Search

Grad u 24 sata: Rim

Grad u 24 sata: Rim

Kroz glavni grad Italije vodi nas Lucija Kontić


Image: Privatni album

Kroz Rim nas vodi blogerica Lucija Kontić koja je za svoj posljednji bijeg iz grada odabrala upravo talijansku prijestolnicu

Svi putevi vode u Rim. Razmišljam o toj izreci dok se vozim od Fiumicina prema vječnom gradu - Rimu. Ako se odlučite za putovanje avionom, Fiumicino će vam biti prvi dodir s talijanskim tlom. Do Rima ćete vrlo jednostavno, autobusom ili vlakom. Rim je bio moja velika želja već duže vrijeme, obećala sam sebi da ću prvi komadić slobodnog vremena provesti upravo tamo. Ne samo što je ogroman, toliko je prepun sadržaja da bi trebalo bar mjesec dana da se vidi baš sve. Ali, i u kratko vrijeme se stigne obići dosta toga ukoliko se dobro organizirate. Prije samog puta najbolje je da sve ulaznice kupite online, na takav način ćete uštedjeti vremena i živaca koje bi inače potrošili čekajući u višemetarskim redovima. Iako će vam mnogi savjetovati da kupite dnevnu kartu za javni prijevoz, ja sam se ipak odlučila da sve obiđem pješke i tako vidim neke dijelove grada do kojih turisti obično nikad ne stignu.

Grad u 24 sata: Rim (фото 1)

Smještaj je najbolje pronaći preko AirBnb-a, realno gledano najvažnija je lokacija jer u stanu ionako nećete provesti puno vremena. Prema mom iskustvu, smještaj oko Terminija (glavni željeznički, autobusni i metro kolodvor) je idealan. Sve vam je na dohvat ruke i do svake znamenitosti stignete za svega 15-ak minuta pješke. Prvi na popisu - Koloseum. Ako niste ljubitelji povijesnih iskopina i kamena, Koloseum pogledajte izvana uživajući u čaši vina dok sjedite u obližnjem restoranu.

Grad u 24 sata: Rim (фото 2)

Na redu je moje omiljeno mjesto u Rimu, bacanje novčića preko lijevog ramena i najbolji sladoled na svijetu - Fontana di Trevi. Veličanstvena je. Legenda kaže da tko ubaci novčić u baroknu fontanu će se sigurno vratiti u Rim. Ako ubacite dva, ljubav je na vidiku, a ako ubacite tri - spremni ste za brak (smijeh).

Grad u 24 sata: Rim (фото 3)

Gdje god da krenete dalje, primijetit ćete hrpu slatkih restorančića. Talijani su poznati po dobroj hrani i to ne bez razloga. Bez obzira odlučite li se za pizzu, tjesteninu ili rižoto, sigurno nećete pogriješiti. Mene se najviše dojmio restorančić Mimi e Coco, super hrana i jako srdačno osoblje. Ono što sam primijetila je da su restorani većinom jako mali, zbijeni u uskim uličicama. Nikako ne odgovaraju tipičnim prostranim restoranima s modernim uređenjem i to mi je super.

Grad u 24 sata: Rim (фото 4)

Obavezan je posjet starom rimskom kvartu Trastevere, tu ćete najbolje osjetiti Rim kakav znamo s filmova. Ako vam muzeji nisu baš pretjerano zanimljivi, svejedno odvojite vrijeme za posjet Vatikanskim muzejima. Mislim da svatko tko se nađe u Rimu treba doživjeti i to iskustvo. Iduće što će vas oduševiti jest Piazza Venezia, poznati rimski trg u blizini Foruma i Kaptola. U Rimu je znamenitosti stvarno mnogo, pored velebnih trgova i svaka ulica se može gledati kao mali spomenik Italije vrijedan posjeta. Tko jednom posjeti Rim, sigurno će imati želju vratiti se. La Vita e bella... 

Grad u 24 sata: Rim (фото 5)

Grad u 24 sata: Rim (фото 6)

Grad u 24 sata: Rim (фото 7)

Grad u 24 sata: Rim (фото 8)


Grad u 24 sata: Rim (фото 9)

 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više