Search

Grgo Zečić: I Gisele je samo žena

Grgo Zečić: I Gisele je samo žena

O fenomenu opsesije plastičnim operacijama


Image: buro247 arhiva / Getty Images

"Žene očajno žele biti mlade, ne zbog sebe nego zbog drugih žena."

O "senzualnom odnosu" između žena i plastične kirurgije već sam pisao u nekoliko navrata ili barem spomenuo u jednoj od kolumni koje nisu direktno imale veze s plastičnom kirurgijom. Ali skandal koji je prouzročila Gisele Bündchen ruši sve granice o tome koliko su najljepše žene svijeta spremne ići da bi same sebi (ali i drugima) izgledale mlado. Idemo ispočetka. Gisele je po pitanju gotovo svih lifestyle magazina jedna od najljepših žena na svijetu. Ne samo da je lijepa, već je "žena zmaj". Najbogatija manekenka svoj je zarađeni novac pametno uložila i zaradila bogatstvo na običnim japankama, ali i kao zaštitno lice luksuznih modnih kuća, masovnih beauty proizvoda pa sve do automobila. Ako je ikoja manekenka u povijesti sebe znala dobro unovčiti to je Gisele. To dovoljno govori, ili je barem govorilo o njenoj inteligenciji, jer dok su njene kolegice uglavnom živjele "sex, drugs & rock'n'roll", ova dugonoga Brazilka fokusirala se na svoje milijune. Ne samo što je supermodel, super bogata i super inteligentna – Gisele je uz sve to majka djece Toma Bradyja, igrača američkog nogometa i seks božanstva ako pitate milijune Amerikanki. Ova izuzetna majka, koja zbilja radi doručak i vikendom peče kolače svojoj djeci, bez ikakve posluge, strastvena je navijačica svog supruga te često žestoko navija na njegovim utakmicama.

Sasvim logično, Tom Brady je obožava. Toliko je obožava da je svoju bivšu ostavio u sedmom mjesecu trudnoće kako bi zadobio Gisele. Ponavljam, žena je zmaj. Ako mene pitate, sve to palo je u vodu prošlog tjedna kada je Gisele izvela manevar koji će u povijesti biti zabilježen kao najapsurdniji odlazak plastičnom kirurgu ikad. Zajedno sa svojom sestrom Gisele je napravila šest nevjerojatnih gluposti u svega nekoliko sati jednog pariškog popodneva. Prvo, odlučila je posjetiti plastičnog kirurga u Parizu što je veliki "ne, ne", jer Francuzi vole pričati i prokleto teško zadržavaju bilo kakve tajne. To im loše ide.

Grgo Zečić: I Gisele je samo žena (фото 1)

Zašto sve zvijezde odlaze u L.A. na operacije? Ne samo zbog činjenice da su tamo najbolji kirurzi, već zbog manipulacija skrivanja u maniri Jamesa Bonda. Zvijezde koje konstantno negiraju svoje pobožne odlaske pod nož spremne su na sve da se zaštite od paparazzi čopora. Pa tako na putu do ordinacije znaju promijeniti tri automobila. Od kuće krenu jednim pa onda "svrate" do garaže nekog hotela i ukrcaju se u drugi, da bi ponovno završili u nekoj drugoj garaži i konačno ušli u treći automobil. Neki od njih kirurge znaju posjećivati u ranim jutarnjim satima, doslovno oko 3 ujutro. Ima i onih koji sa svog posjeda u isto vrijeme pošalju tri ista modela automobila zatamnjenih stakala u različitim smjerovima da zbune paparazze. Ne biste povjerovali što je većina zvijezda spremna učiniti kako bi sačuvala svoj "PR imidž".

Tko god u Hollywoodu kaže da nikada nije i neće posjetiti plastičnog kirurga jednostavno laže, jer velike su šanse da u kupaonici kraj Aspirina imaju injekcije botoksa koje si već sami špricaju. Meryl Streep ili Lauren Hutton usamljeni su primjeri u "gradu demona" jer anđeli su ga odavno napustili po pitanju bilo kakvog integriteta, a ponajviše onog moralnog.

I tako Gisele krene u Pariz na par zahvata usred bijela dana što smo konstatirali kao njenu prvu pogrešku. Ova druga znatno je suptilnija, ali ako ste iskusni paparazzo u Parizu, onda ćete sve brzo skužiti jer tiče se njenog vozača, odnosno činjenice da Gisele već godinama koristi istog vozača u Francuskoj. Čovjek je valjda celebrity među kolegama vozačima. I protekli tjedan vozio ju je po Parizu u istom automobilu istih registarskih pločica, naravno. Treća pogreška je toliko luda, bezobzirna i besmislena da prelazi granice zdravog razuma jer se Gisele u autu presvukla u tradicionalnu burku. Četvrta kardinalna i uvredljiva greška tiče se činjenice da su vjernici islamske vjeroispovijesti slavili sveti mjesec Ramazana koji je ove godine započeo 18. lipnja i završio navečer 17. srpnja. Peta pogreška sasvim je jednostavna: u Francuskoj nije dozvoljeno nositi tradicionalne burke zakonom izglasanim u rujnu 2010. godine. Situacija se dodatno postrožila zakonom iz travnja 2011., čime je nošenje bilo kakvih maski, odnosno odjevnih predmeta koji prekrivaju lice na javnim mjestima ilegalno. Šesta zapanjujuća greška tiče se stravičnih događaja koji su potresli Pariz u siječnju ove godine kada je u redakciji satiričnog lista Charlie Hebdo ubijeno pola redakcije zbog ironičnog koketiranja sa slikom i likom proroka Muhameda. Taj događaj radikalno je polarizirao ionako krhko francusko društvo kada je riječ o multikulturalnom dijalogu.

