođom koji su ga prisilili da proda nekoliko stanova i jahtu vrijednu 8 milijuna dolara (održavanje ove jahte mjesečno je iznosilo 350 tisuća dolara). Samo godinu dana kasnije Depp je podnio tužbu protiv svog odvjetnika i računovođe. U toj tužbi Depp navodi da su ga uskratili za postotke od određenih poslova i tako oštetili za iznos od 25 milijuna dolara. U ovom slučaju ne radi se o klasičnoj tužbi zvijezde s A liste i odvjetnika. Tuženi Jake Bloom i Joel Mandel su pripadali njegovom bliskom krugu ljudi koji se sastoji tek od nekolicine poznatih imena, uključujući Marilyna Mansona, a financijski unosna suradnja je trajala punih 13 godina. Odvjetnici su podnijeli protutužbu u kojoj su naveli sve ekstravagancije svog bivšeg klijenta te ga optužili za neisplatu provizije za posljednji nastavak "Pirata s Kariba" koji je snimljen prije šest godina.

 

Ova tužba je došla u najgore vrijeme za glumcaNaime, u tijeku je velika promocija "Pirata s Kariba" čija je svjetska kino premijera zakazana za 26. svibanj. Marketinški budžet ovog filma iznosi basnoslovnih 200 milijuna dolara te su čelnici studija opravdano unezvijereni oko brojnih tekstova koji cirkuliraju na portalima, a koji karakteriziraju Deppa kao rastrošnog alkoholičara čija je karijera na zalasku. Panika se iščitava iz nekoliko PR-ovskih poteza s naglaskom na onaj gdje je Depp svojom pojavom iznenadio posjetitelje u Disneylandu u tematskom parku Pirati s Kariba. Šanse da se Depp pojavi na nekoj od takvih promocija donedavno su bile ravne nuli međutim, situacija u kojoj se nalazi više ne ostavlja prostora za ponašanje kakvo je manifestirao u posljednjih godinu dana. Studio za Pirate očekuje vikend otvorenje od 80 milijuna dolara i to samo za američko tržište. Postoji određena doza strepnje oko ovih očekivanja. Najveći teret je sručen na Deppova leđa i glumac će vjerojatno biti javno prozvan ako se očekivana zarada ne ostvari. U Hollywoodu su stvari jednostavne kao i u svakom biznisu u kojem se okreću milijarde. Ako glumac zarađuje novac nije važno je li kreten, narkoman, alkoholičar, nasilnik, serijski preljubnik... Svaku indiskreciju i loše ponašanje sanirat će studio i predstavit će glumca u najboljem mogućem izdanju. Deppova pokajnička turneja tek kreće, a iza ugla ga očekuje nova sudska bitka koja bi ga mogla koštati puno više od životnog stila vrijednog 2 milijuna dolara mjesečno.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više