Search

Grgo Zečić: Egzorcizam Carrie Bradshaw

Grgo Zečić: Egzorcizam Carrie Bradshaw

Kako su žene popile priču o savršenoj djevojci


Nakon dana ispunjenog nervozom i stresom jedini lijek mi je otići do Magnolia slastičarne po dozu banana pudinga. Najbolje desertno zlo koje sam ikad probao

Ali ako ga poželim vikendom, onda ne mogu do Magnolie. Ispred slastičarne nalazi se golemi red. Prepun turista s kamerama oko vrata. Nije što su oni gladni šećera, već je Magnolia postala jedna u nizu točki hodočašća Carrie Bradshaw. Živim u blizini "njene kuće" u West Villageu i ne mogu nabrojati koliko sam puta prokleo tu notornu Carrie koja je od Manhattana stvorila percepciju ženskog Disneylanda. Iako je serija zatvorila svoja vrata, stotine i stotine turista dnevno traže i fotografiraju sve što je Carrie dotakla. Magnoliju, Boat House u Central Parku gdje je Faca završio u jezeru, Manolo dućan i lista se nastavlja. Toliko je žena koje vuku svoje muškarce u New York samo kako bi osjetile dio te Carrie magije. Ta prokleta Bradshaw je duh prošlosti koje se Manhattan ne može riješiti.

Carrie je dugoročno naštetila ženama baŠ kao Što je Željka Markić na oštri zub uzela homoseksualnu zajednicuCijeli taj "Seks i grad" svodi se na patnje za krivim frajerom i "ženskim" ručkovima koji traju po pet sati. Gotovo svakog dana ta je četvorka imala konvenciju o frajerima. I svaki put su bile u krivu. Njihova razmišljanja upile su žene diljem svijeta. Pa su i one završile u slijepoj ulici. Muško-ženske odnose nitko nije toliko bombardirao i razvalio kao ta četvorka. Niz je krivih lekcija koje su žene vidjele, svladale i što je najgore, potencijalno primijenile u svojim pustolovinama. Najvažnija, kriva, lekcija je ona da neprestano morate letjeti za krivim frajerom. Koliko god puta mu poklopili slušalicu i koliko god puta vas preveslao, svaki put trebate pasti na njegov pogled. Pa čak i ako vam je sud izdao zabranu prilaska.

Carrie

Lik Carrie u "Seksu i gradu" je portret emocionalno nestabilne žene koja svim silama lupa glavom od zid odjevena u Dior, onaj Johna Galliana, i "Manolice". Krivi frajeri su toksični frajeri, a ne tvrđave koje treba nanovo osvajati kao što to Bradshaw čini iz sezone u sezonu, dok žene sline nad ekranima. Uz tu štetnu lekciju Carrie izaziva i frustraciju svojih fanova.

Dakle, žena ne radi. PiŠe neku kolumnu za koju je plaćaju da cijeli dan sjedi na kavama, ručkovima i večerama Ta četvorka samo priča. I kupuje dizajnersku odjeću. Pogotovo Carrie. Iako de facto ne radi. Ne samo što žene uči da lete za krivim frajerom, već im zabija prst u oko svojim životnim stilom koji je doveden do apsolutnog apsurda. Nitko na Manhattanu ne skakuće u suknjama od tila sa šeširićima na glavi u Gaultierovoj majici na prugice. Zato mi dođe da viknem svim tim turistima zbog kojih ne mogu doći do pudinga od banane kako ih je Carrie s******. Neke kratkoročno, a bogami, neke dugoročno. Disneyevi crtići imaju važnije pouke od tog prokletog "Seksa i grada" koji je od Manhattana napravio lažni raj za sve žene koje i dalje vole krive frajere, žele ručati cijeli dan i kupovati dizajnersku odjeću kao da se sutra sprema smak svijeta. Carrie kaže da su krivi frajeri pravi frajeri, Samantha poručuje da je sasvim u redu biti promiskuitetna, Miranda svojim ponašanjem ne znam voli li uopće muškarce, a Charlotte zavije o djevičanstvu i idealnom braku kao mačka u veljači. I opet, milijuni žena gutaju njihove poslanice. "Seks i grad" ima zanimljivih, dobro krojenih trenutaka, ali žene diljem svijeta moraju otići na detoksikaciju od proklete Carrie Bradshaw.

