Search

Grgo Zečić: Kraljevstvo za metak

Grgo Zečić: Kraljevstvo za metak

Split na nogama zbog Olivera Frljića


Image: HNK Ivan Pl. Zajc

"Ma ne može se više ovako, triba to metkom riješit" gotovo direktno u kameru zaključuje gospođa iza koje stoji šezdesetak godina života. "Kurvo!" uzvikuje njena dva puta mlada sugrađanka zaogrnuta oko vrata velikim šalom kojeg svako malo popravlja.

 "Sotone!" viču gotovo svi dok se pokraj njih skrušeno moli nekoliko redovnica. "Jugoslaveni, vanka iz hrvatskog Splita" na vrhuncu ekstaze glasno poručuje gospodin u pedesetim godinama. "Četnici, jeben van m****" svi se u glas slažu dok specijalci propuštaju odnosno štite goste. "M*** ti jeben pederu" oglašava se visoki srednjoškolac koji zapravo nema pojma što se događa ali viče masa pa će vikati i on. Čuo valjda da se radi o nekim četnicima i ljubiteljima Sotone. I tako je svaki dečko ili frajer koji je ušao kroz vrata bio peder, sve žene mlađe od 50 godina bile su kurve, stariji parovi Jugoslaveni, a svi zajedno "četnici".

U pozadini dva soundtracka, prvo "Zdravo, Djevo", a onda Thompsonovi hitovi jer koji Hrvat više voli Majku Božju od Thompsona? Apstraktni zaključak po pitanju uznemirene grupe bio bi: "metkom riješit grupu kurvi, sotona i četnika iz hrvatskog Splita". Jeza ove situacije leži u činjenici da to nisu vikali nekakvi deklarirani neo-fašisti nego svi, i staro i mlado. Našle su se na tom malom, ali slavnom, splitskom trgu sve demografske skupine. Zamislite da je prodaja oružja toliko ležerna kao u ovoj ludoj Americi gdje pušku možete kupiti u shopping centru odmah pokraj ljekarne i odjela za igračke? Bilo bi krvi na tom "prosvjedu".

E da, zaboravio sam napomenuti da su "komplimenti" frcali ispred kazališne zgrade, upućeni gostima koji su se znatiželjno uputili na premijeru novog djela redatelja Olivera FrljićaTrg, dakle, obilježavaju dvije monumentalne zgrade: ona splitskog HNK i crkva Gospe od Zdravlja. Prigodna je to kulisa za najponosnije od ponosnih Hrvata. Prosvjed ispred crkve već je ranije završio pa su se tako katolici i svi oni koji se tako osjećaju samo okrenuli, zakoračili par metara i počeli novu litaniju. Ovu koju sam već opisao na početku.

Oliver Frljić

Umjetnost ne bi bila umjetnost da ne izaziva reakciju bila ona pozitivna ili negativna. Građani Firence tako su digli golemu, i u pojedinim slučajevima nasilnu, galamu oko brončane skulpture mladog Davida iz biblijske priče "David i Golijat" koja je navodno bila postavljena u predvorju slavne obitelji Medici. Tko ju je izradio? Veliki Donatello. Idemo požuriti pet stoljeća naprijed pa se sjetiti Hitlera i notorne izložbe "degenerativne umjetnosti" gdje se nacistički vrh s milijunskom njemačkom publikom zgražavao pred "bolesnim" radovima Kolbea, Baumeistera pa čak i Picassa i Kandinskog. Slogani su bili ispisani na zidovima pa se tako moglo pročitati da su radovi uvreda ženama, prikazuju kretene i kurve, namjerno sabotiraju nacionalnu samosvijest, boleštinu prikazuju kao metodu, prirodu ljudskog uma iskorištavaju mentalno bolesni umjetnici... Zvuči poznato? Barem malo? Priznajte.

Frljić nije Donatello ni Picasso ali Frljić je umjetnik, sviđalo se to nekima ili neGrupa prosvjednika nisu nacisti iako bi se po nekim pitanjima itekako mogli složiti i otići na bevandu u neku konobu. Racionalno gledano predstava "Naše nasilje i Vaše nasilje" je aktualna tema koja se bavi razdobljem u kojem živimo. Vrijeme gdje se vjera koristi kao oružje, gdje ima zločina ali nema kazne i propitkuje što se događa s Europom danas? Europom koja očito nije svladala svoje povijesne lekcije već se od imigracijskog vala tisuća nesretnika brani podizanjem bodljikavih ograda i veličanjem opasnog nacionalizma. Frljić na brutalno provokativan način ispituje zašto ista ona Europa iz koje su proizašli najgnjusniji zločini protiv čovječanstva - zatvara oči i budi opasnu zvijer u sebi. Mračna je to tema koju Frljić na svoj način prikazuje u svjetlu koje eksplodira kontroverznim slikama i eksplicitnim scenama.

