Search

Grgo Zečić: Nov život Brucea Jennera

Grgo Zečić: Nov život Brucea Jennera

Najteža odluka


Image: Getty/Guliver

Amerika se voli hvaliti svojom naprednošću kad je riječ o društveno osjetljivim temama koje u mnogim zemljama diljem svijeta simboliziraju tabu opasan po život.

Istospolne brakove prepoznala je federalna vlada te su legalizirani u 36 američkih država, a iz godine u godinu ta tema postaje sve prihvatljivijom čak i najzagriženijim republikancima. Posvajanje djece kod istospolnih parova ili pak pripadnika LGBT zajednice jednakim tempom ruši nekad nezamislive barijere te postaje još jedan sastavni dio "novog američkog društva". Države Aljaska, Colorado i Washington legalizirale su posjedovanje i prodaju marihuane, dok se korak po korak ostale države kreću prema istom cilju.

U američkom centru moći, Washington D.C.-u, legalizirana je osobna uporaba marihuane, ali ne i njena prodaja. Dakle, u najvećem svjetskom centru moći možete zapaliti joint na ulici. Čak su 23 države donijele zakone koji u jednom ili drugom obliku legaliziraju upotrebu marihuane u medicinske svrhe, dok je 14 država krenulo u proces "dekriminalizacije" mnogima omiljene biljke. Sad zamislite ovu činjenicu: četiri desetljeća od ubojstva Martina Luthera Kinga Jr., simbola borbe za ljudska prava Afroamerikanaca, američki narod je s gotovo 70 milijuna glasova izabrao Baracka Obamu kao 44. američkog predsjednika. Ne znači to da je cijela Amerika jedna divna liberalna bajka. Dapače, na američkom Jugu događaju se prilično jezive situacije po pitanju rasizma i žestoke homofobije. Zemlja je i dalje podijeljena na polje demokrata i republikanaca, a geografske granice koje su vladale za vrijeme građanskog rata i dalje griju iste strasti.

Bruce Jenner

Ali ostavimo taj problem barem zasad po strani. U svim tim modernim previranjima i evolucijama u američkom društvu tiho se provlači problematika transseksualnosti. Nije da se radi o nekoj tabu temi, ali čudan je taj sraz između gotovo potpune prihvatljivosti svih gay prava, tema i problema i sasvim "tihe teme" transseksualnosti koja je u pravilu priznata, prihvatljiva i prepoznata, ali nije nešto o čemu medijska scena s lakoćom priča. Tema, koja je za mnoge Amerikance i dalje osjetljiva priznali oni to ili ne, često je otvarana putem nekoliko izvrsnih dokumentaraca i indie filmova, ali cijela priča manje-više završava na tome. Američka javnost previše "ne ulazi" u problematiku transseksualnosti, a kamoli šireg pojma transrodnosti jer i dalje ima problema s razumijevanjem iste i s brojnim konfuzijama vezanih uz to što je rod, što je spol i je li nužno muškarac koji "postane" žena gay ili heteroseksualac... Lista pitanja se nastavlja i sasvim očekivano izaziva potpunu pomutnju u javnosti.

Transseksualci su još uvijek na margini američkog društva Naravno, ako se zbilja želite upoznati s terminima psihološkog, antropološkog i društvenog fenomena transseksualnosti i transrodnosti, onda možete provesti desetak minuta na internetu i otkriti puno toga. Ali Amerikanci ne uče iz interneta. Oni uče na televiziji, uče preko poznatih osoba jer onda određenoj temi "daju lice" koje im je pristupačno, lice koje poznaju. Cijela američka kultura ponekad je apsurdno krojena upravo prema raznim televizijskim i celebrity pojavama. Upravo su zato svi pripadnici transseksualne zajednice s golemim strahom očekivali intervju legendarne Diane Sawyer s Bruce Jennerom.

Cijela Amerika taj je intervju iščekivala sa senzacionalnom znatiželjom, ali stručnjaci i borci za prava transrodnih zajednica generalno te pogotovo pripadnici transseksualne zajednice znali su koliko će presudan taj intervju biti za kolektivnu svijest "običnog američkog naroda". Bruce Jenner, kao što znamo, pripadnik je Kardashian fenomena, očuh Kim Kardashian i svih njenih sestara i braće, koje još uvijek nisam uspio pobrojati, te otac trenutnog top-modela Kendall Jenner i njezine sestre Kylie. Bruce Jenner iza sebe ima tri propala braka te ukupno šestero djece, tri sina i tri kćeri. Izuzetno je teško objasniti što znači biti dijelom Kardashian klana u Americi. Radi se o ekipi koja je apsolutno svaki dan na naslovnicama desetka raznih tabloida, dnevnika, magazina, TV emisija... Fotografi ih prate u stopu od jutra do mraka bez obzira na to u kojem dijelu svijeta se nalaze. U usporedbi s tom obitelji zvijezde poput Madonne imaju potpuno skriven privatni život.

