Search

Grgo Zečić: Sve su žene kurve

Grgo Zečić: Sve su žene kurve

Neke se parole nikada ne mijenjaju


Image: screenshot

Muškarac kod nas može prevariti. Žena ne smije. Muškarac kod nas može javno prevariti. Žena ne smije.

Sve su žene kurve. Tako otprilike ide stih legendarnog hita "Daleke Obale". I bilo bi dobro da u preambulu Ustava Republike Hrvatske uvalimo pravnim jezikom neku sličnu rečeničnu konstrukciju. Pa nek' se zna od samog starta da su "sve žene kurve" na ovim prostorima. Viče se s oltara, pjevaju se legendarni stihovi kao oni iz "Prljavaca" koji u romantičnoj pjesmi kažu "šteta što je kurva"... Mali su to primjeri, ali u porama našeg društva ima ih svugdje. Razumijem da smo tranzicijsko društvo patrijarhalne željezne šake, ali umjesto da stvari idu naprijed - neke se parole nikada ne mijenjaju. Sve su žene kurve.Ovih dana udara se tako po jednoj ženi. Članci su prljavi, komentari otrovni. Ali bez obzira što mislili o komentatorima na raznim top portalima, oni jesu jedna vrsta "glasa naroda" željeli mi to prihvatiti ili neSvaki portal ima po stotine komentara ispod članaka gdje je "žena kurva". Taj lov na vještice kod nas nešto je poput narodnog folklora. Nije nam dovoljna Željka Markić niti brojne propovijedi onih koji se nazivaju Božjim slugama. Cijelo društvo je zagađeno s odnosom prema ženama. Sasvim je prihvatljivo da suprug u tišini već godinama vara svoju ženu s otprilike šest, sedam drugih žena, ali kada postoje indicije da je supruga učinila isto, onda je treba medijski kamenovati. Kada mladi frajer "zavodi tri trebe odjednom" onda je on totalna frajerčina, ali ako mlada djevojka u istom klubu flertuje s dva frajera onda je ona kurva. Ili sponzoruša. Muškarci su kod nas zaštićeni lički medvjedi, a poznati muškarci su jedan nivo više: oni su zaštićeni polarni medvjedi. Bez problema se mogu vucarati s poznatim i nepoznatim djevojkama i tuđim suprugama dok cijeli grad priča o tome, ali ako djevojka, zaručnica ili supruga, koja je svjesna glasina želi prekinuti taj krug onda je ona kurva. Pogotovo ako je majka, jer kako se samo usuđuje napraviti takvo što, a ima djecu kod kuće. Znači tatica nije uzor? Ne. Dapače. Tatica je tatica. Hranitelj obitelji, uzor, borac... A mamica je, eto, nezahvalna kurva.

Grgo Zečić: Sve su žene kurve (фото 1)

Muškarac kod nas može prevariti. Žena ne smije. Muškarac kod nas može javno prevariti. Žena ne smije. Zamislite zločina kada žena odluči reći "dosta" svom zaručniku, dečku ili suprugu? Ima li goreg zločina od tog poteza? U velikoj većini slučajeva muškarac se portretira kao onaj koji želi spasiti posrnulu vezu ili brak. On je heroj koji voli svoju ženu i u duhu Gospodnjem želi izaći na pravi put. I dok on uz suze i priručnike za samopomoć koji se gomilaju u zahodu pokušava apsolutno sve, žena se smuca po gradu. Jer je kurva. Zanimljivo je kako kod nas češće na medijsku površinu isplivaju tračevi o "prevarenim muškarcima". Tko ih plasira? Tko ih štiti? Nitko ne može donijeti sud o nečijem braku ili vezi jer samo dvoje ljudi moraju raditi ili odustati od svog odnosa. Njih dvoje znaju sa čime se bore i što osjećaju. Što ima loše u odustajanju? Što ako žena kaže da ne može više. Ne može više iz raznih razloga koji su privatni, samo njeni i s kojima se bori, pogotovo ako se radi o dugoj vezi ili djeci. Ne smije razmišljati? Ne smije imati zdravi život već se guši u ulozi koja joj je društveno namijenjena?

Grgo Zečić: Sve su žene kurve (фото 2)

Što je najgore? Kada druge žene napadaju i predstavljaju moralnu vertikalu, iako njihovo dvorište izgleda kao hrpa zahrđalog otpada. Onda su uz alfa mužjake i one te proročice morala, bilo da se radi o javnoj sceni ili lokalnom gradiću. Slavna američka političarka Madeline Albright, koja je između ostalog preživjela nacističko divljanje za vrijeme Drugog svjetskog rata, jednom je izrekla slavnu rečenicu: "There is a special place in hell for women who don't help other women" odnosno "U paklu se nalazi posebno mjesto za žene koje ne pomažu drugim ženama". Uz njih bi trebalo stvoriti još jedan pakleni krug za frajerčine koje imaju društvenu dozvolu za varanje pa da svi zajedno budu na okupu. Koja bi to ekipa bila...

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više