Oliver Frljić

Jesam li osobno ljubitelj Frljićevog rada? Nisam, ali uvijek kada imam priliku posjetim njegovu predstavu. I uvijek me tjera na razmišljanje bez obzira na to što mi tijekom izvedbe zna skočiti krvni tlak. Ali cijenim ono što kao umjetnik radi i poštujem tvrdoglavost s kojom se bori da bi društvo na brutalan način tjerao na razmišljanje.

Brojnim Splićanima (ali sigurno i Hrvatima diljem zemlje) rasli su očnjaci, zakrvavile se oči, vikali su, padali u nesvijest, zagovarali Majku Božju i oca domovine, povampirili se do životinjske, predatorske mjere. Da ste slučajno Frljića jučer ubacili među tu gomilu budite sigurni da čovjek ne bi izvukao živu glavu. I to ispred redovnica, nasuprot crkve. Jednostavno bi ga ubili. Zatukli do smrti. Čitate li što kažem? Čovjeka bi ubili.

Pravo na prosvjed temeljno je načelo demokracije i svatko mora imati pravo izraziti svoje nezadovoljstvo Jasno i glasno, ispred kamera i iza njih. Što su "hrvatski Splićani", ljubitelji Majke Božje trebali učiniti? Možda su nakon govora ispred crkve svi zajedno mogli ući u crkvu i moliti krunicu za vrijeme dok se predstava održavala? Možda su mogli održati misu za Frljića jer ako se u Hrvatskoj može održati riječ Božja za dušu Ante Pavelića pa može valjda i za Frljića. Mogli su od Gospodina moliti da ga prosvijetli ako su već tako olako Njegovo ime kao i ime Majke Božje koristili u vatrenim psovkama. Ma mogli su se poslije molitve okupiti ispred kazališta i mirno pjevati s transparentima u zraku. Njihova poruka bila bi jasnija, čišća i što je najvažnije: ljudska. Mogli su se lancima vezati i svi zajedno leći na trg izražavajući time do koje ih granice demokracija u umjetnosti vrijeđa. Mogli su. Ali nisu htjeli. Hrvatima se najlakše sakriti iza Boga, a još ako iza sebe imaju Crkvu onda ni nebo nije granica. U tom slučaju nema veze ako krše pet od deset zapovijedi na kojima počiva Crkva. Svi će oni iduće nedjelje na misu. Od gospođe koja  se nadala pištolju pa sve do "pravih Hrvata" koji vide četnika, kurvetinu, pedera i Jugoslavena na svakom koraku.

Oliver Frljić

Ono što je isto tako tužno jest činjenica da je Split još jednom pokazao svoje pravo lice. Ti prokleti očnjaci ponovno su izrasli baš kao i za vrijeme prve gay parade. Grad koji je u posljednje dvije godine toliko napredovao u kontekstu ljetnog turizma za mlade diljem svijeta koji su u Split došli da bi uživali u novim restoranima, nezaobilazno posebnim kafićima u staroj palači blistave povijesti - sada je još jednom otkrio svoje pravo lice onog "grada slučaja". Napominjem kako se ispred HNK nisu okupile samo nekakve mračne udruge već građani. Od djece do umirovljenika. Od časnih sestara i agresivno napaljenih srednjoškolaca. Okupila se cijela demografija jednog grada koliko god to bilo teško priznati.

Drugi najveći grad u Hrvatskoj pokazao se još jednom kao najopasnijim. Jer biti ljubitelj umjetnosti, novinar, peder, pripadnik druge nacionalnosti ili osoba koja iole misli drugačije od mase je doslovno opasno. Ima u Splitu tisuće izuzetaka, kozmopolita ali znamo da u Hrvatskoj takvi uvijek šute i okreću glavu jer bi bez nje mogli vrlo lako ostati.

P.S.
Ne znam je li se gospođa Markić oglasila? Ili možda sa Zvijezde Smrti koju je iznajmila od Georga Lucasa samo gleda

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više