Kardashians

Kod Kardashiana sve je javno. Već godinu dana bruje nevjerojatne glasine o tome kako je Bruce "žena zarobljena u tijelu muškarca" i kako se nakon trećeg razvoda odlučio konačno suočiti se sa samim sobom i krenuti u novu fazu sasvim drugog života. Dva tjedna prije najavljenog intervjua pokraj blagajne u obližnjem dućanu namirnica nabrojao sam pet nacionalnih tabloida koji su imali upravo Jennera na naslovnici s naslovima "Na rubu samoubojstva" ili pak "Žena ili gay". Većina medija (ali i javnosti) pretpostavljala je kako se radi o tipičnoj PR drami za Kardashiane koji su kraj posljednje godine proveli u pregovaranju novog ugovora s E! televizijom. Nitko nije vjerovao onome što će slijediti.

Nepovjerenje prema Kardashianima je uzeto s punim pravom jer oni konstantno i namjerno izvode nezamislive zaplete i drame kako bi bili u još većem centru pažnje s još debljim bankovnim računom Sjećate se lažnog vjenčanja Kim i frajera kojem više nitko ne zna ime? Za koje je E! televizija navodno iskeširala 18 milijuna dolara za ekskluzivna prava? Ali pokušajte na trenutak izbrisati Kardashiane i fokusirati se na Jennera koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1972. u jednoj od najtežih atletskih kategorija: desetoboju. Tada je Jenner u Americi bio proglašen najvećim živućim sportašem. Apolonskom figurom i izgledom "američkog zlatnog dečka" osvajao je naslovnice, zarađivao na kampanjama, gostovao kod Jimmyja Carsona te zavodio žene.

Sedamdesetih Jenner je bio najveća zvijezda američkog sporta. Upravo mu je sport obilježio cijelo djetinjstvo i adolescenciju jer se u osnovnoj i srednjoj školi bavio valjda svim mogućim sportovima koji su se mogli pronaći u rasporedu. Nakon što je prava slava nestala, ali i avanture s (polu)slavnim ženama, na vratima se pojavila karizmatična i slave željna Kris Jenner, njegova treća supruga koju je oženio 1991. godine. Mama Kris već je tad imala pomno isplaniranu budućnost svoje djece te se kretala u manje-više poznatim krugovima Los Angelesa s obzirom na to da je njen prvi suprug Robert bio odvjetnik O. J. Simpsona.

Djecu je bez obzira na cijenu gurala u vrtiće gdje su bile upisane, primjerice, sestre HiltonBruce se našao u vrtlogu Kardashian svemira koji je iz sezone u sezonu postajao sve većim fenomenom sa sve većim milijunima dolara koji su pristizali sa svih strana. Njegov razvod sa supermamom izazvao je potpuno neočekivanu medijsku pomutnju. Bilo je sasvim očito kako je Bruce nešto naumio ili kako su PR stratezi E! televizije naumili nešto svoje. Nitko nije bio pripremljen za ono što će Bruce Jenner, sad u 65. godini života, priznati golemom američkom auditoriju. Iako su mediji nagađali, a poslije sasvim jasno pisali o tome kako je Jenner transseksualna osoba koja se priprema za konačne procese transformacije – Bruce je šutio. Sve do trenutka kad je odlučio reći sve što ima slavnoj Diane Sawyer u dvosatnom specijalu televizijske emisije 20/20.

