Search

Generacija Z je najusamljenija u povijesti

Generacija Z je najusamljenija u povijesti

Poražavajući podaci

Tekst: D.D.


Image: Unsplash,
Buro247.kz

Jeste li znali da usamljenost ima jednak utjecaj na smrtnost kao i pušenje 15 cigareta dnevno? Usamljenost je po tome smrtonosnija i od pretilosti. Do ovakvih, a i brojnih drugih činjenica za smrznuti se, u svojem je istraživanju došla globalna zdravstvena kompanija Cigna. U Sjedinjenim Američkim Državama jedna od šest osoba boluje od neke vrste poremećaja mentalnog zdravlja, a konzistentan dio patologije u većini slučajeva bila je usamljenost. Baš su zato Cigna i Ipsos proveli istraživanje na više od 20 tisuća punoljetnih Amerikanaca koje je otkrilo podatke da ih je većina usamljena. Glavni zaključci doneseni nakon obrade podataka zvuče zaista poražavajuće. Znate li da su pripadnici generacije Z (18-22 godina), kao i milenijalci (23-37 godina) puno usamljeniji i lošijeg zdravlja nego starije generacije. To ide to te mjere da su umirovljenici manje usamljeni od studenata. Pa što nam se dogodilo? Ako je prva stvar koja vam je pala napamet kao odgovor na ovo pitanje bila društvene mreže, u pravu ste. Ali samo djelomično. Naime, prema podacima studije samo korištenje društvenih mreža nije izravan uzročnik usamljenosti. Puno je tu različitih faktora koji muškarci i žene, apsolutno svih rasa, ujedinjuje u usamljenosti.

Generacija Z je najusamljenija u povijesti (фото 1)

Sjedinjene Američke Države tako, na ljestvici prosječne usamljenosti koja se proteže od 20 do 80, drže rezultat od 44. Kako se došlo do tog prosječnog rezultata, pitate se? Pa tako da su ispitanici odgovarali s "da" na pitanja osjećaju li se isključeno, kao da ih nitko ne poznaje ili kao da ne dijele interese s ljudima oko sebe, nedostaje li im društvo, jesu li njihove veze beznačajne, osjećaju li se izolirano i kao da nemaju više bliskih osoba. Već me samo čitanje ovih pitanja deprimiralo, a ako vas već ovo nije potaknulo na to da nazovete prijateljice i dogovorite kavu, sjednete s roditeljima na ručak ili prošećete s bakom, vi, nažalost, činite dio ove poražavajuće statistike.

Generacija Z je najusamljenija u povijesti (фото 2)

Dugački i značajni razgovori s prijateljima ili kvalitetno provedeno vrijeme u krugu obitelji spasonosno je. Razliku između usamljenih i onih koji to nisu su, osim navedene komunikacije licem u lice koje češće prakticiraju, čini i zaposlenost kao faktor te dobar balans između dnevnih aktivnosti - osobe koje nisu usamljene dovoljno spavaju, posvećene su poslu te vježbaju. Sve to utječe na naše mentalno stanje koje je uvjerljivo najviše zapostavljen segment našeg zdravlja. Lošije socijalne vještine koje dovode do manje interakcije s drugima te manjak harmonije  u životu dovode do usamljenosti. No, ne treba se zavarati i pomisliti kako je usamljenost znak jednakosti za samački život. Nažalost, najusamljenije osobe su samohrani roditelji. Ali u  svemu ovome uvjerljivo je najgore prošla generacija Z.

Osobe od 18 do 22 godine najusamljenije su u povijestiI ako je vjerovati ovim rezultatima, iduća generacija može biti samo gora. Na milenijalcima se prelomilo dosta toga, ali sreća u nesreći je, da smo, barem u Hrvatskoj, tehnološki zaostajali za svijetom. Doživjeli smo i doba bez mobitela, interneta i chatrooma. Komunicirati s osobama koje s nama ne žive mogli smo jedino putem fiksnog telefona, a u mom osnovnoškolskom životu voditi ozbiljan i privatan razgovor s tadašnjom prijateljicom, a da mi se mama nalazi u idućoj sobi, što znači da potencijalno može čuti isječke tog razgovora, bilo je ravno katastrofi. Radije sam birala park ili nalaženje kod nekog doma, dok se postupno svi nismo prebacili pred ekran i tipkovnicu. Parkovi su sad prazni, a klinci koji se i nađu tamo su na mobitelu. Iskoristit ću priliku da još jednom navedem podatak da ljudi od 72 godine i više imaju bogatiji socijalni život od vas (ili nas)

Dakle, i količina druženja, dobro fizičko i psihičko stanje te životni balans puno više utječu na usamljenost od društvenih mreža, stoga nije fer da baš za sve krivimo Zuckerberga. Osobe koje uopće ne koriste društvene mreže kao i oni koji ih koriste uvijek i stalno, dakle potpuno dva različita pola, dale su iste odgovore na pojedina pitanja te su njihovi rezultati ispali gotovo jednaki. Osim komunikacije na dnevnoj, tjednoj ili mjesečnoj bazi, dovoljno sna, dobra atmosfera na poslu i redovita tjelovježba su ono čemu moramo težiti. Najbolji će u međuljudskim odnosima biti upravo oni koji spavaju dovoljno, kao i oni koji su posvećeni poslu točno koliko trebaju biti i dobro se slažu s kolegama. Nezaposleni, studenti i kućanice tu će patiti, čak i više od umirovljenika. Mentalno zdravlje i socijalni život su povezani, a moderno doba dovelo nas je do smanjenja ljudskog kontakta što u konačnici znači i razdvojenost duha i tijela. Psihu i tijelo moramo početi sagledavati kao cjelinu i jednako se početi brinuti za jedno i drugo jer samo ćemo tako promijeniti statistiku.

Generacija Z je najusamljenija u povijesti (фото 3)

Iako ne pripadam u generaciju Z, priznajem da neke posljedice osjećam. Dok sam pisala ovaj tekst stigla mi je poruka od Korine “kad ćemo na kavu”, otprilike peti put u dva tjedna kad ćemo se dogovoriti za nešto što ćemo naknadno otkazati zbog umora i/ili drugih obaveza. Pa iako je zaista nisam dugo vidjela, a telefonske razgovore koje svakodnevno vodimo ne smatram socijalnim kontaktom, prvo što sam pomislila bilo je redom - opet cijeli dan neću biti doma, spavala sam samo 6 sati (a ne funkcioniram bez 8), što ako će padati kiša, čeka me zadnja epizoda "Case del Papel" za pogledati... Ali nakon svih ovih saznanja, nema šanse da otkažem. Idem ne samo ako će kiša padati, idem i ako će sjekire padati. A nadam se i vi. Dobro će vam doći. 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više