Kada zbrojite sve ovo što je Gisele uspjela napraviti u svega nekoliko sati, ostanete jednostavno fascinirani. Fascinirani glupošću Fascinirani drskošću. I što je našoj junakinji, koja je, kako se prosto hrvatski kaže, "žena, majka, kraljica" na svjetskoj skali, sve ovo trebalo? Bez komentara su ostali i najtvrdoglaviji modni obožavatelji ovog supermodela. Pokojni Lee McQueen nije imao problema izaći poslije revije s majicom natpisa "Kate volimo te" nakon što je jedan britanski tabloid objavio snimke Kate Moss kako uživa u kokainu. Iste snimke po mnogima su predstavljale kraj njene karijere od dva desetljeća, ali Moss se vratila jača nego ikad zahvaljujući potpori snažnog dijela modne industrije. Što će biti s Gisele nije pitanje oko kojeg bismo se zapravo trebali vrtjeti. Žena ima djecu, muža, prekrasan dom i više od 300 milijuna dolara na računu. Osnovno pitanje je zašto je žena poput Gisele napravila ovo što je napravila. I tu leži ključ koji otvara sva vrata, a na njemu jasno stoji kako je Gisele u konačnici žena. Možda je slavna, možda je bogata, ali je žena. Smrtnica, kako bi holivudski tabloidi rekli. Sve su žene tašte i to je sasvim prirodno. Po pitanju taštine muškarci čak znaju biti gori, ali to se manifestira na druge načine koji ne uključuju skalpele i igle. Barem ne toliko često. Baš kao i većina muškaraca nove generacije žene očajno žele mladost. Društvo je desetljećima prezentiralo kako je seksepilno kada muškarac ima 45 godina i izgleda fenomenalno upravo zbog svojih godina i životnog iskustva, ali u današnjim vremenima taj izgovor više ne vrijedi. Izlika više nema. Toliko toga se promijenilo i ne živimo u "Momcima s Madisona".

Grgo Zečić: I Gisele je samo žena (фото 2)

Žene očajno žele biti mlade, ne zbog sebe nego zbog drugih žena. Osobno poznajem žene koje se ne natječu samo u skupljanju dizajnerskih torbica da bi njima mlatarale na Instagramu, već one bitku vode po pitanju plastičnih operacija ili, kako bi one rekle, koristeći jeftini eufemizam, radi se o egzistencijalnim pitanjima "tko kako izgleda". Bile poznate ili nepoznate, žene opkoljene plastičnim operacijama ne gledaju u ogledalo, već gledaju u usne druge žene. Možda je ta žena njihova (ne)prijateljica ili je pak neka glumica, top-model sa stranica časopisa. Ali problem je što ne gledaju u ogledalo jer da gledaju u ogledalo, onda bi se barem malo zamislile. One koje će ponosno reći da gledaju u ogledalo ne vide sebe, već vide ili mlađu verziju sebe ili "onu kuju koja je napravila savršena usta", vodeći se pritom čudnim mjerilima o tome kakve su točno savršene usne.

Plastična kirurgija je ovisnost koja se polagano ušulja, i prije nego što se okrenete shvatite da ste u začaranom krugu gdje nikad "nije dosta". Ako očajno želite imati usne poput neke poznate glumice, onda ćete ih napraviti prema fotografiji koju imate, ali nakon te operacije shvatite da na vašoj konstituciji lica one "baš ne izgledaju najbolje" pa je sljedeći korak korigiranje tih usana ili "fokusiranje" na ostatke lice kako bi napokon te usne "proradile" onako kao ste to zamislili.

I nakon svih tih noževa i bolova shvatite da na toj glumici "te usne" izgledaju tako kako izgledaju zbog njene generalne konstitucije tijela i glave, a estetska operacija lubanje i vrata (još uvijek) ne postoji. Dakle, što god rekli, uvijek će vam nedostajati barem jedan milimetar ili apsurdni nanogram koji samo vi vidite. I taj krug se nikada neće zatvoriti. Ali se onda jednog dana ista ta žena probudi i napokon pogleda u ogledalo da bi zaključila kako je "gost na vlastitom licu". Slavnim ženama nije lako. Pogotovo u filmskoj i modnoj industriji jer se od njih traži izuzetna fizička spremnost i izgled koji uvijek mora ostati isti, iz prethodnog filma ili reklamne kampanje od prije pet godina, kao da imate čarobni štapić za zaustavljanje vremena. Samo što niste Harry Potter i ne živite u Hogwartsu.