U stvarnom životu Bradshaw bi nakratko bila privedena u psihijatrijsku instituciju otvorenog oblika uz sudsku zabranu pristupa Faci, stvari bi nosila u plastičnoj vrećici jer bi joj banka uzela doslovno svaki kvadrat stana i svaku cipelu koju je kupilaDakle, u stvarnom životu Carrie bi bila luda žena koja švrlja okolo i umjesto u restoranu Pastis, kopa po smeću dok se navečer grije ispod mosta sa svojim drugaricama sličnog ili nekog drugog, ekstremnog, profila. Razumijem da je "Seks i grad" izmišljena bajka za žene, ali od bajki se kad tad treba oprostiti. Treba ih prerasti. Čak i nova generacija djevojaka mahnito kupuje DVD-ove svih sezona kako bi zapisale sva kriva pravila žena koje su na rubu pameti i daju najgore moguće savjete o vezama i financijama. I eto ih opet. Turisti od Havaja do Japana koji fotografiraju one njene stepenice kao da se radi o oltaru suvremene žene. Knjige Jane Austen posjeduju veću dozu ženske emancipacije od svih sezona "Seksa i grada" zajedno. Upravo zbog Carrie Bradshaw dobrom dijelu djevojaka trebali bi se pred vikend oduzeti mobilni uređaji svih boja i oblika. Jer čim dođe vikend, izlazak s curama i koje piće - krene paljba SMS poruka prema "njemu". I dok on nema pojma što se zapravo događa, "ona" analizira svaki zarez i točku tražeći bilo kakav dokaz za stvaranje dodatne drame. Nedostaje joj samo ona suknja od tila i blesava torbica.

Carrie

"Seks i grad" nije revolucija već nazadovanje u svim formama muško-ženskih odnosa. Možete pronaći više ženskog samopouzdanja u porno filmovima nego u West Villageu, gdje je Carrie obitavala i pisala jednu kolumnu tjedno na temelju koje je beskrajno trabunjala s frendicama cijeli dan i kupovala nove cipele svaki tjedan. E da, uz sve to plaćala je stanarinu. U West Villageu, jednom od najskupljih kvartova u New Yorku. Ako netko poznaje magazin ili medij koji bi meni plaćao takvu cifru po kolumni - neka mi se slobodno javi

Pozitivno je što su cure otvoreno progovorile o tabu temama za žene kao sto je menopauza ili samospoznaja o klitorisu kao svetištu tijela, ali osim eksplicitne anatomije ne mogu shvatiti zašto toliki niz žena pobožno obožava Carrie Bradshaw. Ili žele biti Carrie. Tko to želi biti žena koja bi realno trebala piti anksiolitik ili kakvu sretnu pilulu za kontrolu raspoloženja. Ili žena u bankrotu radi cipela? Ili žena kojoj frajer deset puta tresne vratima o glavu, ali se ona i dalje vraća po još jednu dozu potresa mozga? Carrie je sve ono što suvremena djevojka ili žena ne bi trebala biti ako želi imati svoj život i svog frajera pod svojevrsnom kontrolom koja će pružiti stabilnost. I da, frajeri ne dolaze ispred vaše kuće u crnoj limuzini s hrpom crvenih balona usred noći. Dođe mi da održim summit ispred Magnolije svake subote kada želim taj puding od banane, a do njega ne mogu doći jer dvije cure ispred mene raspravljaju pokraj kojeg semafora je u seriji prošla Carrie. Da postoje emocionalni zakoni za žene i muškarce "Seks i grad" bi bio zabranjen za prikazivanje.

Možda su devedesete bile plodno tlo za sanjarenje i odrastanje, možda je Carrie tješila i nasmijavala slomljena srca, ali danas smo u 2014. Zastrašujuće je što žene u četrdesetima ili pak kasnim tridesetima citiraju Carrie Bradshaw na društvenim mrežama kao da se radi o mudrostima iz Biblije. Te očito nisu odrasle jer da jesu onda bi shvatile koliku im je dozu magle Carrie Bradshaw prodala. I dalje prodaje. Jer da nije tako onda ne bi pisao cijelu kolumnu o tome zašto vikendom ne mogu doći do pudinga od banane.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više