Ovaj televizijski format TV kuće ABC slavan je već desetljećima po izvanrednim, ekskluzivnim intervjuima koje je uglavnom vodila legendarna Barbara Walters razgovarajući sa svima: od Fidela Castra do Elizabeth Taylor. No, američka javnost znala je da se sprema prava "TV bomba" u izvedbi Jenner / Sawyer, stoga je intervju privukao gotovo 17 milijuna gledatelja što ga čini jednim od najgledanijih intervjua u posljednjih 15 godina ovog slavnog formata. Nemojte zaboraviti kako su u tom periodu napravljena dva izuzetno kontroverzna intervjua povijesnog celebrity kalibra: Sawyer je 2002. intervjuirala vidno nadrogiranu divu Whitney Houston u njenom potpuno šokantnom izdanju pred nacijom. Barbara Walters 2010. ispred sebe je posjela "duhovnu majku Amerike", Oprah Winfrey, povodom gašenja svjetla njenog showa koji ju je lansirao kao moralnu ikonu, spiritualnog vođu i uzor ženama diljem svijeta. Ne možete zamisliti atmosferu u Americi u zadnjim mjesecima Oprah Showa – može se samo usporediti s atmosferom na Manhattanu kad se prikazivala posljednja epizoda kultnog "Seinfelda" 1998. Nije se samo radilo o oproštajnom razgovoru i novoj stranici u životu Oprah, već o pitanju koje je Walters postavila, a ticalo se dugogodišnjih nagađanja kako je kraljica talk showa gay i u vezi sa svojom "najboljom prijateljicom" Gayle.Pitanje je bilo šokantno i potpuno neočekivano, a Oprah se doslovno emocionalno slomila ispred iskusne lisice Walters. Ekrani su se zamrznuli diljem Amerike.

Bruce

Razgovor s Bruceom Jennerom prošlog tjedna bio je gledaniji od obaju legendarnih specijal intervjua čije su zvijezde bile Whitney i Oprah. Transseksualna zajednica s pravom se brinula kako će Jenner trivijalno i ridikulozno ispričati "svoju priču" prepunu stereotipa te time nanijeti štetu svim naporima zajednice da se javnost pomno educira o brojnim pitanjima koje uporno izbjegava shvatiti. Nakon odgledana dva sata Amerika je bila u stanju šoka, što je bilo sasvim vidljivo na društvenim mrežama: samo na Twitteru preko 970.000 postova za vrijeme razgovora. Jenner je srušio sve predrasude koje je transseksualna zajednica (kao i šira javnost) imala o njemu. Pričao je iskreno, prepun emocija i jasno je objasnio što znači biti transseksualna osoba te što znači spol i rod te da to što "postaje" ženom ne znači da "odjednom" voli muškarce ili da je cijeli život bio gay. Sve su to predrasude neznanja koje Amerikanci imaju o pojmu transseksualnosti te transrodnosti u njenom širem značenju. Zapravo s tim neznanjem suočen je cijeli moderni svijet.

Najveći borci transseksualnih zajednica i sveučilišni profesori koji se ovim fenomenom bave svoj cijeli akademski život gotovo su s nevjericom izjavili kako je Bruce Jenner, lik iz pompozno surealne sapunice Kardashian, postao "američko lice" transseksualnosti. Simbol nečega što postoji, ali o čemu se u mainstream medijima malo govori, odnosno objašnjava. Treba shvatiti da Jennera ne prate intelektualci ni urbani hipsteri, već Amerika, prava Amerika. I ta realna Amerika, željela to ona ili ne, uspjela je puno toga shvatiti u dva sata dirljivog specijala koji završava izjavom njegove 85-godišnje majke koja mu je poručila kako je na Olimpijadi 1972. mislila kako nikad više neće osjetiti golemu količinu ponosa kao tada.

Isti ponos vitalna starica osjetila je u petak. I s tom notom završen je intervju gdje se Jenner barem na trenutak odvojio od Kardashian cirkusa. Najavljuje se njegov reality show koji će pratiti cijelu transformaciju, a Jenner poručuje kako u ovoj fazi života nakon tri braka, šest desetljeća skrivanja i bolesne medijske eksponiranosti želi "učiniti nešto" što će promijeniti život barem jednom tinejdžeru na, primjerice, američkom Srednjem Zapadu koji preko YouTubea neće ostaviti oproštajnu poruku i oduzeti si život. Jenner je možda karikatura televizijski poremećene kulture, ali nakon intervjua sa Sawyer zbilja imate osjećaj da se radi o novoj, iskrenoj osobi s jasnim ciljem u životu. Ako će svi ti deseci i deseci milijuna ljudi koji prate Kardashiane s jednakim žarom pratiti novu fazu Jennerova života, onda će po pitanju transrodnog pokreta Amerika ući u sasvim novu fazu. I ako će takav reality show barem u najmanjem mogućem postotku podsvjesno educirati one koji će ga gledati – značajna promjena je na vidiku.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više