Grgo Zečić: I Gisele je samo žena (фото 3)

Žena koja ima sve na svijetu ilegalno oblači odjevni predmet koji je snažan simbol jedne vjere u svetom mjesecu iste religije koju ne prakticira i sve to u gradu koji je još uvijek razapet tragedijom vjerskog fanatizma, odnosno terorizma. Svatko od nas može raditi što god želi, ali kad naše radnje uzrokuju duboko vrijeđanje nečijih religijskih osjećaja, onda se nalazite na opasnom terenu. Na koji će način PR majstori preokrenuti ovaj "Gisele fenomen" još uvijek mi nije jasno. Živimo u društvu koje je agresivno, neoprostivo i po svim pitanjima praktički nezaustavljivo, ali je li to izgovor za plastične operacije? Ne. To se koristi kao izgovor, ali nije. Ako niste složeni u "svojoj glavi", kako da budete normalni pred ogledalom svoje "prijateljice" kojoj ostavljate "srčeka" na Instagramu da biste poslije s nekim drugim komentirali "što se ova zrihtala za ljeto". Jer ljetni mjeseci su udarna modna revija plastike.

Većina tih žena ni nisu neke polusponzoruše upitne karijere, ako karijeru uopće imaju, već se radi o "ženama, majkama, kraljicama". Imaju muževe i djecu, ali živote žive pred tuđim ogledalima. Dosad sam upoznao samo jednu osobu koja je napravila jednu plastičnu operaciju nakon koje je stekla snažno samopouzdanje i više nikad nije pomislila na nož. Radilo se isključivo o jednoj estetskoj operaciji. Taj dio razumijem. Doslovno ga razumijem, jer ako ćemo "bacati kamenje", onda trebam reći da sam i sâm dvaput zakazao termine za plastičnu operaciju na kojima se nisam pojavio. Jednom u Zagrebu i jednom u New Yorku. Prvi slučaj bio je prije nekih šest, sedam godina, a drugi prije tri godine. U oba puta u "pet do dvanaest" tresnuo sam samog sebe jer mi u suštini nije bilo jasno zašto želim napraviti nešto što zapravo ne želim. Nije to nikakvo opravdanje, ali kada radite u industriji koja promovira isključivo mladost i ljepotu onda često dođete do ruba zdravog razuma. Po tom pitanju još uvijek nisam skočio i nadam se da neću. Dakle, poznat mi je osjećaj, ali teško mogu razumjeti stanje uma žena koje se bez prestanka zatežu, natežu pa onda nakon operacija koriste najskuplje moguće kreme i preparate pa čekaju ljeto da otkriju novu seriju "remonta". Danas više nego ikad to natjecanje nije simptomatično za svjetski poznate žene, već za žene globalno. One koje su poznate u svom kvartu, selu, gradu, državi... Nema više kategorija.

Na sasvim čudan način Instagram je pridonio cijelom tom "stanju uma" u posljednjih nekoliko godina jer selfie je postao sociološki fenomen o kojem raspravljaju najveći umovi u poljima sociologije i psihologije. U nekim slučajevima selfie se može iskoristiti kao platforma za medicinsku dijagnozu.

Dok originalna fotografija koju zabilježite osvane na Instagramu, već je prošla kroz brojne filtere i alate u Photoshop radionici tako da (ne)poznate osobe zbilja trebaju imati vremena da se ozbiljno posvete svom Instagramu. I tako je Instagram postao ogledalo pa možete pratiti one koje volite i one koje ne volite. Sve vam to kreće malim koracima... Prvo žena X vidi ženu Y koja je kupila nove čizme pa ih žena X odmah naruči zapanjujućom brzinom bez obzira na to koliko koštaju i imaju li uopće njen broj, da bi nakon nekog vremena jedna drugoj počele uspoređivati gornju i donju usnu.

Grgo Zečić: I Gisele je samo žena (фото 4)

Je li poplava "estetskih korekcija i tragedija" koje žive na Instagramu nešto što je natjeralo Gisele na najveću modno-društvenu sramotu od Gallianova nacističkog ispada, teško je reći. Što se tiče Instagrama, Gisele ima 5,8 milijuna sljedbenika, ali, s druge strane, jedna Kendall Jenner ima 33 milijuna. Ima li pouke nakon ove katastrofe? Bez obzira na to koliko novaca imate, kakvog muža volite, i konačno, volite li samu, odnosno samog sebe – uvijek, ali uvijek će vam iza leđa biti netko "svježiji", možda ljepši, ali svakako mlađi. A to se zove zakon prirode. I nemate nikakve šanse u borbi protiv njega.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više