Search

Grgo Zečić: Koale i žene

Grgo Zečić: Koale i žene

Tko danas uživa veća prava?

Image: Getty/Guliver

Kako vrijeme ide prava žena u Hrvatskoj izjednačavaju se s pravima koala

Naravno, kod nas koala nema pa nije potrebna ni zaštita. Uglavnom jedu lišće i spavaju cijeli dan po Australiji. Mislim na koale, a ne na žene. I da odmah riješimo: niti u ludilu ne uspoređujem žene s koalama, iako će mnogi to izvaditi iz konteksta, već prava koja uživaju naspram pravima koje žene ne uživaju u mnogim zemljama svijeta. Postoje snažne grupacije koje žene žele programirati tako da se točno zna što smiju i što ne smiju.

Tipa svaka prava katolkinja ne bi trebala prijaviti muža, dečka ili zaručnika ako ju mlati, trebala bi se udati do tridesete godine života, imati dvoje djece i slušati nebuloze biskupa Košića i njemu sličnih "genijalaca" kojima su antipsihotici, nažalost, nepoznata pojava. Uz sve to prava katolkinja treba kuhati, spremati kuću i biti prava domaćica. Zato imamo izbore za "ženu godine", "suprugu godine", "ženu sela" i razna druga natjecanja koja graniče sa zdravim razumom. Posebno pripazite na riječ "natjecanja". Bitna je. Naravno da generaliziram do potencijalnog apsurda, ali iza tog mog generaliziranja nalaze se mračne istine.

Nakon marša gospođe Željke Markić sada u Vukovaru imamo katoličke talibane koji po Facebooku doslovno otkrivaju termine i imena i prezimena žena koje imaju zakazani pobačajOnda ih čekaju pred bolnicom. Ne znam gdje pripremaju lomaču. Te "molitvene grupe" zastrašujuća su pojava. Mogu li sada zamoliti katoličko-moralne vertikale društva da se stave u poziciju žene koja ide na pobačaj. Što vi, uzvišene dame, mislite o ženi koja ide na pobačaj? Da ga doživljava kao odlazak na masažu ili manikuru? Mislite da ga ubaci u raspored pa mijenja termine kao da ide kod zubara? Presvijetle, mislite li da te žene koje vrebate, linčujete i osuđujete odlaze na pobačaj da bi uspjele u karijeri i postale potpredsjednice mega kompanije? Jer poznato je da su žene u Hrvatskoj izuzetno "moćne", "bezobzirne", "ratne profiterke" kojima je samo stalo do uspjeha i novca. Mislite da te "okorjele, sramotne Magdalene", koje nikako da se pokaju, ne žive s ožiljcima svog čina? Što znate o tuđim životima, suzama i u koliko spavaćih soba točno živite?

Prozivati imenom i prezimenom žene koje imaju pravo misliti, razmisliti i odlučiti o svom tijelu i o svojem križu ravno je ludiluVaša Crkva povijesno je poznata po tom ludilu. Prvo su lovili Sveti gral pa su onda ratovali kako bi nametnuli vlastitu vjeru, a tek inkvizicija i bajke o vješticama? Odnos Katoličke Crkve i žena kroz povijest nešto je nalik odnosu Sjeverne i Južne Koreje. Vi ste, presvijetle, u Sjevernoj Koreji. Osim molitvenih grupa bilo bi dobro da iznajmite kakve podrume, po uzore na inkviziciju i da imate dežurne egzorciste na hitnom broju 666 kako bi istjerali demona iz žene koja se priprema za pobačaj. A da ubacimo okove? Možda malo Opus Dei bičeva? Treba to malo začiniti, vi to najbolje znate.

Moja Katolička crkva i vaša Katolička crkva dva su odvojena svijetaU mojoj vjerujem u oprost i bezgraničnu ljubav. Vjerujem u individualnost i razumijevanje. Iako, trenutno nemam ni oprosta niti ljubavi već gorčine. Mea culpa. Kao ljudi smo slabi pa padnemo na testu vjere. Od svoje Katoličke Crkve tražit ću oprost zbog ove gorčine jer sam se povampirio. Mea maxima culpa. A što vi od vaše Katoličke Crkve tražite? Proganjanje putem društvenih mreža? Otkrivanje intimnih podataka? Suvremenu inkviziciju? Da vam Biblija padne na glavu ne bi imali pojma o čemu se radi.

poland

Žena je ženi vuk. To sam već pisao i ponavljam se kao dosadna papiga. Čini mi se da bi gospođa Markić trebala otvoriti Veleposlanstvo Presvijetlih Žena u, primjerice, Poljskoj. Jer ovih dana Poljska divlja. Tamošnji katolički talibani željeli su uputiti prijedlog zakona gdje bi se pobačaj tretirao gotovo kao kazneni čin, osim u slučaju apsolutne ugroženosti života. Poljska ionako ima strogi zakon koji kaže da se pobačaj može izvršiti u slučaju silovanja, incesta i teškog zdravstvenog stanja.

Irska ima sličan svjetonazor - pobačaj je dozvoljen samo ako je ugrožen život žene ili djeteta. Nakon "crnog ponedjeljka" u Poljskoj vladajuća politička stranka PiS odlučila je odustati od plana provođenja nacrta zakona jer su napokon skužili da žene imaju glas i da će se do zadnjeg atoma boriti za svoja prava. Čini mi se da bi kod nas žena trebala roditi bez obzira na sve. Molitvene grupe lagano će preskočiti i grozote incesta i pobačaja. Sve za Uzvišenu svrhu koja je nama, smrtnim grješnicima, neshvatljiva. Valjda jer smo glupi, neprosvijetljeni, komunisti, okrutne životinje koje jedu svoju djecu, demonima opsjednuti i lista naših titula se nastavlja u nedogled. U Poljskoj, Irskoj i Hrvatskoj preko 80% stanovništva deklarira se kao katolicima. Pametnom dosta.

 

poland

I dok papa Franjo u avionu na deset tisuća metara izjavljuje kako homoseksualce ne treba suditi nego razumjeti, prihvatiti i to posebno ako traže Božju ljubav i nikome ne čine zlo. Sveti Otac ispred medija kaže: "tko sam ja da sudim?". Ali to se dogodilo na deset tisuća metara visine pa se valjda ne računa. Ovdje na zemlji više je u trendu inkvizicija zahvaljujući pomoći društvenih mreža. Boli što mnoge žene šute. Boli što su uvijek najglasniji oni koji su najopasniji. Trebam opet napomenuti kako sam primio sve sakramente osim posljednje pomasti, iako neki vjerojatno misle da baš to zaslužujem. Ili egzorcizam prije toga. Vjerujem u Boga, molim se prije spavanja, molim se za niz prijatelja koje sam izgubio ove prokleto teške godine u tragičnim okolnostima. Vjerujem u ljubav i vjerujem u mir. U što vjeruju te molitvene skupine, nemam pojma.

Volim koale. I bez obzira što žive u zoološkim vrtovima očito je da ih želimo očuvati i sačuvati od divljaštva modernog svijeta. Protiv sam zooloških vrtova, ali cilj je očuvati ta bića. Iako valja napomenuti kako se u Australiji trude stvoriti rezervate, a ne trpanje u kaveze. Nažalost, to im je možda jedina šansa jer smo mi, ljudi, najveće i najubojitije životinje. Dakle, ako ćemo ići u krajnost, koale ponekad imaju više prava od žena.

 

Save

Save

Related articles

Buro 24/7 Selection

više