Search

Grgo Zečić: Kada prestati?

Grgo Zečić: Kada prestati?

Žene koje se ne znaju suočiti sa starenjem


Image: Getty/Guliver

Poznate žene ne znaju kada treba prestati i razmisliti o onome što zapravo izvode

Kako kod nas tako i u svijetu jer žena je žena bez obzira na putovnicu ili jezik koji govori. Za početak treba shvatiti kako biti javna osoba, pogotovo žena, nije lagan zadatak. Dapače, radi se o svojevrsnom prokletstvu kako postajete sve starijim. Gledate u svoje fotografije iz divlje, ali divne prošlosti, sjećate se kako je trebalo prokleto malo da biste izgledali dobro, mediji vas konstantno skeniraju, a iza leđa su vam uvijek mlađe i ambicioznije. Svi ti faktori utječu na komplekse koje svakodnevna, ružno rečeno "obična žena" teško može razumjeti, ali lako može suditi. Baš zato što ne razumije. Ali bez obzira na sve, u svemu postoji granica.

Zapravo nekoliko njih; od granice gravitacije pa sve do granice zdravog razuma. Ova druga granica je znatno opasnija klopka koja potpuno pomuti razum i kad žena od same sebe napravi zatočenika. Veliki broj javnih žena dođe u godine kad potpuno izgubi bilo kakav doticaj s realnošću, vlastitim ogledalima i zdravim razumom. Sve se to odvija ispred nas, a ruku na srce, publika uvijek voli zabavu bila ona pozitivna ili negativna. Ne intrigira me zatupljena publika, koliko mentalni sklop žena koje se svojim glupostima potpuno unište bez imalo razmišljanja. Danas se sve temelji na izgledu, ali to ne znači da morate postati žrtvom istog. Snaga leži u onome kad prihvatite samog sebe sa svim borama i realnom okrutnošću gravitacije.

Nije ovo "Oprah propovijed", već stvarnost o kojoj bi svaka žena trebala intenzivno razmišljati Svjetskog primjera radi, pogledajte Madonnu. S fenomenološkog aspekta radi se o ženi koja je apsolutno promijenila glazbeni svijet i sva moguća pravila igre. Njene provokacije u početku karijere bile su opasne i prema tadašnjim društvenim normama užasavajuće, ali Madonna je pomaknula sve moguće granice. Je li se radilo o smišljenom marketingu u njenoj glavi ili pak ideji slobode umjetnika, više nije važno. Ali Madonna je udarala društvo gdje je najviše boljelo. Nije obilježila glazbeni svijet, već umjetnički, modni, politički, ali što je najvažnije, zauvijek je promijenila glazbenu scenu i inspirirala generacije muških i ženskih izvođača. Žena je hodajuća ikona. Legenda. Tužno je zato bilo vidjeti koliko su je publika i mediji ismijali na upravo održanom "festivalu svih festivala", Coachelli.

MAdonna

Madonna je ispred neke nove i neke stare publike ponovno pokušala zaigrati na kartu koju je već istrošila. Njen erotični naboj postao je površan ne zbog njegovog nedostatka, već zbog Madonnina izgleda. Svim silama kraljica popa bori se protiv starenja na najradikalnije moguće načine, pa u isto vrijeme hoda u Givenchy kožnim "minicama" noseći na svom licu "lice koje više nije njeno". Uz Princea, Bowieja i pokojnog Jacksona, najveća glazbena ikona našeg vremena ne izaziva ništa više doli podsmijeha zbog svojih stylinga, estetskih operacija koje su joj uništile lice i očajne potrebe da konstantno bude seksi.

Slavne žene koje ulaze u prilično zrele godine potpuno se izgube u pojmu seksepila, misleći kako će isti postići time što će se polugole fotografirati uz nekakav zid i to objaviti na svojim društvenim mrežama Ako imaš 40 godina, onda ne možeš imati 20. Jednostavno ne možeš. Ali to nije razlog da se prenemažeš, očajnički trudiš i svim silama čupaš odjeću sa sebe kako bi bila seksi. Jer seksepil je u glavi, u razmišljanju, u manirama, u pogledu. Tužno je kad žena ne zna kad treba prestati. Nema ništa inspirativnije od gracioznog starenja, onog samouvjerenog kad žena prepuna životnog iskustva jasno i glasno stoji pred svijetom bez ikakve potrebe za skrivanjem iza samostojećih čipkastih čarapa i jeftinih Instagram postova.

Madonna

Sasvim nedavno sam počeo raditi s glumicom Jessicom Lange. Nakon prvog snimanja rekao sam joj da u životu nisam upoznao seksepilniju ženu, a Bog zna da sam ih u ovo malo ili puno godina upoznao i previše. Nijedna zvijezda s kojom sam dosad radio i nijedan topmodel nije u meni izazvao takvu reakciju kao Jessica Lange. Na licu nosi sve bore i nema nikakve ožiljke liposukcije i sličnih zahvata na tijelu. Ima tijelo i lice osobe koja je ušla u šesto desetljeće svog života. Voli haljine i košulje dugih rukava i nipošto neće dozvoliti da na crvenom tepihu hoda u nekakvom patetičnom dekolteu. Ulazi u 65. godinu svog života i apsolutno je svjesna svog tijela, svjesna je da nema 20 ni 30, ni 40. I to ne skriva.

Jessica

Njen zavodnički pogled dovoljan je da vas u sekundi ošamuti. Nije to pogled neke "flertuše". Nego pogled žene. Žene koja je voljela punim plućima (ne zaboravite da je bila u braku s dvojicom najkarizmatičnijih muškaraca svih vremena: Samom Shepardom i Mihailom Barišnjikovom), žene koja je živjela punim gasom uz hrpu uspona i padova. Uz kipiće Oscara, ali i razdoblja kad je nitko nije angažirao za filmove, pa sve do faze u kojoj je nove generacije obožavaju zbog serijala "Američka horor priča". Na setu točno zna koje svjetlo joj odgovara i koja šminka joj najbolje stoji, ali ne srami se nijedne jedine bore. Nosi ih ponosno.

Hollywood bore ne voli nositi, niti želi uopće čuti za njih. Tamo bore ne postoje. Baš kao ni prirodni zubi. Zato u L.A.-u trebam dva sloja sunčanih naočala. Bljesak bijelih holivudskih zubi je šok za oči. Novi tretmani napreduju drastičnom brzinom. Demi Moore navodno koristi pijavice za svoje lice, koje dolaze iz nekog sela iz susjedne nam Austrije. Kraljica popa ima komoru za spavanje s kisikom.

A ostali se zatežu i potežu barem jedanput godišnje, svaki put kod drugog kirurga jer se ovaj zadnji nije iskazao. Pa nije čovjek kriv što nije Harry Potter Na našim prostorima situacija je ekstremno vidljiva jer smo mali. Možda i zbog toga pojedine javne ličnosti izgledaju ili se ponašaju degutantno. Degradirajuće za ljepotu i karizmu žene. Jedna na YouTubeu propovijeda o bogatstvu i siromaštvu, sjedeći u milijunskom stanu koji su joj priskrbili svi oni koji su se borili za ovu zemlju. Ako mene pitate, onda bi se šator iz Savske trebao, primjerice, premjestiti ispred te luksuzne zgrade u Parizu. Naravno da pričam o Borni Rajić. Pisao sam istom oštrinom o Borni Rajić prije pet godina kad su svi mediji egzotično i pompozno pratili tu našu proslavljenu jet-setericu i najbogatiju Hrvaticu. Tad sam, navodno, zbog tog teksta trebao zaraditi tužbu, ali ista se nikada nije dogodila.

Danas svi skaču po Borni Rajić. Ne znam gdje su bili prije Naše pop, folk ili što ja znam kakve "ikone" bore se s tim tko ima kraću suknju i zašto. Ili koja je bolje obljubila zid pozirajući u nekoj hotelskoj sobi. I to bi trebale biti nekakve ikone? Snažne žene? Inspiracije? Slavne žene ne znaju kad treba prestati raditi gluposti, pričati gluposti i planirati gluposti u prirodnom procesu starenja. Ma naravno da kao izvođač imaš određenu odgovornost da budeš u fit formi i najboljem mogućem izdanju za svoje obožavatelje i svoje projekte, ali opasno je tanka ta granica između samouništenja i samouvjerenja. Isto tako, morate shvatiti da su lončići kod slavnih žena diljem svijeta polupani jer su okruženi "yes people" ljudima, odnosno svitom, pratnjom koja samo klima glavom i govori "da". Nije čudo što najveće holivudske dive potpuno izgube razum okružene pijavicama koje posuđuju njihovu slavu, lažu u lice, a tračaju sa strane. Ili pak prodaju informacije američkim tabloidima. Svatko od nas se boji starenja, ali ne možemo ga izbjeći. Moramo ga prihvatiti.

demi

Zašto je Meryl Streep najveća živuća glumica? Ne samo zbog fenomenalnih uloga i neospornog talenta, već zbog izvanrednog držanja, shvaćanja same sebe, ophođenja s medijima i vlastitim bontonom iz kojeg bi trebale učiti sve generacije glumica. Zašto je Lange sa svojim očima, tim beskrajnim pogledom jedna od najseksi žena, ne samo po mom mišljenju, već po mišljenju fanova koji na Instagramu imaju profile posvećene njenom liku i djelu? Zato što te žene znaju kada trebaju prestati biti ono što više nisu. Zato što prihvaćaju same sebe i zato što vjeruju u sve dobro i loše što im se dogodilo u životu. Teške su to lekcije koje mnogi od nas nikad neće svladati, ali takve su žene živuća inspiracija. Dostojanstveno starenje ne znači da morate pakirati kofere za starački dom, već da svoje iskustvo pretočite u svoju snagu zahvaljujući kojoj ćete čvrsto stajati na nogama bez ikakvih kompleksa i frustracija i pogledati se u ogledalo uzdignute glave. Umjetnost nije iskustvo, već ono što činite s tim iskustvom.

Zašto Madonni nakon silnih revolucija u petom desetljeću života i dalje trebaju editoriali kojih se kao stilist i sam sramim kad ih prolistam? Žene koje znaju prestati na vrijeme su žene koje vole svoj život. Sve ove ostale mlate se s vlastitim demonima i nesigurnošću koja se može namirisati bez obzira na dizajnerske krpice, skupe operacijske zahvate ili internet vratolomije u photoshopu fotografija čija je jedina svrha vikati parolu "još uvijek sam seksi". Oprosti, ali nisi. Tko god ti to govori je idiot. Slavne žene koje ne znaju prestati postaju tužne. I sva ona slava i karizma blijedi jer je brišu potezi straha i nesigurnosti. A krivi smo mi. Pogotovo oni mediji koji iz dana u dan postavljaju sve bolesniji sustav vrijednosti. U jednu ruku tužno je što je svijet učinio ženama koje se utapaju u vlastitoj slavi i starenje doživljavaju kao pokoru ili kaznu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više